divendres, 13 de gener del 2017

# 90 Butlletí Memòria Democràtica Memorial Democràtic





Memorial Democràtic
Dijous, 12 de gener de 2017Imprimeix | Butlletins anteriors
Memorial Democràtic

Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

  • Memorial Democràtic
  • https://www.facebook.com/memorialcat
  • twitter.com/memorialcat
  • 'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

'Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat'
Del 19 de gener al 31 d'agost 
Inauguració: dijous, 19 de gener, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Entrada lliure
El Memorial Democràtic inaugurarà dijous, 19 de gener, a les 19 h, l'exposició 'Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat'.
La mostra, comissariada per Julià Guillamon, tracta un tema que fins ara no havia estat objecte de prou atenció: com va afectar la guerra civil del 1936-1939 el setmanari més popular de Catalunya i com va reflectir el conflicte en les seves pàgines.
Es tracta d'una exposició amb molts elements gràfics que ens parla de diferents aspectes vinculats amb la guerra, com ara la violència, la propaganda, la gana i la manera com els ciutadans es van anar acostumant a conviure amb la guerra: la dificultat de trobar menjar, les cues, l'estraperlo... I ho fa amb vinyetes, historietes, audiovisuals, dibuixos d'infants, fotografies i joguines.
Amunt

::Commemoracions i homenatges

Els estudiants recorden les víctimes de l'Holocaust
El 27 de gener es commemora el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció dels Crims contra la Humanitat. El Memorial Democràtic hi participa, tant amb actes propis com col·laborant amb d'altres entitats.
El 27 de gener, a les 10 hores, els alumnes de batxillerat dArts Escèniques de l'Institut de Viladecavalls i els estudiants del CEM-Escola de Música grau professional de Terrassa interpretaran al Teatre Principal de Terrassa l'obra de teatre "Els trens de la memòria". Els estudiants d'altres instituts intervindran llegint un escrit en representació d'un dels col·lectius de víctimes del nacionalsocialisme o d'altres genocidis i deixaran a l'escenari un objecte que evoqui la memòria de totes aquestes persones.
Convidem a tots els centres educatius de Catalunya a afegir-se a aquesta iniciativa o assistir-hi com a públic. Si ets professor i vols més informació, contacta amb el Servei Educatiu del Memorial Democràtic (Gemma Simon: gsimon@gencat.cat)
Aquesta iniciativa pedagògica ha estat coordinada pel Grup de treball Ensenyament i Memorial Democràtic impulsat pel Departament d'Ensenyament i el Memorial Democràtic.
Acte institucional al Parlament de Catalunya
La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona han organitzat un acte commemoratiu institucional en ocasió del Dia internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. Serà presidit pel conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals, Raül Romeva, i comptarà amb el testimoniatge de la Dra. Anna Bando, Justa entre les Nacions, que va contribuir al salvament de persones jueves perseguides pel règim nazi a Varsòvia. L'escriptora Rosa Sala Rose i la historiadora Rosa Toran completaran l'acte amb sengles lectures.
Un cop acabat tindrà lloc la Cerimònia del Record a la plaça de Sant Jaume.
Actes programats amb motiu del Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció dels Crims contra la Humanitat amb la participació del Memorial Democràtic:
  • Dilluns, 23 de gener, a les 18 h. Institut Municipal d'Educació de Barcelona (Barcelona)Inauguració del curs "Holocaust i educació. V seminari de formació per al professorat i altres agents educatius".
    Organitzen: Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB), B'nai B'rith Barcelona, Centre Sefarad Israel i Yad Vashem amb la col·laboració del Memorial Democràtic, el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) i els Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona.
  • Del 25 al 27 de gener, l'artista Gunter Demnig col·locarà les plaques commemoratives Stolpersteine, en record a les víctimes del nacionalsocialisme, a Manresa, Castellar del Vallès i Igualada. Ha estat convidat pel Memorial Democràtic i els ajuntaments d'aquests municipis.
  • Dijous, 26 de gener, a les 19 h. Parlament de Catalunya (Barcelona)Projecte educatiu en commemoració de les víctimes de l'Holocaust.
    Els estudiants de sis centres educatius presentaran els seus treballs en record de les víctimes de l'Holocaust.
    Organitza: Parlament de Catalunya.
    Hi col·laboren: Memorial Democràtic i el Departament d'Ensenyament.
  • Divendres, 27 de gener, a les 19 h. Teatre Principal (Terrassa)Acte per a estudiants amb motiu del Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció dels Crims contra la Humanitat.
    Organitzen: Memorial Democràtic i Departament d'Ensenyament.
  • Dilluns, 30 de gener, a les 10 h. Museu Memorial de l'Exili i sala La Societat (la Jonquera)Acte per a estudiants a l'Alt Empordà amb motiu del Dia Internacional de Commemoració a les víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat.
    Organitzen: Memorial Democràtic, Departament d'Ensenyament, Grup deportació, exili i holocaust de l'Alt Empordà i Museu Memorial de l'Exili (MUME).
  • Dilluns, 30 de gener, 18 h. Palau de la Generalitat de Catalunya (Barcelona)
    Acte institucional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció dels Crims contra la Humanitat.
    Organitzen: Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona.
Plaques Stolpersteine en record dels deportats
Manresa: 25 i 27 de gener
Igualada: 26 de gener
Castellar del Vallès: 27 de gener
L'artista alemany Gunter Demnig ha estat convidat pel Memorial Democràtic i pels ajuntaments de Manresa, Castellar del Vallès i Igualada per col·locar plaques stolpersteine ("pedres de topada") en record dels deportats catalans als camps nazis d'aquests municipis.
Els stolpersteine són llambordes quadrades de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d'una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades. Es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l'empresonament o la deportació. Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l'exterminació industrialitzada dels nazis.
Actualment existeixen més de 50.000 Stolpersteine a més de 21 països a tot Europa. A l'estat espanyol, Navàs i el Palà de Torroella van ser pioners en col·locar stolpersteine, l'any 2015.
Amunt

