divendres, 29 de maig del 2015

73 Butlletí Memòria Democràtica.



 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
# 73
Butlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Memorial Democràtic
Divendres, 29 de maig de 2015

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals i espectacles
·        :: Commemoracions i homenatges
·        :: Conferències i jornades
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: Publicacions
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

'La casa de la memòria'
Dissabte, 27 de juny, a les 21.30 h
Convent dels Àngels
Plaça dels Àngels, 7
Barcelona

"La Casa de la Memòria", de Lluís Danés, és una nova creació escènica que uneix música i dansa amb memòria i història viva.
A partir del vídeo institucional del Memorial Democràtic 'Temps de Memòria', creat per Danés l'any 2012, l'espectacle convida a rememorar persones, espais i fets de la història recent a Catalunya. La representació traça un recorregut suggeridor que es construeix amb diferents memòries de persones que van viure el període 1931-1980.
Aquesta representació escènica, produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, compta amb música de Xavi Lloses, la dansa de la ballarina i coreògrafa Sònia Sánchez i la participació especial de Marina Rossell.
Entrada lliure. Per assistir-hi cal confirmació prèvia a ericor@gencat.cat o al tel. 93.634.7370.
Benvinguts al nou Memorial Democràtic
Divendres, 19 de juny, a les 19 h
Palau de la Generalitat
Plaça de Sant Jaume, 4
Barcelona 

El BAT és l'arxiu d'història oral del Memorial Democràtic. Recull entrevistes sobre les temàtiques i el període de referència d'aquesta institució (1931-1980). Conté més de 900 entrevistes provinents de 72 projectes de recerca en fonts orals. Actualment es poden consultar 22 projectes amb 403 entrevistes.
L'acte serà presentat per la periodista Montse Armengou. Hi participaran el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos; la catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona Mercè Vilanova, la catedràtica de la Universitat Oberta de Catalunya Laura Solanilla, la catedràtica de la Universitat de Nova York Aránzazu Borrachero, el periodista Ricard Belis i l'historiador del Memorial Democràtic Gerard Corbella. Durant la presentació es projectaran alguns dels testimonis recollits al BAT.
La cloenda del acte anirà a càrrec de la vicepresidenta del Govern de Catalunya i presidenta del Memorial Democràtic, Joana Ortega.
Assistència per invitació. Per a més informació truqueu al 936347374.
Amunt

::Audiovisuals i espectacles

Comença el Festival de Cinema Jueu de Barcelona
Projecció de La encrucijada de Ángel Sanz Briz
Dimarts 16 de juny, a les 19 h
Institut Francès
Moià, 8
Barcelona
Preu: 4 euros

El 16 de juny s'inaugurarà el Festival de Cinema Jueu de Barcelona. La primera pel·lícula que es projectarà enguany és el documental La encrucijada de Ángel Sanz Briz. Explica la història d'un diplomàtic aragonès que va salvar la vida de més de 5.500 jueus hongaresos durant la Segona Guerra Mundial.
El Festival de Cinema Jueu de Barcelona vol ser una pantalla oberta al millor cinema d'autor. La inauguració, organitzada conjuntament amb el Memorial Democràtic, anirà a càrrec de Daniela Rosenfeld, directora del Festival de Cinema Jueu; José Alejandro González Baztán, director del documental La encrucijada de Ángel Sanz Briz; Yannick Rascoüet, director de l'Institut Francès de Barcelona, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.
Amunt

::Commemoracions i homenatges

Navàs, trencant silencis
Dimarts 2 de juny, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Entrada lliure

