dimecres, 27 de març del 2024

La placa del Stanbrook, col·locada sense l’autorització del Port

 https://www.diarilaveu.cat/politica/la-placa-del-stanbrook-collocada-sense-lautoritzacio-del-port-533248/


L'Stanbrok al port d'Orà.

La Comissió Cívica per la Recuperació de la Memòria Històrica d’Alacant ha col·locat al Port de la ciutat la placa d’homenatge als últims exiliats alacantins durant la Guerra d’Espanya, els qui van poder marxar al vaixell Stanbrookque va eixir del Port d’Alacant en la vigília de l’ocupació franquista cap a Orà.

La placa recorda els «republicans exiliats i represaliats per la dictadura de Franco», i ha sigut col·locada sense el permís de l’Autoritat Portuària d’Alacant, propietària de l’espai on hi ha col·locat el monument al vaixell amb el bust del capità Archibald Dickson, qui va conduir el Stanbrook en la seua fugida d’Alacant. A sota del seu bust s’ha col·locat aquesta placa que el Port d’Alacant havia d’autoritzar, tot i que portava un any sense respondre la petició de la Comissió Cívica per la Recuperació de la Memòria Històrica. D’aquesta manera, l’entitat alacantina ha decidit tirar pel dret. La sol·licitud es va fer a l’abril de l’any passat i la resposta s’ha anat endarrerint. El bust va ser descobert al 2014.

El bust del capità Archibald Dickson, al Port d’Alacant

Una història tràgica

El 29 de març de 1939 l’Stanbrook arribava a la costa algeriana amb més de 2.600 exiliats republicans a bord. L’eixida d’aquell vaixell va permetre l’última fugida dels alacantins que volien escapar de la repressió franquista i de molts altres combatents que es trobaven a la ciutat després de l’ocupació per part de les tropes feixistes en moltes altres ciutats.

Uneix-te al canal de WhatsApp de Diari La Veu

Abans de la marxa del vaixell alguns republicans que no van poder marxar fins i tot es van suïcidar en les immediacions del port. El 30 de març l’exèrcit revoltat contra la república ocuparia la ciutat d’Alacant i només dos dies més tard, l’1 d’abril del 1939, Franco donaria la guerra civil per acabada a través d’un missatge institucional. Alacant va ser l’última ciutat de l’Estat a ser ocupada per les tropes franquistes.