::Conferències i jornades

Seminari 'Holocaust i Educació'
Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripcions fins al 13 de gener.
'Holocaust i Educació. V Seminari de formació per a professorat i altres agents educatius' oferirà ponències d'experts per tal de potenciar la reflexió al voltant de com donar a conèixer als joves l'Holocaust i les seves conseqüències.
El seminari, de 13 sessions, començarà el 23 de gener i finalitzarà el 5 d'abril.
Es tracta d'un programa formatiu gratuït adreçat a docents, educadors i tècnics especialitzats en memòria i educació. Les places són limitades i el termini d'inscripció finalitza el 13 de gener.
Ha estar organitzat per l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB), B'nai B'rith Barcelona, Centre Sefarad Israel i Yad Vashem amb la col·laboració del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), Memorial Democràtic i Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona
Amunt

::Espais de memòria

Activitats del Museu Memorial de l'Exili (MUME) al gener
El MUME proposa visitar l'exposició "De Badostáin a Berlín Oriental. Història i compromís de les germanes Úriz", que es podrà veure fins al 5 de febrer de 2017. A més, fins al 29 de gener romandrà oberta l'exposició "100 anys de Ressorgiment", la revista que va ser creada a Buenos Aires ara fa cent anys. Es va publicar, en català i de forma mensual i ininterrompuda, al llarg de cinquanta-sis anys. De fet, es tracta de la revista de més durada en català publicada a l´exili.
El 21 de gener, a les 12 hores, s'inaugurarà la instal·lació artística "d'orificis al mur", de Roser Bover. L'artista ens proposa reflexionar sobre l'actitud que adopten les esferes de poder davant els fluxos migratoris. Para especial atenció a com es redueix l'exiliat o migrant a simples "humans residuals", una expressió que ha utilitzat Zygmunt Bauman en el seu assaig Vides malgastades. La crítica d'art Magdala Perpinyà presentarà la instal·lació, i posteriorment l'actriu, Meritxell Yanes i el poeta, Roger Costa-Pau, llegiran fragments de textos literaris. Durant la inauguració es projectarà també el vídeo "...en l'esbatec del mur".
Amunt

::Exposicions

Montserrat Roig, cronista d'un temps i d'un país
Fins al 31 de gener 
Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya, 10
Barcelona
Horari: de dilluns a dijous de 9 a 14 h i de 15 a 19 h; divendres de 9 a 14 h
Entrada lliure
El Memorial Memorial Democràtic i l'Associació de Dones Periodistes han organitzat una exposició amb fotografies de Pilar Aymerich dedicada a la figura de Montserrat Roig.
L'exposició ofereix una mirada de la trajectòria de la periodista i escriptora 25 anys després de la seva mort. La mostra posa especial atenció en la seva tasca de recuperar la memòria dels republicans deportats als camps nazis.
'Catalunya Bombardejada' a Itàlia
Perusa: del 13 al 22 de gener
Novi Ligure: del 9 al 21 de gener
Orvieto: del 24 al 31 de gener
Brescia: 27 de gener
L'exposició 'Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes', produïda pel Memorial Democràtic, es podrà veure al gener a quatre localitats italianes (Perusa, Novi Ligure, Orvieto i Brescia) després d'un recorregut per 35 ciutats d'Itàlia i Suïssa italiana al 2016. Fins ara ha rebut més de 10.000 visites.
La mostra recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. Destaca, a més, la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra. La itinerància de l'exposició per Itàlia  és una iniciativa del Centro Filippo Buonarrotti de Milà.