dimarts, 10 de gener del 2017

'El cant dels ocells' acompanya el record d'Aurora Picornell a Porreres, on fou assassinada.

http://www.arabalears.cat/xarxa_local/Cant-Ocells-Picornell-Molinar-Porreres_0_1718228285.html?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=ara



Música i discursos d'homenatge a la paret de l'oratori on foren vexats els símbols de la lluita feminista i obrera durant la II República
  383
 
0  
'El cant dels ocells', de Pau Casals, ha estat la peça musical interpretada aquest dijous per la violoncel·lista Miriam Rader vora l' oratori de Porreres. En aquest indret el novell Col·lectiu Aurora Picornell ha retut homenatge a la gran icona de la lluita feminista i obrera a les Balears durant la II República, juntament amb quatre dones més: Catalina Flaquer i les seves filles, Antònia i Maria Pasqual Flaquer, i Belarmina González.
Aquest grup de dones, conegudes com 'les roges del Molinar', foren vexades i assassinades a l'oratori de Porreres la nit del 5 de gener de 1937, fa 80 anys, a prop del cementeri on aquest passat mes de novembre foren localitzats 54 cossos de republicans afusellats. La seva memòria agafa ara més relleu per la recerca dels més de 130 cossos d'assassinats que s'hi tenen documentats, entre els quals han de ser els de les homenatjades, que no han aparegut en la primera fase d'excavació, ja que Aranzadi, l'equip antropològic i arqueològic que hi ha treballat, no ha exhumat cap cos femení.
"Les idees moren de mil maneres (...), quan les falsegen i les disfressen", ha dit Pep Quetgles, qui va recopilar gran part dels escrits i les proclames que entre 1928 i 1936 feren Picornell i altres comunistes i socialistes en defensa de la igualtat de la dona i dels drets dels obrers. El vicepresident del Col·lectiu Aurora Picornell també ha posat en relleu "la figura de la dona treballadora, comunista, revolucionària i atea" que fou l'homenatjada.
Eduardo Sànchez, negant cap intenció de voler-la beatificar, ha recordat que "la mataren per fer callar la veu del poble, per sembrar el terror i per alliçonar les dones". "Va donar la vida en la lluita per la transformació social, ara és el nostre orgull i el nostre horitzó", ha remarcat. Juanjo Martínez, d'EU, ha subratllat que "cal reivindicar la lluita d'Aurora en un temps actual marcat també per la violència masclista i en què la classe treballadora ha perdut gran part de la seva força". Més endavant, ha acabat demanant "agafar el fil roig de la història que elles –les roges del Molinar– començaren".
Albert Aguilera, del Partit Comunista de les Illes Balears (PCIB), també ha insistit en la pèrdua dels drets dels treballadors pels quals lluitaren Picornell i gran part del moviment republicà. Aleshores, ha parlat també de la "crisi actual del sistema capitalista, que agafa i trepitja els drets dels obrers". Aguilera ha fet un prec perquè els actes d'homenatge es deixin de fer a llocs amagats on mataren els defensors de la democràcia. "Cal perdre la timidesa i dur els actes a les places i posar una memòria a l'abast de tothom", ha asseverat.
Conxa Calafat, presidenta del Col·lectiu Aurora Picornell, ha tancat l'emotiu acte recordant que el 9 de març de 1936, amb la presència de més de 2.000 persones, tingué lloc a Palma"el primer gran acte en favor dels drets de les dones". Totes les que hi intervingueren acabaren assassinades, ha conclòs emocionada.