dijous, 28 d’agost del 2014

# 64 Butlletí Memòria Democràtica.


 Generalitat de Catalunya - gencat.cat

Departament de Governació i Relacions Institucionals
Dijous, 14 d'agost de 2014


Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals
·        :: Exposicions
·        :: Homenatges
·        :: Jornades
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

:: Destaquem

Commemoració del 75è aniversari de l'exili republicà
Dissabte, 18 d'octubre, a partir de les 10.30 h
Portbou i Argelers-Sur-Mer
Inscripció gratuïta
Places limitades
Servei gratuït d'autobús Barcelona/Girona-Portbou-Argelers i tornada
Si us hi voleu inscriure, contacteu amb el Memorial Democràtic per correu electrònic (memorialdemocratic@gencat.cat) o per telèfon (936 347 363 o 936 347 360). Indiqueu si us cal el servei d'autobús.
El Memorial Democràtic i el Museu Memorial de l'Exili volen recordar les persones que van viure l'exili en alguns dels principals escenaris d'aquells fets. Els participants coneixeran diferents espais de memòria a Portbou, el coll dels Belitres i Argelers. Es tracta d'una activitat d'un dia oberta a tothom qui vulgui assistir-hi en la qual participaran també persones que van viure l'exili i volen oferir el seu testimoni.
L'homenatge ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i el Museu Memorial de l'Exili amb la col·laboració de l'Ajuntament de Portbou, l'Ajuntament d'Argelers, el Mémorial du Camp d'Argelers i la revista Sàpiens.
XVIII Congrés d'Història Oral 'Poder i democràcia: les múltiples veus de la història oral'
Dijous, 18 de setembre, a les 19 h
Auditori del Departament de Governació i Relacions Institucionals
Via Laietana, 26
Barcelona
Les VIII Jornades de Salvament de Vides, organitzades pel Memorial Democràtic, giraran al voltant de la colònia suïssa del Château du Lac, a Sigean (Sud de França). Aniran a càrrec de Maria Ojuel, historiadora, que ha fet un estudi a partir de fonts oral i d'arxiu. Hi participaran també els testimonis Maria Solsona, Martín Sáenz i Maria Antonia Fabregat, que de nens van viure a la colònia.
Aquest refugi per a nens exiliats va ser creat per l'Ajuda Suïssa. L'entitat havia prestat serveis humanitaris durant la guerra i s'havia reorganitzat a França per prosseguir la seva tasca d'ajut als refugiats en el context de la immediata fi de la guerra. Els infants acollits procedien majoritàriament de colònies ubicades a Catalunya que havien estat evacuades durant la retirada i disperses pel sud del territori francès. Els voluntaris suïssos van ajudar al retorn dels infants que foren reclamats pels familiars des d'Espanya o bé al reagrupament familiar en l'exili.
Amunt

:: Audiovisuals

IV Congrés Internacional d'Història i Cinema i preestrena d''En temps de guerra'
IV Congrés Internacional d'Història i Cinema. Memòria històrica i cinema documental
3, 4 i 5 de setembre
Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona
Montalegre, 6
Barcelona
Preestrena del documental 'En temps de guerra'
5 de setembre a les 18.30 h
Filmoteca de Catalunya
Sala Laya
Pl. Salvador Seguí, 1
Barcelona
El Centre d'Investigacions Film-Història del Departament d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona ha organitzat, amb el suport del Memorial Democràtic, el IV Congrés Internacional d'Història i Cinema: Memòria històrica i cinema documental. Alguns dels temes que es tractaran són la representació visual de la memòria històrica, els documentals de la Guerra Civil vistos des de la postmodernitat o el paper dels documentals en la reconstitució de la memòria històrica a Catalunya.
El 5 de setembre, en el marc del Congrés, tindrà lloc, a la Filmoteca de Catalunya, la preestrena del documental 'En temps de Guerra'. Ha estat dirigit per Bartomeu Vila, i explora la producció cinematogràfica de la Generalitat Republicana.
Amunt

