divendres, 1 de maig del 2015

72 Butlletí Memòria Democràtica.


 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
# 72
Butlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Dijous, 30 d'abril de 2015

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals i espectacles
·        :: Conferències i jornades
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: Premis
·        :: Publicacions
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

El Memorial Democràtic obre les portes
El Memorial Democràtic va iniciar l'activitat a la nova seu de Peu de la Creu, 4 el 25 d'abril, amb una jornada de portes obertes.
L'espai, de 650 m2, ofereix tres exposicions temporals: "Vencedors i Vençuts", "De la caiguda a la retirada. Report of Wide World Photo for The New York Times" i "Catalunya en transició (1971-1980)" i acull conferències, homenatges, seminaris, tallers i activitats educatives al voltant de la nostra memòria recent.
En el marc de la nova exposició del Memorial Democràtic, "Vencedors i vençuts" s'exposen objectes originals de l'època. També es poden consultar 42 entrevistes del Banc Audiovisual de Testimonis. El Banc és l'arxiu d'història oral del Memorial Democràtic i recull entrevistes sobre les temàtiques i el període comprés entre 1931 i 1980.
L'horari de visita del Memorial Democràtic és de dimarts a dijous, de 10 h a 14 h i de 16.30 h a 18.30 h, i divendres, de 10 a 14 h (laborables).
Benvinguts al nou Memorial Democràtic
Dimecres, 6 de maig, a les 17.30 h
Espai Joan Carles Amat
Carrer Abat Escarré, s/n
Monistrol de Montserrat

Dimecres, 6 de maig, se celebrarà a Monistrol de Montserrat una Audiència Memorial. L'acte donarà veu als veïns i veïnes de Monistrol que patiren tant la Guerra Civil com la Postguerra perquè exposin públicament el seu testimoni personal i familiar sobre aquests fets.
L'Audiència és una novetat, ja que es fa per primera vegada a Catalunya. Tindrà com a format l'exposició oral i pública de les vivències personals de cada testimoni, i es realitzarà en el lloc on van ocórrer els fets, és a dir, Monistrol de Montserrat. Els testimonis tindran l'oportunitat de trencar el silenci sobre les seves vivències acompanyats per dues institucions públiques: l'Ajuntament de Monistrol i el Memorial Democràtic.
No és una conferència ni tampoc és un debat ni un diàleg entre els testimonis que hi participen, ni entre ells i el públic assistent. Els intervinents disposaran d'un espai i un temps adequat per parlar i ser escoltats.
Amunt

::Audiovisuals i espectacles

'Parasceve', una obra de teatre de Blai Bonet sobre memòria històrica
De dijous 1 a diumenge 3 de maig (divendres i dissabte, 20.30 h; diumenge, 18 h)
Versus Teatre
Castillejos, 179
Barcelona
Preu: 20 €

Els dies 1, 2 i 3 de maig el Versus Teatre acollirà Parasceve, l'única obra teatral que va escriure el mallorquí Blai Bonet. L'obra narra la història de la família Skiud i com els seus diferents membres es veuen afectats amb l'arribada de la Guerra. Un retrat psicològic que mostra com el conflicte bèl·lic canviarà les relacions familiars per sempre.
El muntatge és una producció de la companyia teatral mallorquina Tshock.
Projecció del documental 'Vencidxs'
Dimecres, 27 de maig, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Entrada lliure

"Vencidxs", d'Aitor Fernández, recull els testimonis d'un centenar de persones de diferents indrets de l'estat espanyol que van viure la Guerra Civil i van patir la derrota. El projecte es va realitzar al llarg de 4 anys gràcies a la implicació d'un equip que ha treballat de manera voluntària i autogestionada, gràcies a la implicació de prop de cinquanta associacions, col·lectius i professionals independents.
La presentació del documental anirà a càrrec d'Aitor Fernández i de Gerard Corbella, historiador del Memorial Democràtic. Hi participarà també Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.
La presentació és una activitat paral·lela de l'exposició 'Vencedors i vençuts'.
#Camí d'un protocol
Dijous, 28 de maig, a les 19 h
Can Riera-espai de memòria de l'Hospitalet
Riera de l'Escorxador, 6
L'Hospitalet de Llobregat

