dissabte, 3 d’octubre del 2015

76 Butlletí Memòria Democràtica.



 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
# 76
Butlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Dimarts, 29 de setembre de 2015

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Novetats
·        :: Espectacles
·        :: Commemoracions i homenatges
·        :: Conferències i jornades
·        :: Formació
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

20151015_Dia Nacional Víctimes
Preservem el record. Participa!
El Govern va proclamar el 15 d'octubre de 2015 "Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista". La data coincideix amb el 75è aniversari de l'afusellament del president de la Generalitat, Lluís Companys.
L'acord de Govern té en compte l'existència de pluralitat de memòries, que han de ser reconegudes sense ressentiments i de forma constructiva, i les diverses iniciatives que s'han posat en marxa per a l'esclariment de la veritat i la reparació moral i simbòlica de totes les víctimes i supervivents.
En el marc de l'acord de Govern, i per tal de fer presents les víctimes mortals i les víctimes supervivents, i preservar la seva memòria, el Memorial Democràtic convida a la participació i fa una crida a les víctimes individuals i els seus familiars i amics, així com les víctimes col·lectives (ajuntaments, associacions, sindicats, ateneus, col·lectius, etc).
Us convidem a enviar un escrit , una imatge o un vídeo que recuperi la memòria de les persones, entitats, col·lectius i/o institucions que van ser víctimes durant la Guerra Civil o patiren la repressió de la dictadura franquista.
'Homenatge a Neus Català i les dones deportades als camps nazis'
Dimarts, 6 d'octubre, a les 19h 
Auditori del Conservatori del Liceu
Nou de la Rambla, 88
Barcelona

Enguany es commemora el 70è aniversari de l'alliberament dels camps nazis i el centenari del naixement de Neus Català. Com a cloenda, el Memorial Democràtic organitza un homenatge a Neus Català i les deportades als camps nazis.
Durant l'acte, que tindrà lloc a l'auditori del Conservatori del Liceu, Mercè Arànega interpretarà l'obra de teatre 'Neus Català. Un cel de plom'. Posteriorment Marina Rossell cantarà 4 temes musicals acompanyada de ballarins de la companyia BCN City Ballet amb coreografia de Ramon Oller. Conduirà l'acte l'actriu Sílvia Bel.
Els parlaments institucionals aniran a càrrec d'Anna Sallés, presidenta de l'Amical de Ravensbrück; Margarita Català, vicepresidenta de l'Amical de Ravensbrück pel Comitè Internacional de Ravensbrück i filla de Neus Català, Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones i Meritxell Borràs, consellera de Governació i Relacions Institucionals i presidenta del Memorial Democràtic.
Acte d'homenatge obert al públic. Aforament limitat. Per rebre la invitació cal enviar un correu electrònic a eblasi@gencat.cat amb el nom complet, correu electrònic i número de telèfon de contacte o bé trucar al 936 347 360.
Col·loqui
30 de novembre i 1 i 2 de desembre
Palau Centelles
Baixada de Sant Miquel, 6
Barcelona
Gratuït

En els processos de transició d'una dictadura a una democràcia o d'un conflicte armat a la pau s'han d'equilibrar les exigències polítiques i jurídiques per tal d'assegurar els drets de les víctimes a la veritat, a la justícia, a la reparació i les garanties de no repetició. El procés es caracteritza per una combinació de diverses estratègies, judicials i no judicials (persecució de criminals, creació de comissions de la veritat i la reconciliació, reparació a les víctimes pels danys soferts, etc.).
L'objectiu d'aquest col·loqui, que comptarà amb la participació d'una vintena de ponents, és oferir una aproximació rigorosa a diversos processos transicionals que han tingut lloc a bona part del món des de la fi de la Segona Guerra Mundial fins a l'actualitat.
El col·loqui finalitzarà amb un debat obert sobre la possibilitat de constituir una Comissió de la Veritat a Catalunya.
Amunt

:: Novetats

El Memorial Democràtic amplia l'horari a divendres a la tarda
El Memorial Democràtic ha ampliat els horaris d'obertura al públic. Ara ens podeu venir a visitar també divendres a la tarda, de 16.30 a 18.30 hores.
Horari:
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h