:: Exposicions

Psst!... Passa-ho! a Barcelona
Del 8 al 22 de setembre  
Seu de Comissions Obreres
Via Laietana 16, planta baixa
Barcelona
De dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 16 a 19 h
Aquesta exposició pretén fer un recorregut -sintètic, però acurat- de l'activitat clandestina dels homes i les dones que des de diferents perspectives i diverses dinàmiques es van oposar a la dictadura franquista.
La inauguració comptarà amb la presència de José Manuel Rúa, historiador. Montserrat Delgado, Secretària de Formació sindical, Estudis i Cultura de la CCOO de Catalunya i de Jordi Palou-Loverdos, Director del Memorial Democràtic.
'Catalunya en Transició' a Sant Vicenç dels Horts
Del 8 al 28 de setembre
Biblioteca Municipal Les Voltes
Sala Narcís Lunes
Nou, 1
Sant Vicens dels Horts
De dilluns a divendres, de 15 a 20 h
Dissabte, de 10 h a 13 h
Dijous, 11 de setembre: de 10 a 13 h
La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició partint de dues singularitats. Una és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977, basat en la unitat d'oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les forces polítiques entorn de l'Assemblea de Catalunya. El segon tret diferenciador és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980
La presentació de l'exposició tindrà lloc dijous, 11 de setembre, a les 10 h. Anirà a càrrec de l'alcalde  de Sant Vicens dels Horts, Oriol Junqueras, i del director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos.
'Catalunya bombardejada' a Torelló
De l'1 al 28 de setembre
Museu de la Torneria
Carrer de la Pau, 6, 1a planta
Torelló
De dilluns a divendres, de 9 a 13 h i de 18 a 20 h
Inauguració i visita guiada: dissabte, 13 de setembre, a les 20 h
Aquesta exposició, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs feixistes durant la Guerra Civil. La mostra destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra. Un apartat està dedicat a un episodi poc conegut: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l'objectiu de paralitzar la indústria catalana. Ha estat organitzada per l'Associació d'Estudis Torellonencs, l'Ajuntament de Torelló i Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
'Carrasco i Formiguera. Una vida per a la llibertat' a Granollers
Del 15 de setembre al 3 d'octubre
Can Jonch (Centre de Cultura per la Pau)
Rec, 18
Granollers
De dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Dimarts, dimecres i dijous, de 18 a 20 h
Aquesta exposició, comissariada per Quim Torra, repassa la trajectòria política i humana de Carrasco i Formiguera. Advocat de formació, home de família, ciutadà compromès i polític d'ideals i conviccions, va dedicar la seva vida al recobrament dels drets nacionals de Catalunya i a la salvaguarda dels valors cristians, de justícia social i de democràcia. A través d'objectes, fotografies i filmacions particulars, la mostra dóna a conèixer la dimensió humana i més personal del polític, i fa palesa la importància de la seva família en el seu itinerari vital. Ha estat organitzada per l'ajuntament de Granollers i Memorial Democràtic.
'K.L. Reich. La veu de l'infern nazi'
Del 16 de setembre al 15 d'octubre
Inauguració: dimarts 16 de setembre a les 19.30 h
Museu de L'Hospitalet - L'Harmonia. Espai d'Art
Plaça Josep Bordonau, 6
L'Hospitalet
L'exposició 'KL Reich: la veu de l'infern nazi' reivindica, amb fragments de l'experiència concentracionària al camp de Mauthausen, la memòria de l'escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella. Aquesta mostra itinerant ha estat produïda per l'Ajuntament de Manresa i el Memorial Democràtic.
'Catalunya bombardejada'
Del 18 al 29 de setembre
Inauguració: dijous, 18 de setembre de 2014, a les 12 h
Masia Carrencà 
Camí de sant Adrià, s/n 
Martorelles
De dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 17 a 19 h 
La mostra recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. Un apartat està dedicat a un episodi poc conegut, però de gran transcendència: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l'objectiu de paralitzar la indústria catalana. L'exposició ha estat produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

'Catalunya en transició'
Del 26 de setembre al 5 d'octubre
Aula de Cultura
Pl. Marquès de la Cuadra, s/n
Sant Julià de Vilatorta
De dilluns a divendres, de 18 a 20 h
Diumenge d'11 a 14 h
La mostra explica la història de la Maternitat d'Elna. La infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Castell d'en Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat per acollir parteres procedents dels diferents camps de de concentració de la zona. Uns sis-cents infants van néixer a la maternitat, que va tancar les portes el 1944. Van ser, majoritàriament, fills d'exiliades republicanes. La mostra ha estat produïda pel Memorial Democràtic.
'La Maternitat d'Elna'
Fins al 14 de setembre
Centre d'Interpretació del Patrimoni Històric la Caserna
Passeig el Quarter, 9
Martorell
Horari: caps de setmana i festius, de 12 a 14 h
La mostra explica com al final de la Guerra Civil, quan centenars de milers de republicans es van veure obligats a exiliar-se al sud de França, van improvisar-se "camps d'acolliment" deficitaris en condicions sanitàries i de supervivència. En aquestes condicions, les vides de les exiliades embarassades i dels nadons estaven en perill. La infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Castell d'en Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat on acollir parteres procedents dels diferents camps de la zona. Uns sis-cents infants van néixer a la maternitat, que va tancar les portes el 1944.
'Silencis. Figueres sota les bombes 1938-1939'
Fins al 14 de setembre
Museu de l'Empordà
Rambla, 2
Figueres
Amb el títol de 'Jo hi vaig ser', el 16 de juny de 2013 l'Ajuntament de Figueres va convocar una trobada de testimonis dels bombardeigs a Figueres i l'Alt Empordà. El fotògraf Jordi Puig els va fotografiar. L'exposició 'Silencis', amb els retrats dels testimonis, és un reconeixement a persones que ens envolten i que han viscut el drama d'una guerra en el mateix escenari del nostre dia a dia.
Una part de la mostra es pot visitar en el Museu Memorial de l'Exili.
Amunt