Can Riera, espai de memòria d l'Hospitalet projectarà el documental '#Camí d'un Protocol'. Tracta sobre els desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura, i la problemàtica al voltant de les exhumacions i identificacions. 
Després de la projecció tindrà lloc la taula rodona "Banc d'ADN, exhumació i Llei de fosses". Intervindran Roger Heredia, impulsor del Banc d'ADN, i Xavier Menéndez, membre del Comitè Tècnic per a la Recuperació i la Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista.
Amunt

::Conferències i jornades

El genocidi cambodjà: L'any zero
Dijous, 21 de maig, a les 17 h
Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE)
Av. de les Drassanes, 10
Barcelona
Entrada lliure

El Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust ha organitzat la conferència "El genocidi cambodjà: L'any zero", a càrrec de la historiadora Isabel Ballestero.
El 17 d'abril es van complir 40 anys de l'inici del règim dels Khmer Rojos, una utopia agrària comunista que pretenia construir un nou país, la Kamputxea Democràtica, des de zero. Ben aviat, però, les promeses de pau benestar i igualtat es van convertir en un malson.
Amunt

::Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 3 de maig, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà
Plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4 €. entrada reduïda: 2,50 €

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Amunt

::Exposicions

'Vencedors i vençuts'
Fins al 23 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de 10 h a 14 i de 16.30 a 18.30 h, i divendres, de 10 a 14 h (laborables).
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, està dividida en 5 àmbits: "Ocupació militar a Catalunya", "Retirada i exili", "Els vencedors", "Els vençuts" i "Esperances enfrontades". "Vencedors i vençuts" ha estat concebuda per itinerar per Catalunya i consta de 20 rollers expositius que reprodueixen 90 fotografies.
Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. Lla derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar l'exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. A més. El franquisme va suprimir l'autonomia catalana i va perseguir la nostra seva llengua i cultura. Així es va iniciar la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.
Dia Internacional dels Museus
Dilluns, 18 de maig, a les 12 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Activitat gratuïta. No cal confirmació prèvia.

Cada any, des de 1977, el Consell Internacional de Museus (ICOM) organitza el Dia Internacional dels Museus. El proper 18 de maig, més de 30.000 museus obriran les portes i organitzaran activitats a més de 120 països.
El Memorial Democràtic hi participarà amb una visita guiada a les 12 h a l'exposició "Vencedors i vençuts" i una altra visita guiada, a les 13 h, a la mostra "Catalunya en transició". 
'De la caiguda a la retirada. Report of Wide World Photo for The New York Times'
Fins al 29 de maig
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horaris: de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h; divendres, de 10 a 14 h (laborables)
Presentació: dimecres 13 de maig, a les 19 hores,
Entrada lliure

L'exposició "De la caiguda de Barcelona a la retirada. Report of Wide World Photo for The New York Times", amb imatges de Robert Capa, David Seymour 'Chim' i Auguste Chauvin, permet redescobrir un patrimoni visual essencial de la història del segle XX.
Del 27 de gener al 10 de febrer de 1939, la retirada és portada de la premsa internacional. A partir del 28 de gener de 1939, més de 135 periodistes arriben al Rosselló. Molts són presents a la frontera catalana i realitzen una sèrie de reportatges per a agències fotogràfiques com Fulgur, Keystone o Wide World Photo for The New York Times.
La presentació de la mostra tindrà lloc dimecres 13 de maig, a les 19 hores, a la seu del Memorial Democràtic. Anirà a càrrec de Jordi Font, director del Museu Memorial de l'Exili (MUME); Eric Forcada, comissari de l'exposició, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.
'Catalunya en Transició' a Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei
Fins al 23 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: De 10 h a 14 i de 16.30 h a 18.30 h, i divendres, de 10 a 14 h (laborables)
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició a partir de dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977, basat en la unitat d'oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les forces polítiques entorn de l'Assemblea de Catalunya. La segona és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980 
'Catalunya en Transició' a Manlleu
Del 21 de maig al 28 de juny
Lloc: Museu del Ter
Passeig del Ter, 2
Manlleu
Horari: Dimarts a diumenge de 10 a 14 h
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició a partir de dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977, basat en la unitat d'oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les forces polítiques entorn de l'Assemblea de Catalunya. La segona és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980. 
'Catalunya Bombardejada' Polinyà
Fins al 5 de maig
Biblioteca de Polinyà
Carrer de la Rosa, 2
Polinyà
Horari:
De dilluns a divendres, de 15.30 a 20.30 h
Dimecres i dissabtes, de 10.30 a 13.30 h

