dijous, 12 de juliol del 2018

Línia XYZ, 150 quilòmetres de trinxeres i búnquers convertits en ruta turística de la memòria


https://www.diarilaveu.com/noticia/83049/linia-xyz-ruta-turistica-memoria



La Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Universitat Jaume I conclouen l'estudi i la configuració del recorregut, que podrà ser visitat a peu o en bicicleta


La Línia XYZ que durant la Guerra Civil va servir com a defensa republicana contra l'atac de l'exèrcit revoltat es transformarà, huitanta anys després, en una ruta turística cultural que permetrà als visitants recórrer els 150 quilòmetres de trinxeres i búnquers a peu o en bicicleta.
Aquest dimarts es va presentar a Castelló de la Plana la nova ruta: Línia XYZ, un nou producte de turisme cultural lligat al patrimoni i la memòria amb què es pretén posar en valor tant el recorregut com l'episodi que va protagonitzar com a escenari històric al voltant de la Batalla de Llevant. Al llarg de 150 quilòmetres de longitud, la ruta engloba trinxeres, búnquers i construccions militars amb l'objectiu que aquest tinga "el protagonisme que mereix" en l'actualitat.
La ruta turística està impulsada per l'Agència Valenciana de Turisme (AVT), la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i el grup d'Història Local i Fonts Orals de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana. El projecte s'ha abordat des l'àmbit acadèmic per a concretar els elements que integren la Línia XYZ, mentre que des de la FVMP s'està treballant amb els municipis que en formen part per a catalogar les construccions i establir un mapa d'execucions en matèria de protecció, recuperació i rehabilitació del patrimoni que el conformen. Finalment, en una segona fase serà l'AVT qui posarà en valor el nou producte cultural que estarà senyalitzat per a poder recórrer les sis rutes de la memòria tant a peu com en bicicleta.
La Línia XYZ estableix un sistema de defensa format per trinxeres i fortificacions en la qual durant 11 mesos van treballar més de 14.000 persones. S'estenia des d'Almenara (la Plana Baixa) fins a Santa Cruz de Moya, a la demarcació de Conca. La línia ressegueix les crestes de les muntanyes adjacents al mar, com ara la serra d'Espadà, la del Toro i Javalambre.
Huitanta anys després aquesta línia de guerra aspira a ser "una línia de pau posada en valor per a poder ser explotada turísticament", va destacar el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer. A través d'aquestes senderes, el turista podrà "descobrir per ell mateix" la que està considerada com la línia defensiva més llarga de la història de l'Estat.
Les rutes tractaran així de posar en comú el territori per al coneixement públic, tant per als veïns com per als turistes. Per a aconseguir-ho, formen part del projecte 43 ajuntaments, mancomunitats, diputacions i la Generalitat Valenciana.
Línia Matallana
El territori XYZ, també conegut com a línia Matallana en honor al coronel que estava al comandament dels exèrcits que la van construir, comprenia 42 municipis valencians situats en cinc comarques, dels quals 40 estan a la demarcació de Castelló i van des de Montant fins a Villamalur, Assuévar, Begís, Teresa, Navaixes, Sogorb o la Vall d'Uixó. En la línia Matallana es van enfrontar pràcticament mig milió de soldats, uns 200.000 per la part republicana i 260.000 de la part revoltada.