:: Homenatges

Dimecres, 8 d'octubre, a les 19 h
L'Auditori
Lepant, 150, sala 2
Barcelona
Cal confirmació prèvia al telèfon 936 347 360 o al correu electrònic eblasi@gencat.cat
L'acte "El viatge de l'oreneta. El compromís de la memòria" està estructurat en cinc moments fonamentals de la vida de Josefina Piquet: 'la República', 'la Guerra', 'l'Exili', 'el Silenci' i 'la Paraula'. Cadascun consta d'un breu audiovisual, uns parlaments i música interpretada per Cristina Ruiz (veu), Blai Navarro (acordió), Francesca Maria Asensio (violí) i Xavier Sanchez (contrabaix). Alguns dels participants són Llum Ventura, de l'associació Dones del 36; Pelai Pagès, historiador; Elionor Sellés, membre de l'Associació Historaula; Joan Pi i Cabanes, testimoni; Anna Miñarro, membre de la Fundació Congrés Català de Salut Mental; Pere Basté, membre del Consell dels Savis del Museu d'Història de Catalunya; Françoise, la seva amiga des de la infantesa, i familiars i amics.
L'homenatge és un reconeixement a totes les persones que van patir l'exili de 1939, tot just fa 75 anys, i que ens han deixat el seu testimoni. Ha estat organitzat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament, l'Escola Superior de Música de Catalunya, el Museu d'Història de Catalunya, l'Associació per la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat i l'Associació Historaula.
Amunt

:: Jornades

Congrés Edificar la pau al segle XXI
24, 25 i 26 de setembre
Universitat La Salle
Campus Chapinero
Carrera 5, 59
Bogotà
Els dies 24, 25 i 26 de setembre, la Universitat de La Salle a Bogotà acollirà el II Congrés internacional 'Edificar la pau al segle XXI'. Organitzat per Carta de la Pau dirigida a l'ONU, tractarà 5 eixos temàtics: memòria històrica, reconciliació i postconflicte; cultura de la pau; nova ruralitat com a escenari per a la pau; dona i pau, i repensar les democràcies.
Amunt

:: MUME

Col·loqui Walter Benjamin 2014
Del 26 al 28 de setembre
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
La Primera Guerra Mundial va certificar l'arribada d'una nova era i va marcar el principi d'un període de militància ideològica i política sense precedents a Europa des de 1848. El Col·loqui Internacional Walter Benjamin d'enguany es proposa analitzar, des de la figura del filòsof alemany, els diferents aspectes que es van derivar del conflicte. Hi participaran historiadors, filòsofs, filòlegs i experts en art i cultura, com ara Jordi Ibáñez (Universitat Pompeu Fabra),  Maximiliano Fuentes i Xavier Pla (Universitat de Girona), Javier Rodrigo i Josep Casals (Universitat de Barcelona) i Félix Duque (Universidad Autónoma de Madrid). 
Exposició 'Helios Gómez. La revolució gràfica'
Fins al 9 de novembre
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Helios Gómez (Sevilla, 1905-Barcelona, 1956) va ser conegut fonamentalment pels seus treballs en el camp del disseny, la publicitat, les capçaleres de diaris, els cartells militants i les il·lustracions publicades a la premsa i editades a diferents àlbums, com Días de ira (Berlín, 1930), Revolución española (URSS, 1933) i Viva Octubre (Brussel·les, 1936). Va compaginar la seva feina amb una intensa militància política que el va dur a la presó i a l'exili durant la dictadura de Primo de Rivera i després de la derrota republicana l'any 1939.
L'Associació Cultural Helios Gómez ha organitzat l'exposició que es pot visitar, fins al novembre, al MUME.
'Exilis', de Bep Marquès
Fins al 28 de setembre de 2014
Espai-hall del Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Bep Marquès (Girona, 1943-2013) va ser un artista i militant antifranquista. Juntament amb Lluís Bosch Martí, va fundar el col·lectiu Grup Praxis 75 (1975-1990), que es va distingir per una ingent producció artística de caire crític i polític en què el muntatge i el collage eren els seus principals instruments d'expressió artística.
Amb motiu de la commemoració del 75è aniversari de l'exili republicà, l'associació cultural POPULART va proposar a diversos artistes que fessin un llibre que tingués com a tema central els exilis.
Bep Marquès formava part d'aquest grup i va deixar, abans de morir, el llibre d'artista que el Museu Memorial de l'Exili exposa fins al 28 de setembre. Els dibuixos, delicats i de càlida sensibilitat, són en bona mesura el testament artístic de Bep Marquès.
La resta de llibres d'artista del projecte "Exilis" s'exposen a la seu de l'associació cultural POPULART de Capmany tots els caps de setmana fins al 10 d'agost.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 28 de setembre
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h
El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.