Aquesta exposició recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs feixistes durant la Guerra Civil
La mostra destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra. 
Amunt

::Premis

Lliurament del Premi de Recerca en Memòria Democràtica
Divendres, 29 de maig, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Entrada lliure

El Memorial Democràtic atorga aquest premi anual amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament. Distingeix treballs de recerca d'estudiants de batxillerat al voltant del foment de la memòria democràtica, entre els anys 1931 i 1980, als països catalans. Consta d'un primer premi dotat amb 1.000 euros així com la publicació del treball i de dues mencions especials, de 500 euros cadascuna, a treballs finalistes que destaquin pel seu interès i qualitat.
El Premi serà lliurat pel director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, i per un representant del Departament d'Ensenyament.

18a edició del Premi Romà Planas i Miró de memorials populars
Oberta la convocatòria de la 18a edició del Premi Romà Planas i Miró. El termini de presentació de les obres és el 31 de maig del 2015.
Totes les persones que vulguin demanar informació per participar-hi poden fer-ho trucant al 93 842 20 16 extensió 2 o al correu electrònic: arxiumemoria@laroca.cat.
Amunt

::Publicacions

Presentació del llibre
Dijous, 21 de maig, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

"Recull d'uns silencis. Cartes i diaris (1938-1942)", de Magda Norberto, és un homenatge a Guillem Norberto i a tots els joves que el 25 de juliol de 1938 van haver de creuar l'Ebre per entrar en batalla. A partir dels diaris de Guillem Norberto la seva filla traça un recorregut pels anys de joventut del seu pare, un període silenciat dins la família durant dècades.
El llibre, publicat per Abadia, serà presentat al Memorial Democràtic per Magda Norberto, editora del llibre; Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic, i Oriol Dueñas, doctor en història i professor de la Universitat de Barcelona i historiador del Memorial Democràtic. La néta de l'autor, la soprano Anna Martínez, oferirà una interpretació musical.
La presentació és una activitat paral·lela de l'exposició 'Vencedors i vençuts'.
Presentació del llibre 'L'Ensulsiada'
La revista digital Temps i espais de memòria és una publicació anual editada pel Memorial Democràtic.
Aquesta publicació divulgativa vol apropar la reflexió acadèmica i memorial a la ciutadania de la mà dels seus protagonistes i dels millors especialistes.
Si vols participar en el tercer número de "Temps i espais de memòria" com a col·laborador, consulta aquí les bases Per ser subscriptor, només t'has de donar d'alta de manera gratuïta.
Amunt

::MUME

Jornada de debat
Divendres, 15 de maig, de 10 a 18 h
Carrer Major, 43
La Jonquera