Navàs ha dut a terme un projecte de recuperació de la memòria democràtica innovador que té com a objectiu recuperar la memòria dels represaliats pel franquisme i el nazisme. L'alcalde de Navàs, Jaume Casals,  l'historiador, Jordi Algué,  i la sociòloga i especialista en l'Holocaust, Marta Simó, el presentaran el 2 de juny, al Memorial Democràtic. Parlaran, entre altres iniciatives, de l'edició del llibre Silencis. República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs 1931-1945 i de la col·locació de 5 plaques Stolpersteine en record a cinc navassencs deportats a Mauthausen: Antoni Barberà, Esteve Flotats, Ramon Sala, Josep Soler i Jaume Obradors. Les  plaques són les primeres que es col·loquen a l'Estat espanyol.
Homenatge als guerrillers antifeixistes
Dissabte, 6 de juny, a les 11 h
Monument national des Guérilleros
Prayols, Ariège
França

Amicale des Anciens Guérilleros Espagnols en France - Forces Françaises de l'Intérieur organitzen cada any un homenatge als combatent espanyols que lluitaren per l'alliberament de França durant la II Guerra Mundial.
Durant l'acte, es farà un minut de silenci i es realitzarà un ofrena floral. També es cantaran el Cant dels partisans, l'Himne dels guerrillers, l'Himne de Riego i la Marsellesa. A les 12 h, s'oferirà un aperitiu a la plaça de l'Ajuntament de Prayols.
L'acte comptarà amb la participació de Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.
Homenatge a les víctimes de la deportació
Dijous, 11 de juny, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Entrada lliure

Enguany fa 70 anys de l'alliberament dels camps de concentració nazis. El Memorial Democràtic ho recorda amb un homenatge a les víctimes i supervivents durant el qual intervindran testimonis i familiars de persones deportades.
Hi participaran, entre d'altres, Mirella Stanzione, deportada al camp de Ravensbrück; Enric Garriga, president de l'Amical de Mauthausen i fill de Marcel·lí Garriga, deportat a Buchenwald; Pablo Iglesias, fill de la deportada a Ravensbrück Mercedes Núñez i membre de l'Amical de Ravensbrück; Jordi Riera, president de l'Associació Triangle Blau i fill del deportat al camp de Mauthausen Josep Riera Borrell; David Serrano, professor de la Universitat Ramon Llull, que oferirà una ponència sobre el repte de la memòria després de la deportació als camps i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.
Amunt

::Conferències i jornades

Conferència 'Armènia, cent anys després'
Dijous, 4 de juny, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Entrada lliure

El 4 de juny tindrà lloc, a la seu del Memorial Democràtic, la conferència "Armènia, 100 anys després". Hi participaran Sarkis Hakobyan, de l'Associació Armènia a Catalunya (ARARAT) i el fotògraf Andreu Fernández, que mostrarà un reportatge que va realitzar l'any 2014 i que permet comprovar com, cent anys després, les conseqüències del Genocidi continuen presents a la societat d'aquell país.
L'acte és obert a tot el públic i està especialment recomanat per a mestres, professorat i educadors interessats en la història recent i la memòria.
Ha estat organitzada pel Memorial Democràtic, el Departament d'Ensenyament i el Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust.
III International Conference Strikes & Social Conflicts
Del 16 al 19 de juny
Edifici B
Campus UAB
Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

El congrés reunirà destacats especialistes internacionals en vagues i conflictes socials, un aspecte clau de les dinàmiques socials per comprendre les construccions memorials al llarg del segle XX. En aquest sentit, servirà per articular un espai d'intercanvi de l'estat de les recerques actuals i futures, l'establiment de possibles xarxes de col·laboració i una aproximació a les relacions memorials entre Catalunya i la resta del món.
A més, durant el congrés tindrà lloc una taula de diàleg i intercanvi sobre les experiències històriques compartides i l'articulació de memòries comunes entre Catalunya i Itàlia.
El congrés l'organitza Strikes and Social Conflict International Association i el Centre d'Estudis sobre l'Època Franquista i Democràtica (CEFID-UAB), amb la col·laboració del Memorial Democràtic.
Jornada per a educadors 'Experiències compartides'
Divendres, 26 de juny, de 9 a 14 h
Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE)
Av. de les Drassanes, 10
Barcelona

