dimecres, 1 de juliol del 2015

74 Butlletí Memòria Democràtica



 Generalitat de Catalunya - gencat.cat

# 74
Butlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Dilluns, 29 de juny de 2015


Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.


·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals i espectacles
·        :: Commemoracions i homenatges
·        :: Conferències i jornades
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: Publicacions
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'


::Destaquem

'L'infern a la terra'. Jornada al voltant dels camps de concentració a Europa (1936-1945)
Divendres, 3 de juliol, de 9 a 14 h
Memorial Democràtic 
Peu de la Creu, 4
Barcelona

La història del segle XX ha estat marcada per diversos i terribles conflictes bèl·lics. Associats aquests enfrontaments aparegueren varis camps de concentració, recintes que s'utilitzaren per tancar i privar de llibertat, i en els casos més extrems, eliminar els enemics.
Per mostrar les diverses tipologies de camps de concentració que es donaren a Europa entre 1936 i 1945, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya organitza la jornada 'L'infern a la terra'. Una jornada on hi participaran diversos especialistes i testimonis dels camps de concentració que s'habilitaren a Europa. Una jornada que ha de servir per explicar el seu funcionament, objectius, condicions de vida, etc, així com per reflexionar a l'entorn d'aquest sistema repressiu que s'utilitzà de manera sistemàtica entre finals dels anys 30 i mitjans dels anys 40.
Hi participaran els historiadors Javier Rodrigo, Aram Monfort, Gemma Caballer, Alberto Pellegrini, Marta Simó i Luiza Lordache, així com testimonis que explicaran la seva vivència en camps de concentració a Catalunya i a l'estat.
Inscripció prèvia a memorialdemocratic@gencat.cat o bé al 93 634 73 60
Amunt

::Audiovisuals i espectacles

'Et vindré a tapar'
Dissabte, 18 de juliol, a les 20.30 h
Diumenge, 19 de juliol, a les 20.30 h
Preu: 12 euros
Barri de Gràcia
Barcelona

'Et vindré a tapar' és un espectacle que ens mostra el viatge que fan tres amigues per trobar el marit d'una d'elles, desaparegut durant la Guerra Civil. En un ambient de postguerra claustrofòbic i incert, les tres dones intentaran sobreviure i s'embarcaran en un viatge de descoberta d'una realitat per a la qual no estan preparades. L'espectacle està inspirat en una història real i vol retre homenatge als milers de casos de desaparicions durant la Guerra Civil, així com a les seves famílies.
Dissabte, 18 de juliol, amb motiu del 79è aniversari de l'inici de la Guerra Civil, el director de l'obra, Roger Ribó, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, participaran en una tertúlia amb el públic assistent després de la funció.
Amunt

::Commemoracions i homenatges

'Educar per la democràcia'
Dimecres, 15 de juliol, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

El Memorial Democràtic ha organitzat un acte de reconeixement als mestres compromesos amb l'educació basada en valors democràtics amb motiu de l'aniversari de la fundació de l'Associació de mestres Rosa Sensat.
L'homenatge, que tindrà lloc dimecres, 15 de juliol, a la seu del Memorial Democràtic, comptarà amb la participació de la presidenta de l'Associació de mestres Rosa Sensat, Irene Balaguer; el fotògraf Sergi Bernal i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos. A més, es projectarà el documental 'El retratista', d'Alberto Bougleux i Sergi Bernal, i el cantautor Ramon Sauló, interpretarà músic la cançó '...i el mar esperant', que va compondre en homenatge a Antoni Benaiges.
Amunt

::Conferències i jornades

VIII Jornades Dissidències i resistència al franquisme
Del 6 al 10 de juliol
Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID-UAB)
Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la UAB
Casa Convalescència de l'Hospital de Sant Pau

