dimecres, 3 de febrer del 2016

Acció judicial per identificar els desapareguts de la Guerra Civil.


http://www.ceaqua.org/accio-judicial-per-identificar-els-desapareguts-de-la-guerra-civil/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Ceaqua+%28CeAQUA%2



L’any 2012 es va crear a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona el primer banc d’ADN de familiars de desapareguts a la Guerra Civil. Tot i que a Catalunya hi ha 4.600 famílies buscant els seus desapareguts i un mapa amb 350 fosses comunes, actualment el banc disposa només d’una vuitantena de mostres de familiars vius i s’hi han exhumat només cinc fosses.
El president del banc, Roger Heredia, responsabilitza de la lentitud del procés el govern de la Generalitat i per això ahir va donar suport a la iniciativa d’un altre dels impulsors del banc, Marc Antoni Malagarriga, que ha decidit presentar una denúncia a la justícia argentina per exigir al govern català que permeti el creuament de dades entre les restes d’ADN disponibles a la UB i les que han aparegut a les fosses exhumades. Heredia recorda que tenen el suport del Parlament, de 40 ajuntaments i de dos consells comarcals i que, tot i així, “el govern ha actuat amb molt secretisme i no ha fet res per fer possible la identificació”.
La denúncia, presentada ahir públicament en un acte davant la Facultat de Medicina de la UB, és un primer pas per exigir també l’obertura de més fosses comunes.