Telèfon: 935 671 700
Accés:
Metro: línies 1, 2 i 3 (Catalunya, Liceu i Universitat)
Bus: 7, 9, 13, 14, 16, 17, 20, 24, 37, 41, 42, 50, 54, 55, 58, 59, 62, 63, 64, 66, 67, 68, 91, 120, 121, 141, H12, Aerobús
Altres transports: FGC: L6, L7, S1, S2, S5, SS5 | Renfe: Catalunya | Bicing

Pàrquings: Pl. Castella, Carrer dels Àngels, Pl. Catalunya.
Accessibilitat: Edifici accessible Edifici accessible
Amunt

::Espectacles

'Himmelweg (camino al cielo)'
'Himmelweg (camino al cielo)', de Juan Mayorga
Del 14 d'octubre al 8 de novembre 
Sala Atrium 
Carrer del Consell de Cent, 435
Barcelona 

L'obra teatral 'Himelweg (camino al cielo)', del dramaturg Juan Mayorga, es representarà a la Sala Atrium del 14 d'octubre i fins al 8 de novembre.
Inscrita en el terreny del teatre històric i polític, l'obra gira al voltant de tres personatges; un delegat de la Creu Roja, encarregat de la inspecció d'un camp de concentració, el comandant del camp i el responsable de la comunitat jueva, que no té clar si la seva col·laboració amb el comandant és una ajuda per al seu poble o bé si està cooperant amb un botxí.
L'obra ja va ser representada anteriorment l'any 2013 i va ser programada pel Memorial Democràtic el darrer 27 de gener amb motiu de la commemoració del Dia Internacional en record de les Víctimes de l'Holocaust.
Amunt

::Commemoracions i homenatges

75è aniversari Walter Benjamin
3 i 4 d'octubre
Portbou
Activitat gratuïta

Enguany es compleix el 75è aniversari de la mort del filòsof jueu alemany Walter Benjamin (Berlín, 1892 - Portbou, 1940) que, després d'una dura travessa a peu pels Pirineus quan fugia cap als Estats Units i en saber que havia de ser repatriat, morí a Portbou.
L'Ajuntament de Portbou, l'Associació Passatges de Cultura Contemporània i el Memorial Democràtic volen recordar la seva figura i la vigència del seu pensament. Per aquesta raó, han organitzat un complet programa d'actes que comptarà amb la presència de l'escultor Dani Karavan, autor del memorial Walter Benjamin "Passatges", i del cineasta Wim Wenders. Les activitats tindran lloc els dies 3 i 4 d'octubre de 2015.
Entre altres activitats, es projectaran algunes peces filmades amb Dani Karavan referents al memorial "Passatges"; s'oferirà una visita guiada al memorial Walter Benjamin, comentada per Dani Karavan; s'inaugurarà una placa commemorativa al cementiri per homenatjar Walter Benjamin i fer-li una ofrena floral, i Dani Karavan i Wim Wenders conversaran sobre la influència de Walter Benjamin en les seves trajectòries artístiques.
5a Trobada de les petites Elna
Diumenge, 11 d'octubre 
Jardins de la Maternitat d'Elna 
Ctra. de Bages s/n, km 1
F-66200
França
Enguany tindrà lloc la 5a trobada de les petites Elna. L'esdeveniment, en el qual és previst que hi participin més de 170 famílies, és un homenatge a la figura de l'Elisabeth Eidenbenz. També als valors universals que representa la Maternitat Suïssa d'Elna, i als milers d'exiliats republicans que creuaren la frontera de França fugint de l'exèrcit franquista i dels bombardejos sobre la població Civil a les darreries de la Guerra Civil.