Sant Antoni Maria Claret, 171
Barcelona

L'anàlisi de l'oposició al franquisme se centra habitualment en els grups polítics i els moviments socials que resultaren decisius en la lluita contra la dictadura. Tanmateix, durant aquell temps també es desenvoluparen un conjunt de pràctiques dissidents i resistents que adquiriren transcendència en la contestació al règim imposat. El curs té per objectiu analitzar-ne algunes.
Ha estat organitzat pel Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID-UAB) i coordinat per Carme Molinero i Josep Masalles.
'Les escoles evangèliques durant la II República i el franquisme'
Dimecres, 8 de juliol, a les 19 hores
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Accés lliure

Fa 76 anys de la caiguda de la majoria de les localitats catalanes durant la Guerra Civil. Una de les múltiples conseqüències que va tenir, i que continua sent pràcticament desconeguda, és que es van clausurar la gran majoria d'esglésies evangèliques catalanes. També es van tancar les escoles vinculades a aquestes comunitats que havien aparegut a Catalunya el darrer terç del segle xix.
La Jornada "Les escoles evangèliques durant la II República i el franquisme" comptarà amb la participació de Federico Vázquez, investigador adscrit al Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona (CEHI), que oferirà la conferència "La memòria de les escoles evangèliques a Catalunya durant la II República i el franquisme". També intervindran dos testimonis: Antonio Polo, director de l'escola adventista Col·legi Urgell, i David Muniesa, pastor evangèlic. La cloenda anirà a càrrec de Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic, i Enric Vendrell, director general d'Afers Religiosos.
L'acte ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i la Direcció General d'Afers Religiosos.
Objectes per entendre la història: xerrada de Lluís Bassaganya
Dijous, 9 de juliol, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

Una part dels objectes que formen part de l'exposició "Vencedors i vençuts" pertanyen a la col·lecció privada de Lluís Bassaganya, que els explicarà en una xerrada. Hi participaran també Margarida Planell, membre de l'Associació Prats Endavant, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.
Fa més de 25 anys que Bassaganya recorre els camins de la Retirada republicana, al voltant de la Vall de Camprodon. En aquest temps, ha trobat tot tipus de material abandonat pels soldats que marxaven a la rereguarda o els civils que anaven cap a l'exili.
Aquesta activitat es fa en el marc de l'exposició "Vencedors i vençuts", que es pot visitar fins al 23 d'octubre al Memorial Democràtic.
Amunt

::Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenges, 5 de juliol i 2 d'agost, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà 
Plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4 €. entrada reduïda: 2,50 €

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Amunt

::Exposicions

'Vencedors i vençuts'
Fins al 23 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari:
De dimarts a dijous, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h
Divendres de 10 a 14 h
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, està dividida en 5 àmbits: "Ocupació militar a Catalunya", "Retirada i exili", "Els vencedors", "Els vençuts" i "Esperances enfrontades". "Vencedors i vençuts" ha estat concebuda per itinerar per Catalunya i consta de 20 rollers expositius que reprodueixen 90 fotografies.
Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. La derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar l'exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. A més, el franquisme va suprimir l'autonomia catalana i va perseguir la nostra seva llengua i cultura. Així es va iniciar la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.
'Catalunya en Transició' a Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei
Fins al 23 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari:
De dimarts a dijous, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h
Divendres de 10 a 14 h
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició a partir de dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977, basat en la unitat d'oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les forces polítiques entorn de l'Assemblea de Catalunya. La segona és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980.
Amunt

::Publicacions

Presentació del llibre 'L'Ensulsiada'
La revista digital Temps i espais de memòria és una publicació anual editada pel Memorial Democràtic.
Aquesta publicació divulgativa vol apropar la reflexió acadèmica i memorial a la ciutadania de la mà dels seus protagonistes i dels millors especialistes.
La revista té com a objectiu esdevenir un referent cultural sobre el treball, l'estudi i l'intercanvi d'idees sobre les memòries democràtiques del país. També vol ser un nou canal de diàleg entre la ciutadania i el Memorial Democràtic.
Col·labora-hi!
Si vols participar en el tercer número de Temps i espais de memòria, consulta aquí les bases. Ho pots fer fins al 27 de setembre!
Subscripció
La revista està disponible al web del Memorial Democràtic i a la plataforma ISSUU. Es pot descarregar en format pdf i és també accessible en format butlletí. Per fer-ho, només has de fer la subscripció (de forma totalment gratuïta) i els propers números de la revista seran enviats a la teva adreça de correu electrònic. 
Amunt

