dissabte, 8 de juliol del 2023

Les restes de quatre víctimes del franquisme seran retornades a les seues famílies aquest diumenge

 https://www.diarilaveu.cat/noticia/15988/les-restes-de-quatre-victimes-del-franquisme-seran-retornats-a-les-seues-families-aquest-d?id_butlleti_enviar=421&utm_source=facebook&utm_medium=social-media&utm_campaign=addtoany&fbclid=IwAR2Iezv7JtKkiC-2uYQyo4M5u3v50EgoJWYq41NZTqBgMbhdw7lxrJVSC8o

Els cossos es trobaven fins ara a la Fossa 126 del cementeri de Paterna

Les restes de quatre víctimes del franquisme, que fins ara estaven en la Fossa 126 del cementiri de Paterna (Horta Nord), seran lliurades a les seues famílies aquest diumenge, en un acte de «profund significat històric» que retrà homenatge als 243 represaliats de l’anomenada Fossa de la Terra.

La Fossa 126 és la més gran de tot el País Valencià, amb 243 persones enterrades de les 2.238 víctimes que van ser afusellades al Terrer de Paterna una vegada finalitzada la Guerra Civil. Entre 2021 i juliol de 2022 es van desenvolupar els treballs d'exhumació, liderats per Atics Gestió i Difusió del Patrimoni Arqueològic i Històric. Durant aquest procés es van exhumar 144 cossos, dels quals només s'han pogut identificar a quatre persones de moment.

Ara, l'Associació de Víctimes del Franquisme de la Fossa 126 celebrarà a les 10 hores d'aquest diumenge un acte en el qual Francisco Arnal Moreno, Josep Brell Pinyol, Ernest Fabra Hernandis i Francesc Gregori Chulià seran lliurats a les seues famílies, posant fi a una espera de 83 anys.

«El seu retorn a casa representa un moment de tancament i reconstrucció històrica, brindant a les famílies l'oportunitat de retre tribut als seus éssers estimats i donar-los un lloc de descans digne», ha destacat l'associació.

La cerimònia comptarà amb la participació d'artistes com ara Xavi Sarrià (veu), Jota Terranegra (guitarra) i Vicent Camps (rapsode). Formaran part també la Muixeranga la Torrentina i el grup de veu Va de Cant, integrat per la cantaora María Amparo Hurtado, el dolçainer Xema Chornet i el tabaleter Pepe Martínez.

Aquest esdeveniment d'homenatge i memòria compta amb el suport de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i l'Ajuntament de Paterna.

«És una oportunitat per a reflexionar sobre la nostra història, reconeixent el llegat d'aquells que van patir la repressió i la violència durant el franquisme», ha ressaltat l'associació, abans de recordar que encara hi ha almenys 140 persones d'aquesta fossa sense identificar.