Concert_ESMUC_Companys_Com_Dignitat
Diumenge 11 d'octubre, a les 12h
Saló Oval
C/ Mirador Palau Nacional, 6
Barcelona

Amb motiu del 75è aniversari de la mort del president Companys, la Comissió de la Dignitat i l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), amb la col·laboració del Departament de Cultura, portaran a terme un concert commemoratiu del 75è aniversari de l'afusellament del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jover.
L'Orquestra Simfònica de l'ESMUC, sota la direcció del professor Daniel Mestre, interpretarà un programa musical que recull obres de Beethoven, Wagner i de tres músics represaliats pel franquisme: Robert Gerard, Ricard Lamote de Grignon i Jaume Païssa. Entre peça i peça, es llegiran poemes i escrits del mateix President. El concert constituirà un doble homenatge, per una banda a Lluís Companys, i per l'altra als músics catalans perseguits pel franquisme.

Fossar de la Pedrera
Dilluns, 12 d'octubre, a les 12 h
Fossar de la Pedrera

Cementiri de Montjuïc
Barcelona

Com cada any, l'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya i el Memorial Democràtic organitzen, al fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, un acte d'homenatge als republicans que van ser executats pel règim franquista per raons polítiques i ideològiques, i als que van ser empresonats i/o van patir represàlies a causa del seu compromís amb la lluita per les llibertats.
La data d'aquest homenatge coincideix sempre amb el festiu més proper a l'afusellament de Lluís Companys. El president de la Generalitat de Catalunya Republicana fou executat el 15 d'octubre de 1940. 
L'acte comptarà amb la participació musical del Cor Poblenou CMC (Centre Moral i Cultural del Poblenou) que interpretarà les peces musicals "El Cavaller enamorat", "L'Emigrant", "El Cant de la Senyera" i "Els Segadors". 
20151024_Homenatge Brigades Internacionals
Dissabte, 24 d'octubre, a les 12h  
Monument a les Brigades Internacionals
Boca Nord del Túnel de la Rovira
Barcelona 

L'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals de Catalunya ha organitzat, amb el suport de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, el Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona, un homenatge a les Brigades Internacionals.
L'acte tindrà lloc al Monument a les Brigades Internacionals (Boca Nord del Túnel de la Rovira, Barcelona). Durant l'acte, es realitzarà una ofrena floral, i el grup Catorze d'Abril interpretarà diferents peces musicals. 
Amunt

::Conferències i jornades

Conferència de Jordi Palou-Loverdos
Dilluns, 5 d'octubre, a les 19 h 
Cambra de Comerç de Tortosa
C/ Cervantes, 7
Tortosa
Activitat gratuïta
El director del Memorial Democràtic, Jordi Palou Loverdos, oferirà dilluns, 5 d'octubre, la conferència "Refugiats d'ahir i d'avui: les guerres civils d'Espanya, Ruanda i Síria"
Hi participarà també Glòria Aymà, que explicarà la seva experiència com a alumna de l'Escola de la República exiliada i refugiada a França durant la Guerra Civil.
Jornada Lluís Companys
Dimecres 7 d'octubre, de 9.30 a 19.30 h
Institut d'Estudis Catalans
C/ del Carme, 47

Activitat gratuïta

Amb motiu del 75è aniversari de la mort del president Companys, el Centre d'Història Contemporània de Catalunya i la Societat d'Estudis Històrics han demanat a un grup d'especialistes en la figura de Lluís Companys que analitzin la seva trajectòria pública per remarcar-ne els aspectes més rellevants. La taula rodona de cloenda aprofundirà, a més, en la sentida reivindicació de l'anul·lació del Consell de Guerra del 14 d'octubre de 1940 que condemnà Companys a ser afusellat.
Hi participaran José Luis Martín Ramos (Universitat Autònoma de Barcelona); Jordi Pomés (Universitat Autònoma de Barcelona); Arnau González (Universitat Autònoma de Barcelona); Hilari Raguer (monjo de l'abadia de Montserrat); Albert Balcells (Universitat Autònoma de Barcelona i membre de l'Institut d'Estudis Catalans); Josep M. Solé Sabaté (Universitat Autònoma de Barcelona); Mercè Morales (Societat Catalana d'Estudis Històrics); Josep M. Figueres (Universitat Autònoma de Barcelona); Jaume Sobrequés (president de la Societat Catalana d'Estudis Històrics i director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya); Jordi Palou-Loverdos (director del Memorial Democràtic); Josep Cruanyes (advocat i president de la Comissió de la Dignitat); Gemma Calvet (advocada, diputada i presidenta de la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya), i Mirta Núñez Díaz-Balart (Universitat Complutense de Madrid).

