dimecres, 6 de setembre del 2023

PP i Vox tomben el centre d’interpretació de la Guerra Civil previst a Elx.

 https://www.diarilaveu.cat/noticia/17059/pp-i-vox-tomben-el-centre-dinterpretacio-de-la-guerra-civil-previst-a-elx

L’anterior govern local, integrat per PSPV i Compromís, havia plantejat aquest projecte

L’alcalde d’Elx (Baix Vinalopó), Pablo Ruz, del PP, que governa amb Vox, ha descartat l’obertura del centre d’interpretació de la Guerra Civil que l’anterior executiu, liderat pel PSPV i integrat també per Compromís, havia previst al passeig de les Germanies, al centre de la ciutat.

L’actual govern municipal ha decidit modificar el projecte, que pretenia enderrocar també la coneguda com a «Creu del Passeig de les Germanies», un monument aixecat durant el franquisme en memòria dels qui van morir durant la guerra formant part del bàndol nacional i que el PP sempre ha rebutjat enderrocar. Encara més bel·ligerant era la postura de Vox en aquest sentit, atès que la seua candidata a l’alcaldia i actual regidora de govern, Aurora Rodil, havia adquirit popularitat a la ciutat després d’encapçalar moltes de les manifestacions que els nostàlgics de la dictadura celebraven als peus d’aquest monument que pretenien preservar.

Com calia esperar, el monument continuarà erigit, tot i que l’alcalde ha anunciat que inclourà un homenatge a qui fora el primer alcalde de la represa democràtica, el socialista Ramon Pastor, primer edil de la ciutat entre 1979 i 1987.

D’aquesta manera, segons l’actual alcalde d’Elx, la intenció és «fer un homenatge a la Transició, a la Constitució, a la democràcia i a la concòrdia», valors que segons ell no respectava el projecte dissenyat pels seus antecessors a l’alcaldia, el del centre d’interpretació, en tant que «no oferia una visió objectiva de la guerra civil».

Pablo Ruz sí que tirarà endavant amb la finalització del refugi antiaeri, que es pretén musealitzar i obrir al públic, tal com tenia previst fer l’anterior equip de govern.