"La configuració de la història i la memòria dels camps nazis a l'Estat espanyol: a propòsit del 70è aniversari de l'alliberament de Mauthausen" és una jornada de debat amb estudiants i experts. Vol aportar, des de la història, la filosofia i els estudis culturals i visuals, elements per articular una memòria crítica d'aquest passat traumàtic.
Els protagonistes seran estudiants del segon curs del grau d'Història que recentment han fet un viatge d'estudis a Mauthausen. L'activitat també és oberta a estudiants d'altres graus.
Hi participaran Jordi Font, Anna Maria Garcia, Marta Marin-Dómine, Arturo Lozano Aguilar, Marina Vinyes i Maximiliano Fuentes.
II Premi Internacional Walter Benjamin
El Museu Memorial de l'Exili (MUME) ha publicat les bases del II Premi Internacional Walter Benjamin. El MUME el convocarà enguany, amb el patrocini de la Diputació de Girona.
El premi, biennal i de 4500 euros, parteix del caràcter transversal de l'obra de Walter Benjamin. Vol donar suport a la tasca que desenvolupen professionals vinculats amb estudis sobre art, fotografia, arquitectura, urbanisme, cinema, filosofia, història, literatura, sociologia, entre d'altres. Es consideraran prioritaris els projectes que tinguin presents qüestions relacionades amb la història i la memòria del s.XX. Els treballs es poden presentar en català, castellà, anglès o francès. El període d'admissió serà de l'1 al 30 de juny de 2015 (ambdós inclosos).
'Desenterrant el silenci'
Fins al 5 de juliol
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Carrer Major, 43
La Jonquera
Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges i festius, de 10 a 14 h
Entrada general: 4 € | Menors de 17 anys, aturats, escolars, grups d'estudiants i docents: entrada gratuïta | Majors de 65 anys: tarifa reduïda, 2 € | Pensionistes, carnet d'estudiant i grups d'adults: tarifa reduïda, 3 €

L'agost de 2010, el Grup de Ciències Aranzadi localitzà uns casquets de bala i unes restes humanes a una fossa comuna de la Pedraja (Burgos). En exhumar-la, hi van trobar 104 restes. Sergi Bernal va documentar fotogràficament aquell treball i va seguir la pista d'una de les persones enterrades, Antoni Benaiges. Aquest mestre progressista, nascut a Mont-roig del Camp, seguidor del mètode Freinet i molt estimat pels seus alumnes, va ser assassinat pocs dies després que comencés la Guerra Civil.
L'exposició recupera la figura de Benaiges i mostra el treball realitzat a La Pedraja. Consta de 32 fotografies, una reproducció de part de la fossa de 20 m2, facsímils i un audiovisual.
La veu de l'infern nazi
Fins al 23 de maig
MUME
Major, 43
La Jonquera
Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges i festius, de 10 a 14 h
Entrada general: 4 €
Menors de 17 anys, aturats, escolars, grups d'estudiants i docents: entrada gratuïta.
Majors de 65 anys: tarifa reduïda, 2 €
Pensionistes, carnet d'estudiant i grups d'adults: tarifa reduïda, 3 €

El MUME ofereix al públic aquesta exposició itinerant creada per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor exiliat i exdeportat Joaquim Amat-Piniella.
Amat-Piniella (1913-1974) va ser un dels supervivents de Mauthausen i és l'autor de la novel·la autobiogràfica 'K.L. Reich'.
L'exposició 'KL Reich: la veu de l'infern nazi' reivindica, amb fragments de l'experiència concentracionària al camp de Mauthausen, la memòria de l'escriptor manresà.
La mostra ha estat produïda pel Memorial Democràtic  i l'Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Institució de les Lletres Catalanes i l'Amical de Mauthausen.
Obra 'Postdata' de l'artista Pep Dardanyà dins del programa 'Art i memòria'
Fins al 25 de maig
MUME
Major, 43
La Jonquera

Aquesta petita exposició, que està formada per una instal·lació de vídeo i fotografia, parteix de l'experiència familiar de l'artista. Fa pocs anys, es va assabentar que un germà del seu avi matern havia desaparegut al front de guerra de la Noguera-Pallaresa l'any 1938.
El projecte 'Postdata' vol ser un modest exercici de recuperació de memòria familiar i, al mateix temps, un homenatge als que varen patir les conseqüències de la guerra.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 31 de maig
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h

El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili (MUME) obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
A més, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el MUME oferirà, diumenge 17 de maig, una jornada de portes obertes de 10 a 14 h. A les 11.30 h, tindrà lloc una visita guiada.
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X