Conferència Mirta Núñez-Balboa
Dijous, 8 d'octubre, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

Activitat gratuïta

Mirta Núñez Díaz-Balart, historiadora i directora de la Cátedra Complutense Memoria Histórica del Siglo XX de la Universidad Complutense de Madrid, impartirà dijous, 8 d'octubre, la conferència "Los restos actuales de la memoria" a la seu del Memorial Democràtic.
La presentació anirà a càrrec de Josep Maria Figueres, historiador, professor de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona i comissari de la commemoració del 75è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys, i de Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.

La forma jurídica de la repressió franquista i la memòria democràtica_Marc Carrillo
Dimecres, 21 d'octubre, a les 19 h 
Memorial Democràtic 
Peu de la Creu, 4  
Barcelona

Activitat gratuïta

La dictadura franquista es va dotar de tot un arsenal normatiu i repressiu. Tenia com a objectiu donar una certa forma jurídica a la legalitat imposada militarment. Al llarg dels quaranta anys de dictadura, l'ordre jurídic va anant modificant-se en funció de les necessitats polítiques del règim. Mai va canviar, però, l'absència i la repressió de llibertats públiques, la pràctica de la tortura i la manca de garanties jurisdiccionals.
Marc Carrillo parlarà també de la importància que tenen els poders públics a l'hora de donar a conèixer els aspectes relatius a les estructures jurídiques del règim dictatorial franquista.
Marc Carrillo (Barcelona, 1952) és catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra i membre del Consell de Garanties Estatutàries de la Generalitat de Catalunya.
'Només són dones' del Teatre Nacional de Catalunya.
Dimecres, 28 d'octubre, a les 19 h 
Memorial Democràtic 
Peu de la Creu, 4  
Barcelona

Activitat gratuïta

La sala petita del Teatre Nacional de Catalunya ofereix, del 8 d'octubre al 28 de novembre, la peça teatral "Només són dones".
Com a activitat paral·lela, el Memorial Democràtic ha organitzat l'acte 'Les presons i els camps de concentració franquistes'. Anirà a càrrec d'Aram Monfort, historiador i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. A continuació Carmen Domingo, autora del text de "Només són dones", parlarà de l'obra de teatre. Seguidament s'obrirà un torn obert de paraules amb el públic.

Amunt

::Formació

7, 14 i 24 d'octubre
Curs gratuït adreçat a professorat d'ESO i Batxillerat

El Memorial Democràtic, la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans i el Departament d'Ensenyament han organitzat un curs adreçat a professorat d'ESO i Batxillerat sobre la guerra aèria al Penedès i al Garraf.
La caiguda d'Aragó i de la zona de ponent va comportar que l'aviació republicana es replegués als quatre aeròdroms situats al petit espai conegut com El Vesper de la Gloriosa: Els Monjos, Santa Oliva, Sabanell i Pacs. Tots ells van donar  suport a les tropes republicanes al front del Segre, i durant la Batalla de l'Ebre i l'ofensiva de Seròs, fins al desenllaç  final. Contràriament al que es creia, les unitats republicanes del Penedès i el Garraf van oferir resistència davant l'exèrcit franquista a les línies defensives L2 i L3.
Totes les ponències tenen una orientació pràctica encaminada a dotar els docents de metodologies i recursos per treballar aquest tema, així com també oferir propostes per desenvolupar els treballs de recerca.

