dijous, 4 d’abril del 2013

#49 Butlletí Memòria Democràtica


 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#49

Butlletí
Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Dijous, 04 d'abril de 2013

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

Sumari
·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals
·        :: Donacions
·        :: Espais de Memòria
·        :: Exposicions
·        :: MUME
·        :: Premis
·        :: Publicacions
·        :: Serveis didàctics

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        Espais de la Batalla de l'Ebre
·        El Memorial al Facebook
·        El Memorial al Twitter

:: Destaquem

Manuel Carrasco i Formiguera
El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona reten homenatge a Manuel Carrasco i Formiguera amb una exposició, un acte d'homenatge i una lectura de cartes musicada.

Advocat de formació, home de família, ciutadà compromès i polític d'ideals i conviccions, Manuel Carrasco i Formiguera va dedicar la vida al recobrament dels drets nacionals de Catalunya i a la salvaguarda dels valors cristians, de la justícia social i del sistema democràtic. La lluita pels grans ideals de pàtria, llibertat i fe li va causar tres consells de guerra, dues denúncies militars, una sanció governativa i una sentència a mort.

Programa d'activitats
  • Inauguració de l'exposició "Manuel Carrasco i Formiguera, una vida per la llibertat"
    Dimarts, 9 d'abril, a les 17 h
    Pati d'Armes del Castell de Montjuïc
    Carretera de Montjuïc, 66, Barcelona
  • Acte Institucional d'Homenatge a Manuel Carrasco i Formiguera
    Dimarts, 9 d'abril, a les 20 h
    Espai Francesca Bonnemaison
    Sant Pere més Baix, 7, Barcelona
  • Concert-lectura "Cartes d'amor i de presó"
    Divendres, 12 d'abril a les 19.30 h
    Saló del Tinell
    Plaça del Rei, s/n, Barcelona
Catalunya Bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes.
Coincidint amb la itinerància a Agramunt de l'exposició "Catalunya bombardejada", se celebraran els actes commemoratius del 75è aniversari dels bombardejos franquistes sobre la població durant la Guerra Civil.

Exposició "Catalunya bombardejada: 75è aniversari dels bombardeigs sobre la població civil i les infraestructures catalanes"
Del 5 al 28 d'abril de 2013
Sala de Plens de l'Ajuntament
Plaça de l'Església, 1, Agramunt
Horaris: divendres d'11 a 13 h, dissabtes de 18 a 20 h i diumenges d'11.30 a 13.30 h
Acte d'homenatge a les víctimes dels bombardejos i inauguració de l'exposició
Divendres 5 d'abril
  • 09.15 h Sirena, repic de campanes i minut de silenci en record de les víctimes
  • 20.00 h Inauguració de l'exposició
    Sala de Plens de l'Ajuntament
    Plaça de l'Església, 1, Agramunt
  • 20.30 h Conferència de l'historiador i director de l'IEI, Josep M. Solé i Sabaté
    Casal Agramuntí
    Plaça del Mercadal, 7, Agramunt

Visites guiades teatralitzades als refugis i espais de memòria de la Guerra Civil
Dissabte 6 d'abril, a partir de les 17 h
Agramunt
Informació i reserves: Oficina de Turisme, tel. 973 391 089

Presentació de l'audiovisual amb testimonis de l'època realitzat per la revista Sió
Diumenge 7 d'abril, a les 12.30 h
Foment Parroquial
Carrer de Sant Joan, 9, Agramunt
Amunt

:: Audiovisuals

No darse por vencido
Dimecres, 10 d'abril, a les 18.30 h
Sala d'actes del Departament de Governació i Relacions Institucionals
Via Laietana, 26
Barcelona

Henri Belin, un dels directors del documental, acompanyat de Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, presentarà aquest treball audiovisual que parla de la recuperació de la memòria democràtica al nostre país, en la veu d'un vell republicà exiliat als afores de París. La memòria de la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme, explicada per un exiliat republicà a París.