El Memorial Democràtic, el Departament d'Ensenyament i el Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust organitzen una jornada gratuïta adreçada professorat, mestres i educadors interessats en l'Exili, la deportació i l'Holocaust. 
Els objectius són incentivar el treball en xarxa de centres educatius que treballin aquests temes i donar a conèixer i compartir eines, recursos i metodologies.
La jornada s'estructurà en dues parts. Durant la primera es presentaran experiències didàctiques que s'han portat a terme en diferents centres educatius. La segona part estarà dedicada al diàleg i l'intercanvi d'experiències entre el professorat assistent.
L'assistència és lliure i no cal confirmació prèvia. Per presentar experiències educatives, poseu-vos en contacte amb Gemma Simon (gsimon@gencat.cat). 
'L'infern a la terra'. Jornada al voltant dels camps de concentració a Europa (1936-1945)
Divendres, 3 de juliol, de 9 a 14 h
Memorial Democràtic 
Peu de la Creu, 4
Barcelona

La història del segle XX ha estat marcada per diversos i terribles conflictes bèl·lics. Associats aquests enfrontaments aparegueren varis camps de concentració, recintes que s'utilitzaren per tancar i privar de llibertat, i en els casos més extrems, eliminar als enemics.
Per mostrar les diverses tipologies de camps de concentració que es donaren a Europa entre 1936 i 1945, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya organitza la jornada 'L'infern a la terra'. Una jornada on hi participaran diversos especialistes i testimonis dels camps de concentració que s'habilitaren a Europa. Una jornada que ha de servir per explicar el seu funcionament, objectius, condicions de vida, etc, així com per reflexionar a l'entorn d'aquest sistema repressiu que s'utilitzà de manera sistemàtica entre finals dels anys 30 i mitjans dels anys 40.
Hi participaran els historiadors Javier Rodrigo, Aram Monfort, Gemma Caballer, Alberto Pellegrini, Marta Simó i Luiza Lordache, així com testimonis que explicaran la seva vivència en camps de concentració a Catalunya i a l'estat.
Inscripció prèvia a memorialdemocratic@gencat.cat o bé al 93 634 73 60
Amunt

::Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 7 de juny, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà
Plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4 €. entrada reduïda: 2,50 €


Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Ruta antifranquista L'H
Dijous 18 de juny, a les 19 h
Sortida: Biblioteca Can Sumarro
Riera de l'Escorxador, 2
L'Hospitalet de Llobregat
Activitat gratuïta (places limitades)

Es tracta d'un itinerari a peu de dues hores pels barris del Centre i Sant Josep. Permetrà recórrer espais d'especial rellevància durant la II República, la Guerra Civil i la dictadura franquista.
La ruta ha estat organitzada per la Biblioteca Can Sumarro i Can Riera - Espai de memòria de l'Hospitalet. La inscripció es pot fer a través de la Biblioteca Can Sumarro (tel. 933 372 082; bibcansumarro@l-h.cat).
Amunt

::Exposicions

'Vencedors i vençuts'
Fins al 23 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari:
De dimarts a dijous, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h
Divendres de 10 a 14 h
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, està dividida en 5 àmbits: "Ocupació militar a Catalunya", "Retirada i exili", "Els vencedors", "Els vençuts" i "Esperances enfrontades". "Vencedors i vençuts" ha estat concebuda per itinerar per Catalunya i consta de 20 rollers expositius que reprodueixen 90 fotografies.
Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. La derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar l'exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. A més, el franquisme va suprimir l'autonomia catalana i va perseguir la nostra seva llengua i cultura. Així es va iniciar la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.
'Catalunya en Transició' a Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei
Fins al 23 d'octubre
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari:
De dimarts a dijous, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h
Divendres de 10 a 14 h
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició a partir de dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977, basat en la unitat d'oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les forces polítiques entorn de l'Assemblea de Catalunya. La segona és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980.
'Catalunya en Transició' a Manlleu
Fins al 28 de juny
Museu del Ter
Passeig del Ter, 2
Manlleu
Horari: Dimarts a diumenge de 10 a 14 h
Entrada lliure

