dissabte, 15 d’abril del 2023

Alcoi retira els honors al dictador Francisco Franco en compliment de la Llei de memòria històrica

 https://www.eldiario.es/comunitat-valenciana/val/alcoi-retira-els-honors-dictador-francisco-franco-compliment-llei-memoria-historica_1_10119658.html

Ple de l'Ajuntament d'Alcoi.

Lucas Marco

0


Coincidint amb el 14 d’abril, aniversari de la proclamació de la II República, un ple extraordinari de l’Ajuntament d’Alcoi ha retirat tots els honors del consistori atorgats al dictador Francisco Franco el 1959, en plena dictadura.

La mesura simbòlica ha tardat dos anys a materialitzar-se. La formació Guanyem Alcoi va fer un prec en el ple municipal de l’1 d’octubre de 2021 perquè la ciutat complira la Llei de memòria històrica.

El 10 d’abril de 1959, el ple del consistori va proposar atorgar la Medalla d’Or de la Ciutat d’Alcoi a Francisco Franco, com a “manifestació d’indestructible i entusiasta adhesió a la seua persona i al Règim que representa, com a salvador de la pàtria i restaurador de la vida dels municipis espanyols”, segons diu l’acta.

Al cap de 64 anys, l’Ajuntament d’Alcoi retira els honors al dictador en compliment de la Llei de memòria històrica, en l’article de la qual 40 s’indica que “les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències i d’acord amb els procediments corresponents, adoptaran les mesures oportunes per a revisar d’ofici o retirar la concessió de reconeixements, honors i distincions anteriors a l’entrada en vigor d’aquesta llei que resulten manifestament incompatibles amb els valors democràtics i els drets i les llibertats fonamentals, que comporten exaltació o enaltiment de la revolta militar, la Guerra o la Dictadura o que s’hagueren concedit amb motiu d’haver format part de l’aparell de repressió de la dictadura franquista.

El candidat de Guanyar Alcoi, Sergi Rodríguez, ha criticat que l’“afany electoral” del PSPV-PSOE, que governa l’ajuntament, per haver convocat un ple extraordinari per a la retirada dels honors al dictador.

“Tardar tant a llevar la simbologia d’una dictadura que va generar tanta mort i patiment hauria d’haver sigut una de les prioritats d’un govern progressista”, critica Rodríguez. “No fer-ho ha sigut una falta de respecte a tots els alcoians i alcoianes que van construir la democràcia de què gaudim hui ”, afig.

La plataforma municipalista recorda que l’ajuntament ha justificat la retirada d’honors a Francisco Franco escudant-se en la Llei de memòria històrica aprovada el 2022, a pesar que la norma autonòmica del 2017 ja preveia aquesta possibilitat.

La llei autonòmica donava un termini d’un any des de la seua aprovació per a “revisar i invalidar” totes les distincions, nomenaments i títols honorífics d’exaltació del règim franquista.