divendres, 20 d’octubre del 2023

Nules troba el refugi de la Guerra Civil ubicat a la zona del Convent Sagrada Família

 https://www.diarilaveu.cat/noticia/17982/nules-troba-el-refugi-de-la-guerra-civil-ubicat-a-la-zona-del-convent-sagrada-familia?id_butlleti_enviar=525&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=2023-10-20


S’ha localitzat després de quatre dies de treball

Aquest dijous es localitzava el refugi de la Guerra Civil situat en la zona del Convent Sagrada Família de Nules (Plana Baixa). Després de quatre dies de treballs, s'ha trobat en perfectes condicions, per la qual cosa en els pròxims dies els arqueòlegs realitzaran un informe detallat de tot el que troben en el seu interior per a després poder tapar el forat realitzat, de manera que el paviment de la plaça del Convent tornarà a ser empedrat amb el mateix material que l'original.

Amb aquesta troballa es conclou pràcticament la primera fase d'aquest projecte de recuperació del refugi, atès que l'objectiu era la seua localització i comprovar el seu estat. Sobre aquest tema l'alcalde, David García (Centrats en Nules), ha assenyalat que han pogut visitar aquest mateix dijous el refugi, que ha resistit huitanta anys i «es troba en perfecte estat de conservació».

Després de dos anys des que se signara el conveni entre el Bisbat i l'Ajuntament de Nules on es concedia el permís per a l'excavació de la plaça del Convent, dilluns passat es van iniciar les obres d'aquesta primera fase.

Durant aquesta, l'equip arqueològic d’Arqueocas, encarregat de dur a terme aquest projecte, ha realitzat un buidatge de sediments del subsol fins trobar el refugi. «L'arquitecte valorarà la seguretat i integritat de l'estructura, i indicarà si és viable la seua consolidació final per a ser un recurs turístic del municipi», ha apuntat el regidor de Patrimoni, Guillermo Latorre.

Per tant, ja en una segona fase sense data determinada, es procedirà al seu buidatge complet i consolidació perquè passe a formar part del conjunt de vestigis bèl·lics visitables en el terme municipal de Nules.

Segons fonts de la Regidoria de Patrimoni, el projecte ha estat treballat al llarg de dos anys, i han informat puntualment en tot moment dels avanços del projecte tant a la Parròquia de Nules com a aquelles persones que, per l'ús del Convent, són parts interessades en el projecte, i se’n donarà aprovació.