divendres, 1 de setembre del 2023

Comencen les excavacions per a trobar la fossa de les víctimes del franquisme a Moncofa.

 https://www.diarilaveu.cat/noticia/16966/comencen-les-excavacions-per-a-trobar-la-fossa-de-les-victimes-del-franquisme-a-moncofa?id_butlleti_enviar=476&utm_source=butlleti_article&utm_medium=butlleti&utm_campaign=2023-09-01

Es tracta d’una iniciativa del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló després que la Diputació de Castelló s’haja retardat en la signatura del conveni

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló (GRMHC) ha iniciat els treballs de localització d’una fossa de víctimes de la repressió franquista ubicada en un terreny agrícola dins dels termes municipals de Nules i de Moncofa (Plana Baixa), en la qual s’espera trobar les restes de quatre joves moncofers assassinats una vegada finalitzada la Guerra Civil per falangistes locals sense cap judici previ. Els familiars de les víctimes van contactar amb l’associació esmentada fa uns anys per a mostrar el seu interès i demanar nostra ajuda per recuperar les restes, després de recollir diversos testimonis sobre la ubicació probable de la fossa.

Després d’una primera campanya de prospecció per georadar impulsada pel GRMHC, l’associació científica Arqueoantro, els familiars i l’àrea de Memòria Democràtica de la Diputació de Castelló, en aquell moment dirigida per Tania Baños –actual alcaldessa de la Vall d’Uixó (Plana Baixa) amb el PSPV–, aquests actors van decidir realitzar una campanya de localització, excavació, exhumació i identificació de les restes en 2023 en el marc d’un conveni que se signaria entre el GRMHC i la Diputació de Castelló, que incloïa dos projectes més, una altra campanya d’exhumació a Les Coves de Vinromà (Plana Alta) i la posada en marxa d’una obra de teatre sobre memòria històrica.

Adjudicat el pressupost i finalitzats a principis de maig tots els tràmits administratius, i reunida tota la documentació i permisos necessaris, el GRMHC va ser informat de la impossibilitat de signar el conveni pel fet que el govern provincial de Castelló, després de les eleccions del 28 de maig, estava «en funcions». Amb la nova corporació provincial després de les eleccions municipals, ara liderada pel PP, els requeriments i demandes del GRMHC al respecte «no han obtingut resposta», segons informa l’entitat,per part de l’actual Diputació.

Aquest escenari s’ha donat, segons la mateixa entitat, «malgrat els escrits presentats avisant de la urgència dels treballs condicionats per la caducitat del permís d’ocupació del terreny de Nules». Davant el silenci de la Diputació de Castelló respecte a la resolució del conveni de memòria històrica en el qual estaven programats els treballs indicats, el GRMHC, d’acord amb les famílies i Arqueoantro, va decidir iniciar el 28 d’agost la fase d’excavació amb fons propis, esperant la signatura del conveni.

Dos dies més tard, dimecres 30 d’agost, el GRMHC convocava una roda de premsa per a donar a conèixer la situació. Les famílies expressaren el seu parer i el director de l’equip d’exhumacions va informar sobre el treball tècnic. Alhora, l’entitat esmentada reivindicava «la condició humana d’aquestes víctimes i l’actuació en conseqüència per part de les institucions, i en aquest cas concret el compliment del conveni per part de la Diputació de Castelló». En conseqüència, el GRMHC demana a la «Diputació de Castelló la immediata signatura del conveni que ja estava en procés de tramitació».