Jornada d'Història de l'Hospitalet
16 i 17 d'octubre
Museu de L'Hospitalet - Can Riera. Espai de memòria de L'Hospitalet
C/ Riera de l'Escorxador, 17
L'Hospitalet de Llobregat

El Centre d'Estudis de l'Hospitalet i el Museu de L'Hospitalet - Can Riera. Espai de memòria de L'Hospitalet han organitzat les Jornades d'Història amb l'objectiu d'aprofundir en la història del municipi, des dels seus orígens, al segle XII, fins al temps actual.
Amunt

::Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 4 d'octubre, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà 
Plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4 €. Entrada reduïda: 2,50 €

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Ruta Quico Sabaté
Dijous, 8 d'octubre, a les 18:30 h
Biblioteca Can Sumarro  
la Riera de l'Escorxador, s/n
L'Hospitalet de Llobregat
Activitat gratuïta
Al llarg d'aquest itinerari a peu pels barris del Centre i de Sant Josep, els participants recorreran els principals escenaris de la vida i coneixeran la historia del cèlebre guerriller antifranquista i anarquista hospitalenc Quico Sabaté.
Inscripció prèvia: Biblioteca Can Sumarro (presencialment, trucant al telèfon 93 337 20 82 o enviant un correu a bibcansumarro@l-h.cat).
Ruta per l'Hospitalet antifranquista
Dilluns, 26 d'octubre, a les 18:30 h
Collblanc i Torrassa
L'Hospitalet
Activitat gratuïta

Can Riera-Espai de memòria de l'Hospitalet i la Biblioteca Josep Janés han organitzat dilluns, 26 d'octubre, a les 18.30 h, la ruta "L'Hospitalet antifranquista". Es tracta d'un itinerari a peu pels barris de Collblanc i la Torrassa. Permetrà recórrer espais d'especial rellevància durant la Segona República, la Guerra Civil i la dictadura franquista.
Aquesta activitat és gratuïta i les places són limitades. Cal inscriure-s'hi prèviament enviant un correu a bibjosepjanes@l-h.cat, trucant al 93 449 28 86 o presencialment a la Biblioteca Josep Janés (Doctor Martí i Julià, 33).
Amunt

::Exposicions

'Vencedors i vençuts'
Fins al 30 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari:
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, està dividida en 5 àmbits: "Ocupació militar a Catalunya", "Retirada i exili", "Els vencedors", "Els vençuts" i "Esperances enfrontades". "Vencedors i vençuts" ha estat concebuda per itinerar per Catalunya i consta de 20 rollers expositius que reprodueixen 90 fotografies.
Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. La derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar l'exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. A més, el franquisme va suprimir l'autonomia catalana i va perseguir la nostra seva llengua i cultura. Així es va iniciar la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.
'Catalunya en Transició' a Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei
Fins al 30 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari:
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició a partir de dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977, basat en la unitat d'oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les forces polítiques entorn de l'Assemblea de Catalunya. La segona és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980.
Catalunya en Transició (1977-1980)
Del 17 d'octubre al 27 de desembre 
Inauguració: Dissabte, 17 d'octubre, a les 12 h
Exposició temporal gratuïta
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Carrer Major, 43
La Jonquera 
De dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges i festius, de 10 a 14 h
Entrada lliure a les exposicions temporals

L'exposició, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició partint de dues singularitats. Una és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977. El segon tret diferenciador és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980, que comporta un mapa polític diferenciat del que es constitueix a la resta de l'Estat.
La inauguració de la mostra és una de les activitats programades amb motiu de la visita als espais de memòria de La Jonquera, El Portús i Agullana organitzada per l'Associació d'Amics del MUME.
Amunt

::MUME

Lliurament del II Premi Internacional Memorial Walter Benjamin
Dissabte 3 d'octubre, a les 11 h
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Carrer Major, 43
La Jonquera

El Consorci del Museu Memorial de l'Exili, amb el patrocini de la Diputació de Girona, lliurarà dissabte 3 d'octubre el II Premi Internacional Walter Benjamin.
Durant l'acte, que tindrà lloc al Museu Memorial de l'Exili, l'actor Òscar Intente interpretarà el monòleg de George Steiner 'La idea d'Europa'.
'Testimonis de Mauthausen'
Fins al 4 d'octubre
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Major, 43
La Jonquera
De dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges i festius, de 10 a 14 h
Entrada lliure a les exposicions temporals