La presentació es farà el 10 d'abril a les 18.30 h a la sala d'actes del Departament de Governació i Relacions Institucionals. Al final de la projecció hi haurà un torn de paraula obert al públic.
Estrena TNC No parlis amb estranys
Del 3 al 14 d'abril
De dimecres a divendres, a les 20 h, dissabtes, a les 21.30 h i diumenge a les 18 h
Sala Petita, Teatre Nacional de Catalunya
Barcelona

Fins al 14 d'abril es pot veure l'espectacle d'Helena Tornero que reflexiona sobre la memòria democràtica i la seva actualitat. A No parlis amb estranys, Helena Tornero mostra com moltes històries aconsegueixen traspassar el garbuix del temps i s'instal·len, obstinades, en la nostra vida.

Aquesta jove dramaturga, nascuda a Figueres, és autora, entre altres obres, d'Apatxes, guanyadora del Premi 14 d'abril (2009) convocat pel Memorial Democràtic, i d'El vals de la garrafa, textos que també abordaven el tema de la memòria. En aquesta ocasió, a No parlis amb estranys, presenta un seguit de relats trencats, aparentment inconnexos. Peces d'un mosaic, en el qual també hi som nosaltres. Històries que obren preguntes formulades des d'un passat recent que busquen la resposta en els nostres dies.

Vol a Shangri-la Hospitalet
Dijous 25 d'abril, a les 18.30 h
Can Riera - Espai de memòria de l'Hospitalet
Riera de l'Escorxador, 17
L'Hospitalet de Llobregat

Vuelo a Shangri-La és una pel·lícula documental que mostra el testimoni d'un grup d'ancians que es reuneix entre maquetes d'avió i velles fotografies: són els últims aviadors de la República. El film s'endinsa en la reflexió quotidiana d'aquests homes i en el que per a ells implica recordar una història que va marcar la seva joventut i les seves vides.
Amunt

:: Donacions

Dimecres, 18 d'abril, a les 12 h
Sala Gòtica de la Biblioteca del Barri Vell
Plaça Ferrater Mora, 1
Girona

El professor d'Història de l'Educació del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona, Salomó Marquès i Sureda, durant els seus anys d'investigador, ha anat recollint informació i documentació dels mestres catalans que van patir l'exili fugint de la repressió franquista. Es tracta de dades sobre 545 mestres catalans que s'han reunit en un total de 34 arxivadors. Són més del 10% dels mestres que treballaren a Catalunya durant la República.

En aquest acte, el dr. Marquès farà donació d'aquest Fons a la Biblioteca de la Universitat de Girona, perquè totes aquestes dades puguin estar accessibles a totes aquelles persones que desitgin fer recerques entorn del col·lectiu dels mestres que, durant la Guerra Civil i el franquisme, van patir l'exili.
Amunt

:: Espais de Memòria

Inauguració CIARGA
Dissabte 27 d'abril, de 8.30 a 14.30 h
Sortida des de Can Riera - Espai de memòria de l'Hospitalet
Riera de l'Escorxador, 17
L'Hospitalet de Llobregat
Inscripcions a Can Riera - Espai de memòria de l'Hospitalet
Tel. 93 403 29 97 / cultura.memoria@l-h.cat 

L'espai memorial Can Riera de l'Hospitalet organitza una visita guiada al Centre d'interpretació de l'aviació republicana i la guerra aèria (CIARGA), un equipament museogràfic singular relacionat amb l'aviació i la Guerra Civil espanyola emplaçat a Santa Margarida i els Monjos, dins l'espai de l'antic aeròdrom republicà que formava part de l'anomenat Vesper de la Gloriosa. L'exposició mostra el desenvolupament de l'aviació durant la Guerra; la importància de la intervenció estrangera en els dos bàndols, així com les estratègies de la guerra aèria al front i a la rereguarda.

