dissabte, 23 de setembre del 2023

Arriben les II Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i el Comtat

 https://www.diarilaveu.cat/noticia/17406/arriben-les-ii-jornades-de-memoria-democratica-a-lalcoia-i-el-comtat?id_butlleti_enviar=497&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=2023-09-22

Se celebraran del 26 de setembre al 6 d’octubre i estaran dedicades a l’exili durant la Guerra Civil i el franquisme


Aquest 26 de setembre començaran les II Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i el Comtat. L’esdeveniment, que s’allargarà fins al 6 d’octubre, s’estrenarà al Centre Cultural el Teular de Cocentaina, i estarà dedicat a l’exili interior i exterior durant la Guerra Civil i durant la dictadura franquista. Els actes es repartiran entre Cocentaina, Muro i Alcoi, i l’objectiu de la iniciativa és reflexionar i fer noves aportacions sobre un dels períodes més foscos de la història de l’Estat. A més a més, contribuiran a mantenir viva la memòria dels que van patir i lluitar per les llibertats i la democràcia i reflexionaran sobre el seu llegat i la seua vigència en la societat actual.

Les diverses conferències, documentals i exposicions abordaran, entre altres temes, «la Desbandà» de Màlaga a Almeria, la depuració i l'exili interior de les mestres, l'exili en finalitzar la guerra tant pels Pirineus com pels ports com el d'Alacant, les condicions de vida als camps de refugiats o concentració, però també la solidaritat.

COCENTAINA: Dimarts 26 de setembre. 19 hores. Centre Cultural el Teular.

L’acte d’inauguració serà presentat per Marta Jordà, estudiant de Filologia Catalana a la Universitat de València (UV) i es podrà gaudir de la conferència de Rosa Pérez Garijo, exconsellera de Qualitat Democràtica, així com de la presència d’Àlex Barber, president del Fòrum de Memòria Històrica, i la intervenció de José Tàrrega Cervera, Director General de Transparència i Participació; a més dels alcaldes de Muro, Alcoi i Cocentaina. També s’inaugurarà l’exposició «La Desbandà, la carretera de la mort de Màlaga a Almeria». En acabar, hi haurà un vi d’honor per als assistents.

COCENTAINA: Dimecres 27 de setembre. 19 hores. Centre Cultural el Teular.

Maite Pérez serà l’encarregada de presentar «La Desbandà de Xàbia», que anirà seguida pel documental «La Desbandà» i la conferència a càrrec de Rafa Morales, president de l’Associació Soci cultural La Desbandà. Per acabar, amb «La huella de la Desbandada» es descobrirà en què va consistir el genocidi de la carretera de Màlaga-Almeria el febrer del 1937, on moriren milers de persones.  

MURO: Dissabte 30 de setembre. 19 hores. Centre de Cultura i Sala Pintor Jover.

Pedro Corredor, arqueòleg i historiador, serà l’encarregat de presentar l’acte en què s’inaugurarà l’exposició dedicada a la depuració de quaranta mestres republicanes. Tot seguit, hi haurà una conferència de la mà de Cristina Escrivà, presidenta de l’Institut Obrer; així com un documental a les 20.30 dedicat a «La presó de les dones. La repressió franquista», que posarà veu a la memòria de les preses valencianes de Franco.

COCENTAINA: Dimecres 4 d'octubre, al Centre Cultural el Teular.

Irene Barrachina, regidora de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Cocentaina, presentarà l’acte de la projecció del documental «Espanya, Memòria i Transmissió», dirigida per Emile Navarro (cosí d’Andrés Navarro Ventéo) al 2010, on s’escoltaran testimonis que defensen la necessitat de transmetre i difondre la memòria històrica i democràtica a les generacions futures i l'accés a la Veritat, Justícia i Reparació per curar les ferides del passat. Tot seguit, a les 20 hores, hi haurà la conferència «La lluita per la memòria avui. Deportació, Cultura de Pau i Drets Humans», a càrrec d’Enric Garriga, president de l’Amical de Buchenwald i representant espanyol al Comitè Internacional de Buchenwald.

ALCOI: Divendres 6 d’octubre. 19 hores. Espai Àgora.

La clausura de les Jornades serà presentada per Paco Agulló. En primer lloc, es projectarà el documental «L’últim tren a Bouarfa» de Rosa Brines i amb producció de CAMDE-PV. En ella, es descobrirà el viatge d’una família de Banyeres de Mariola (l’Alcoià) que, el 2013, es va traslladar al desert del Marroc per exhumar les restes del seu iaio, mort el 1940, i repatriar-lo. Es tracta de Vicente Mataix Ferre, passatger 416 del Stanbrook, qui es va exiliar al nord d'Àfrica i, com molts dels 12.000 republicans exiliats, va haver de treballar en règim de semiesclavitud en la construcció del Transsaharià.

A les 19.45h José L. Morro Casàs, escriptor de Sogorb, ens presentarà la conferència «Els silencis de l’exili espanyol del 1939» i, finalment, a les 21 hores, Francesc Jover, vicepresident de la FMHDC-AC; i Àngel González, president del CAMDE-PV, posaran el punt final a unes jornades molt intenses.