Tal dia com avui de l’any 1940, fa 78 anys, les autoritats franquistes ordenaven una “saca” de la Presó Model de València que acabaria amb l’afusellament de 31 persones al camp de tir de Paterna que havien estat empresonades per la seva ideologia republicana. Entre aquestes persones hi havia Vicent Miguel i Carceller que, des del 1912, havia estat l’editor del setmanari satíric i anticlerical La Traca. Vicent Miguel havia estat detingut i empresonat per les autoritats franquistes en les hores immediatament posteriors a la caiguda de València (30 de març de 1939); i com la resta de persones que van ser víctimes d’aquella “saca”, seria afusellat sense cap tipus de judici.

Vicent Miguel, nascut a València l’any 1890, s’havia iniciat molt jove en el món de la premsa. Amb 22 anys va ser nomenat editor de La Traca ―que des del 1884 publicava en valencià― i durant la seva dilatada gestió (1912-1938) aquella històrica publicació es convertiria en una de les capçaleres més llegides del País Valencià. També durant la seva direcció La Traca incorporaria continguts d’erotisme que la convertirien en una de les publicacions pioneres d’aquest gènere. Durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) patiria sancions, censura i, finalment, una ordre de tancament que Miguel sortejaria amb la creació d’una capçalera continuista anomenada La Chala.


Els franquistes afusellen l'editor dels satirics La Traca i La Chala. Portada de La Traca. 1933. Font Viquipčdia

Portada de La Traca (1933) / Font: Viquipèdia

Amb la proclamació de la II República es recuperaria la històrica capçalera de La Traca però aquesta passaria a publicar-se en castellà i a distribuir-se arreu de l’Estat espanyol; mentre que La Chala ho continuaria fent en valencià. La Traca assoliria puntes de vendes de 500.000 exemplars setmanals; i  La Chala ―amb subscriptors arreu dels dominis lingüístics catalans― se situaria en 25.000. Ambdues publicacions deixarien de sortir el 1938, quan l’evolució de la Guerra Civil espanyola (1936-1939) va fer impossible continuar l’empresa. Miguel seria detingut pels franquistes acusat de dirigir una revista satànica, i seria torturat obligant-lo, fins i tot, a menjar-se un exemplar de la publicació.