::MUME

Exposició 'Contes infantils de la guerra'
Del 18 de juliol al 27 de setembre
Inauguració: dissabte 18 de juliol, a les 12 h
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Carrer Major, 43
La Jonquera

La mostra ens explica la producció editorial infantil duta a terme durant la Guerra Civil, posant l'accent en el bàndol republicà.
Partint de la col·lecció privada de Freixes-Garriga, l'exposició ens mostra com els contes infantils van passar a formar part de l'engranatge propagandístic del moment.
Del Comissariat de Propaganda a l'Editorial Estrella, d'El més petit de tots a les adaptacions de contes clàssics com El gato con botas, els contes infantils es van convertir en una arma singular per ensenyar als més petits el món dual de bons i dolents que, en el dia a dia, s'estava enfrontant de forma fratricida al camp de batalla.
'Testimonis de Mauthausen'
Fins al 4 d'octubre
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Carrer Major, 43
La Jonquera

El Museu Memorial de l'Exili (MUME) mostra una part del fons documental relatiu als exiliats republicans que van ser internats als camps nazis després de continuar la lluita contra el feixisme donant suport als Aliats.
Es mostren documents de Miquel Serra, Joan Cabratosa, Josep Riera, Luis Garcia, José Panes, els germans Ramon i Àngel Artola.
Els visitants podran veure també tres entrevistes a José Marfil (1921), Matías Arranz (1914-2009) i Francisco Ortiz Torres (1919- 2013), i escoltar el disc commemoratiu "Mauthausen" fet a París el 1967 pels exdeportats catalans Ricard Garriga Salvador i Joan Vilató Mellado.
Exposició 'Desenterrant el silenci'
Fins al 5 de juliol
Museu Memorial de l'Exili (MUME)Carrer Major, 43
La Jonquera
Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges i festius, de 10 a 14 h
Entrada general: 4 €
Menors de 17 anys, aturats, escolars, grups d'estudiants i docents: entrada gratuïta.
Majors de 65 anys: tarifa reduïda, 2 €
Pensionistes, carnet d'estudiant i grups d'adults: tarifa reduïda, 3 €

L'agost de 2010, el Grup de Ciències Aranzadi localitzà uns casquets de bala i unes restes humanes a una fossa comuna de la Pedraja (Burgos). En exhumar-la, hi van trobar 104 restes. Sergi Bernal va documentar fotogràficament aquell treball i va seguir la pista d'una de les persones enterrades, Antoni Benaiges. Aquest mestre progressista, nascut a Mont-roig del Camp, seguidor del mètode Freinet i molt estimat pels seus alumnes, va ser assassinat pocs dies després que comencés la Guerra Civil.
L'exposició recupera la figura de Benaiges i mostra el treball realitzat a La Pedraja. Consta de 32 fotografies, una reproducció de part de la fossa de 20 m2, facsímils i un audiovisual.
'Assaig S.T. 1909-1919'
Fins a l'11 de novembre
MUME

Major, 43
La Jonquera
De dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges i festius, de 10 a 14 h
Entrada general: 4 €

Gonzalo Elvira, artista argentí instal·lat a Barcelona, treballa sobre la representació pictòrica i fotogràfica dels fets històrics excepcionals. Oblit, memòria i nostàlgia transiten per unes acurades obres pictòriques que tenen com a referent el document i la fotografia històrica.
"Assaig S.T. 1909-1919" és un projecte que parteix dels fets de les Setmanes Tràgiques de Barcelona 1909 i Buenos Aires.
La tècnica escollida ha estat paper i tela perforats amb agulla i martell. El projecte també inclou pintures i una instal·lació.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 26 de juliol
Diumenge, 30 d'agost
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h

El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili (MUME) obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X