L'activitat es fa amb la col·laboració del Memorial Democràtic i del Memorial Democràtic dels treballadors de la SEAT, i cal inscripció prèvia (3 €). El preu inclou el viatge en autocar i la visita guiada.
Amunt

:: Exposicions

Els símbols de Franco
Fins al 12 de maig
Museu de l'Hospitalet. Casa Espanya
Joan Pallarés, 38
L'Hospitalet de Llobregat

Aquesta mostra del Memorial Democràtic té per objecte reflexionar sobre el paper dels símbols que el règim franquista va emprar per vehicular la seva ideologia i propiciar una identificació més estreta del poble espanyol amb els conceptes 'España' i 'caudillo'. En bona part, l'exposició neix de la voluntat de presentar al públic el Cens de simbologia franquista de Catalunya, que té com a objectiu  localitzar, identificar i catalogar els vestigis simbòlics del franquisme que encara es conserven a l'espai públic de Catalunya.
Seat 1950-1977. L'arquitectura de la repressió
Del 4 d'abril al 6 de maig
Biblioteca Fancesc Candel
Carrer de l'Amnistia Internacional, 10 
Barcelona
Horaris: matins de dimarts, divendres i dissabtes de 10 a 14 h i tardes de dilluns, dimarts, dimecres i divendres de 16 a 21 h.

SEAT torna a la Zona Franca a través d'aquesta exposició, que explica el model de control i repressió que l'empresa va exercir sobre els obrers durant el franquisme.

Fins al dilluns 6 de maig es podrà veure a la Biblioteca Francesc Candel de Barcelona  l'exposició "SEAT 1950-1977. L'arquitectura de la repressió", produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i pel Memorial Democràtic dels Treballadors de SEAT. L'exposició mostra el model de control i repressió que l'empresa SEAT va exercir sobre la població obrera. Es tracta d'un recorregut per la vida quotidiana a la fàbrica, les condicions de treball, l'ambient de vigilància i les sancions. També vol apropar els visitants al nou sindicalisme nascut a la fàbrica, que va esdevenir model de lluita antifranquista per a la classe treballadora
La maternitat d'Elna
Del 4 al 19 d'abril
UNED
Av. Rio de Janeiro, 56-58
Barcelona
Horaris: de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h

Del 4 al 19 d'abril, "La Maternitat d'Elna" es podrà veure a la seu de la UNED a Barcelona. La mostra explica com en el context del final de la Guerra Civil, quan centenars de milers de republicans es van veure obligats a exiliar-se, al sud de França, es van improvisar "camps d'acolliment" deficitaris en condicions sanitàries i de supervivència. En aquestes condicions les vides de les exiliades embarassades i dels nadons estaven en perill. La infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Château Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat on acollir parteres procedents dels diferents camps de la zona.

Coincidint amb la mostra, s'organitzaran dues activitats complementàries, una sortida a Elna el dia 20 d'abril, i la presentació del llibre La Maternitat d'Elna d'Assumpta Montellà, el dia 21 d'abril.
Exposició La riuada 1962 Sabadell
Fins al 8 d'abril, al Casal Cívic Rogelio Soto
Carrer de Campoamor, 93
Del 9 al 29 d'abril, a l'antic mercat de Sant Joan
Plaça de Sant Joan
Sabadell

Les riuades de 1962 són a la memòria de molts sabadellencs. Es tracta d'un episodi tràgic que deixà empremta en carrers, cases, indústries i persones. El 25 de setembre de 1962, en menys d'una hora els serveis meteorològics municipals registraren 95,2 litres per metre quadrat sobre la ciutat de Sabadell.

L'embat de l'aigua s'endugué el treball, les il·lusions i també la vida de 32 sabadellencs. La successió de riuades del 25 de setembre i del 4 i del 7 de novembre de 1962 afectà infraestructures bàsiques com ara les vies del tren, el pont de Castellar o el pont de la carretera de Mollet, així com centenars d'empreses i habitatges. En el cinquantè aniversari dels fets, el municipi recorda la destrucció i els morts, així com la reacció política, social i econòmica que tingueren lloc a la ciutat després de les riuades.

L'exposició, produïda i coordinada pel Museu d'Història de Sabadell, ha estat comissariada per l'historiador Lluís Sales i Favà i pel fotògraf Sergi Fernàndez Moure.
Amunt

:: MUME

'Memorial Retirada' InstalIlació fotogràfica de Philippe Domergue
Fins al 9 de juny
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera

"Memorial retirada" és una reapropiació que Philippe Domergue ha fet de les fotografies de Manuel Moros. Aquest pintor i fotògraf francocolombià instal·lat a Cotlliure als anys trenta va retratar la Retirada de 1939.