El Museu Memorial de l'Exili (MUME) mostra una part del fons documental relatiu als exiliats republicans que van ser internats als camps nazis després de continuar la lluita contra el feixisme donant suport als Aliats.
Es mostren documents de Miquel Serra, Joan Cabratosa, Josep Riera, Luis Garcia, José Panes, els germans Ramon i Àngel Artola.
Els visitants podran veure també tres entrevistes a José Marfil (1921), Matías Arranz (1914-2009) i Francisco Ortiz Torres (1919- 2013), i escoltar el disc commemoratiu "Mauthausen" fet a París el 1967 pels exdeportats catalans Ricard Garriga Salvador i Joan Vilató Mellado.
VI Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2015
10 i 11 d'octubre
Centre Cívic Ca l'Herrero
Méndez Núñez, s/n
Portbou
Activitat gratuïta
En el 75è aniversari de la mort a Portbou de Walter Benjamin, la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili de la Universitat de Girona i el Museu Memorial de l'Exili proposen una relectura d'alguns aspectes del filòsof jueu alemany.
El Col·loqui té com a objectiu principal homenatjar tant la figura com el pensament de Walter Benjamin a través de les reflexions d'una desena d' estudiosos de la seva figura.
Dijous 15 d'octubre, a les 18 h
Auditori de la Biblioteca Carles Rahola
C/ Emili Grahit, 4 
Girona 
Entrada lliure           
La taula rodona girarà al voltant de Lluís Companys i de les difícils circumstàncies que li va tocar afrontar durant la seva densa trajectòria pública.
Hi participaran Àngel Duarte (Universitat de Girona), Enric Pujol (Universitat Autònoma de Barcelona), Jordi Guixé (Universitat de Barcelona) i Jordi Gaitx (Universitat de Girona). La taula serà moderada per Jordi Font, director del Museu Memorial de l'Exili.
El cantautor i romancer Jaume Arnella interpretarà també algunes cançons i poemes musicats del seu darrer disc, Les sabates d'en Jaume, dedicat a la Batalla de l'Ebre.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 25 d'octubre
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h

El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili (MUME) obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
'Assaig S.T. 1909-1919'
Fins a l'11 de novembre
MUME

Major, 43
La Jonquera
De dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges i festius, de 10 a 14 h
Entrada lliure a les exposicions temporals

Gonzalo Elvira, artista argentí instal·lat a Barcelona, treballa sobre la representació pictòrica i fotogràfica dels fets històrics excepcionals. Oblit, memòria i nostàlgia transiten per unes acurades obres pictòriques que tenen com a referent el document i la fotografia històrica.
"Assaig S.T. 1909-1919" és un projecte que parteix dels fets de les Setmanes Tràgiques de Barcelona 1909 i Buenos Aires.
La tècnica escollida ha estat paper i tela perforats amb agulla i martell. El projecte també inclou pintures i una instal·lació.
Exposició
Del 3 d'octubre al 22 de novembre
Inauguració: dissabte 3 d'octubre, a les 12 h 
Museu Memorial de l'Exili (MUME) 
Carrer Major, 43
La Jonquera I
Entrada lliure
L'exposició "Walter Benjamin. Constel·lacions de l'exili" mostra cartes i textos del pensador. Els documents permeten resseguir la relació de Benjamin amb importants intel·lectuals durant l'exili a París i a les illes Balears i Dinamarca, fins al seu suïcidi a Portbou.
La seva "constel·lació intel·lectual" estava formada per la seva germana Dora, psicòloga social; l'historiador Gershom Scholem; els sociòlegs Max Horkheimer i Theodor W. Adorno; la politòloga Hannah Arendt; el dramaturg Bertolt Brecht; la fotògrafa Gisèle Freund, i la llibretera i escriptora Adrienne Monnier.
La mostra, que també tracta també dels darrers dies de Benjamin a Portbou, ha estat cedida al Museu Memorial de l'Exili per l'Arxiu Walter Benjamin de l'Akademie der Künste de Berlín.