dissabte, 21 de desembre del 2019

Castelló de la Plana entrega a la seua família les restes de la primera víctima identificada en les exhumacions.


https://www.diarilaveu.com/castello-de-la-plana-entrega-a-la-seua-familia-les-restes-de-la-primera-victima-identificada-en-les-exhumacions



Enguany s'ha realitzat la primera campanya d'exhumacions impulsada per la Regidoria de Memòria i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, en la qual s'han recuperat 13 cossos.
20 desembre 2019 18:32h
Es tracta de les restes de Rafael Prades Trueba. / EP
VALÈNCIA (EP). L'Ajuntament de Castelló de la Plana ha fet lliurament aquest divendres a la seua família de les restes de la primera víctima del franquisme identificada en les exhumacions. Es tracta de Rafael Prades Trueba els nets del qual han acudit aquest divendres al cementeri civil per a recollir les restes del seu avi i donar-li una sepultura "digna".

L'alcaldessa, Amparo Marco, i la regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, han realitzat aquest lliurament a la família durant un emotiu acte en el qual han estat també representants del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica; l'arqueòleg i director de les excavacions, Miguel Mezquida, i altres membres de l'equip de govern. Així mateix, familiars d'altres represaliades pendents d'identificar també han volgut estar presents en la trobada, segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

"La democràcia té un deute pendent amb els homes i dones que van patir durant quatre dècades l'atrocitat del franquisme", ha manifestat Marco, qui ha afegit que, aquest divendres, l'Ajuntament de Castelló "ha ajudat a retornar la dignitat a una de les famílies víctimes de la repressió". "La nostra és una tasca de decència, de solvència democràtica, de llibertat, de passat i de futur", ha dit.

Per part seua, la Verònica Ruiz ha destacat "la transcendència d'aquest lliurament per a la família, però també per a la ciutat de Castelló i per a la societat en general". Tal com ha afirmat, gràcies al treball de recerca i identificació de les víctimes, es pot començar a "tancar ferides del passat". La regidora s'ha compromés a continuar treballant per a "aportar llum" a aquest període tan "fosc" de la història, "un objectiu que per a l'equip de govern de Castelló ha sigut prioritari des del principi".

Les restes de Rafel Prades Trueba van ser trobats en la fila 1, sepultura 8 del cementeri civil de Castelló i van ser recuperats per l'equip de Mezquida entre el 20 i el 21 de novembre del 2018. Enguany es va realitzar la primera campanya de les exhumacions impulsades per la regidoria que dirigeix Ruiz i el Grup per la Recerca, en la qual es van recuperar 13 cossos.

Treballs
Els treballs van ser represos de nou pel consistori al setembre d'enguany i en aquesta segona intervenció han sigut trobades les restes de 18 persones afusellades entre abril i maig del 1940. La troballa d'efectes personals, com ara un anell, calçat específic o munició, pot facilitar la identificació de les restes, encara que seran les proves genètiques les que en determinaran la identitat oficialment.