En una primera fase, Philippe Domergue va escanejar les fotografies, les va tractar digitalment i les va imprimir. Posteriorment, les va encolar sobre taulons de fusta sense polir que recorden els que es feien servir per als barracons dels camps de concentració.

Per a cadascuna de les obres, l'alternança dels retalls de dues imatges diferents remeten al caràcter sovint fragmentari i confús de la memòria. Domergue ha volgut plasmar la dimensió psíquica del drama de la Retirada i el patiment físic a què van ser sotmeses les persones.
Mume
Diumenge, 28 d'abril, a les 11 h
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Major, 43
La Jonquera

L'últim diumenge de cada mes, el Museu Memorial de l'Exili ofereix als visitants una jornada de portes obertes de 10 a 14 h. A més, a les 11 h, organitza una visita guiada que permet als visitants endinsar-se en el drama que suposà l'exili provocat per la Guerra Civil.

Cal reservar plaça per correu electrònic (info@museuexili.cat) o per telèfon (972 55 65 33). En el cas que no hi hagi un mínim de 10 persones inscrites, la visita s'ajornarà al mes següent.
Amunt

:: Premis

Premi Romà Planas i Miró
Fins al 31 de maig es poden presentar treballs
Arxiu de la Memòria Popular (Tel. 938 422 016 - ext. 2)
Carrer Catalunya, 24
La Roca del Vallès

Cada any, l'Arxiu de la Memòria Popular de la Roca del Vallès organitza aquest premi de memorials populars, que han de ser obres autobiogràfiques inèdites en format de diari, memòries, epistolaris, etc. El Premi té una dotació de 1.200 € i també es publica l'obra guanyadora. L'objectiu del Premi és enriquir el fons documental de l'Arxiu de la Memòria Popular.

La concessió del premi es realitza en diverses fases. En la primera, un jurat popular format per persones residents al municipi trien entre 5 i 10 treballs finalistes. Després, un jurat format per experts en la matèria, escull entre els finalistes l'obra guanyadora.
Amunt

:: Publicacions

Guerra Aèria a Catalunya - David Gesalí i David Íñiguez
Dijous, 25 d'abril, a les 18.30 h
Can Riera - Espai de memòria de l'Hospitalet
Riera de l'Escorxador, 17
L'Hospitalet de Llobregat

Durant la Guerra Civil, Catalunya fou l'escenari d'una guerra sense treva, en què s'experimentaren noves tàctiques i estratègies. La guerra aèria a Catalunya (1936-1939) difon una investigació històrica que recupera episodis relacionats amb l'aviació a la Guerra d'Espanya i constitueix una crònica visual que proporciona una selecció d'imatges inèdites. El llibre emmarca la guerra aèria en una perspectiva global i presenta el rerefons dels bombardeigs, la defensa del territori, la fabricació i l'adquisició d'armes, etc. La presentació serà a càrrec de David Gesalí i David Íñiguez, autors, i de l'editor, Rafael Dalmau.
Amunt

:: Serveis didàctics

Quadern didàctic Memorial Democràtic
Divendres, 12 d'abril, a les 17.45 h
Castell de Verdú
Lleida

Amb motiu de la signatura del conveni entre la Universitat de Lleida i l'Ajuntament de Verdú per acollir la seu del Centre d'Estudis i Innovació de l'Escola Rural (CEIER), es podrà visitar l'exposició "Desenterrant el silenci" i es presentarà el primer Quadern Didàctic, Ensenyar a pensar, dedicat a la innovadora tasca pedagògica dels mestres de la República en aquell període històric.

Entre altres actuacions, es van fer més escoles i es van fer gratuïtes per poder arribar a més nois i noies; es van crear les missions pedagògiques -com a reforç de les escoles rurals per arribar a zones més allunyades-; es va enriquir la formació dels mestres, i es va fomentar l'ensenyament actiu i crític, laic i en català, aplicant-hi les metodologies més renovadores que venien d'Europa. Aquest quadern didàctic ha estat elaborat pel professor de la Universitat de Girona Salomó Marquès i s'hi han afegit tot un seguit de fotografies i documents inèdits, per tal que el professorat pugui treballar aquest tema a l'aula.
Amunt
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-2069