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició a partir de dues singularitats. La primera és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977, basat en la unitat d'oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les forces polítiques entorn de l'Assemblea de Catalunya. La segona és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980. 
Amunt

::Publicacions

Presentació del llibre 'L'Ensulsiada'
La revista digital Temps i espais de memòria és una publicació anual editada pel Memorial Democràtic.
Aquesta publicació divulgativa vol apropar la reflexió acadèmica i memorial a la ciutadania de la mà dels seus protagonistes i dels millors especialistes.
Si vols participar en el tercer número de Temps i espais de memòria com a col·laborador, consulta les bases. Per ser subscriptor, només t'has de donar d'alta de manera gratuïta.
Amunt

::MUME

'Assaig S.T. 1909-1919'
Del 6 de juny al 11 de novembre
MUME

Major, 43
La Jonquera
De dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges i festius, de 10 a 14 h
Entrada general: 4 €

Gonzalo Elvira, artista argentí instal·lat a Barcelona, treballa sobre la representació pictòrica i fotogràfica dels fets històrics excepcionals. Oblit, memòria i nostàlgia transiten per unes acurades obres pictòriques que tenen com a referent el document i la fotografia històrica.
"Assaig S.T. 1909-1919" és un projecte que parteix dels fets de les Setmanes Tràgiques de Barcelona 1909 i Buenos Aires.
La tècnica escollida ha estat paper i tela perforats amb agulla i martell. El projecte també inclou pintures i una instal·lació.
'Appeace: War Places/Peace Citizens'
Del 17 al 20 de juny
MUME
Major, 43
La Jonquera
El MUME reunirà, del 17 al 20 de juny, 11 representants de 8 països europeus afectats per les ferides profundes derivades dels conflictes bèl·lics que van assolar Europa durant el segle XX.
Tots ells són membres del projecte europeu "Appeace: War Places/Peace Citizens". L'objectiu del projecte és crear una xarxa de treball europea que integri llocs amb un passat immediat marcat per la guerra amb la finalitat de promoure els valors de la pau. Es tracta d'incentivar el coneixement de la complexitat de la nostra història recent per tal d'erigir una base sòlida que ajudi a posar en valor el fet de ser ciutadans europeus.
'El retratista'
Divendres, 19 de juny, a les 19 h
MUME
Major, 43
La Jonquera
Activitat gratuïta

L'Andrés és el mestre d'una escola força especial: l'Experimental Freinet de San Andrés de Tuxtla, a Mèxic. L'escola vol ensenyar els nens i nenes a pensar i ser lliures.
L'Antoni Benaiges va ser un mestre català afusellat durant la Guerra Civil. Com l'Andrés, volia ensenyar-los la llibertat. L'Andrés els mostrarà la seva història en un viatge cap a les fosses comunes de la Guerra Civil i els orígens de l'escola moderna i democràtica.
La projecció del documentat és una activitat complementària de l'exposició "Desenterrant el silenci" de Sergi Bernal, que es pot visitar al MUME fins al 5 de juliol.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 28 de juny
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h

El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili (MUME) obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
II Premi Internacional Walter Benjamin
El Museu Memorial de l'Exili (MUME) ha publicat les bases del II Premi Internacional Walter Benjamin. El MUME el convocarà enguany, amb el patrocini de la Diputació de Girona.
El premi, biennal i de 4500 euros, parteix del caràcter transversal de l'obra de Walter Benjamin. Vol donar suport a la tasca que desenvolupen professionals vinculats amb estudis sobre art, fotografia, arquitectura, urbanisme, cinema, filosofia, història, literatura, sociologia, entre d'altres. Es consideraran prioritaris els projectes que tinguin presents qüestions relacionades amb la història i la memòria del s.XX. Els treballs es poden presentar en català, castellà, anglès o francès. El període d'admissió serà de l'1 al 30 de juny de 2015 (ambdós inclosos).
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X