divendres, 30 de novembre de 2012

El Pinell de Brai recupera la memòria de la batalla de l´Ebre amb un nou espai històric i una exposició permanent


http://www.diarideguerra.com/noticies/460/el-pinell-de-brai-recupera-la-memoria-de-la-batalla-de-lebre-amb-un-nou-espai-historic-i-una-exposicio-permanent.html

dijous, 29 de novembre de 2012Tornar a les notícies

Diari de Guera.-29/11/2012.-El Pinell de Brai realitzarà el proper diumenge, 2 de desembre, un ferm pas endavant en la tasca de recuperació de la memòria de la batalla de l'Ebre. El municipi compta amb espais tan emblemàtics com la Cota 705, on cada 25 de juliol els supervivents de la Lleva del Biberó hi celebren un missa homenatge als caiguts, l'ermita de Santa Magdalena, les cases caigudes i el centre d'interpetació 'Les Veus del Front', integrat a la xarxa del Comebe. Ara, i gràcies a l'esforç de l'Associació Escarritxaülls, aquest llistat s'incrementarà amb un espai històric a l'aire lliure, les Trinxeres dels Codissos, prop del nucli urbà del Pinell, rehabilitat per l'entitat. Diumenge, a les 08.30 hores, des de la plaça de l'Ajuntament s'organitza una visita a aquest nou espai.
De tornada, i a les 11.00 hores, l'Ajuntament del Pinell de Brai inaugurarà a la planta baixa del centre d'interpretació 'Les Veus del Front' una exposició permanent amb valuoses imatges preses per l'exèrcit de Franco un cop conquerit el municipi la primera setmana de novembre de 1938. L'exposició mostra l'estat de ruïna en la qual va quedar bona part del nucli urbà, sotmès a atacs d'artilleria i aviació abans i durant la batalla de l'Ebre.
La comissària de l'exposició és la historiadora local Antònia Serres. “Mentre va durar la Batalla de l’Ebre, diverses incursions dels avions italians i alemanys van destruir unes 79 cases. Aquestes imatges ens permeten comprovar les terribles conseqüències d’una guerra i recuperar la visió d’una part del poble desaparegut a dia d’avui
”, ha explicat.

Les imatges, que ja es poden veure fa uns anys en una primera exposició al municipi,  foren captades en diversos moments de la batalla i algunes porten la data del 4 de novembre de 1938, quan l’exèrcit de Franco va entrar al Pinell, moment en què la població havia estat evacuada i només unes quantes persones grans s’hi havien quedat. Les fotografies foren recuperades casualment l’any 2006 a la Biblioteca Nacional de Madrid. Alguna fotografia tenia un segell del Ministerio del Interior amb una frase on podia llegir-se: Una de las calles de Pinell destruídas por los rojos, o El paso de los rojos en el pueblo de Pinell. La realitat era que aquestes destrosses foren causades per l’aviació nacional quan estava ocupat pels republicans, afirma Serres.

Les dues actuacions formen part del projecte de dinamització turística del municipi, que centra l’atenció en els eixos de la Via Verda, la Catedral del Vi, l’agroalimentació, l'artesania i la Batalla de l’Ebre.

Cap comentari: