divendres, 28 de febrer del 2014

59 Butlletí Memòria Democràtica.

 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#59

Butlletí
Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Divendres, 28 de febrer de 2014


Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

Sumari
·        :: Conferències i seminaris
·        :: Exposicions
·        :: Premis
·        :: Publicacions
·        :: Mume

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        Espais de la Batalla de l'Ebre
·        El Memorial al Facebook
·        El Memorial al Twitter

:: 75 aniversari de l'Exili republicà

Commemoració del 75è aniversari de l'exili republicà, 1939-2014
Dissabte, 26 d'abril
Inscripció gratuïta. Places limitades
Servei gratuït d'autobús Barcelona-Girona-MUME-Ribesaltes i tornada
Més informació i inscripcions: memorialdemocratic@gencat.cat.Tl. 936 347 363

Setanta-cinc anys després d'aquella desfeta, el Memorial Democràtic i el Museu Memorial de l'Exili, amb la col·laboració de la revista Sàpiens i del Memorial del Camp de Ribesaltes, organitzen un acte commemoratiu d'aquells fets tan transcendents per al nostre país que, alhora, vol ser un homenatge a totes les persones que van viure aquelles circumstàncies dramàtiques.

L'acte commemoratiu del 75è aniversari de l'exili republicà aplega un seguit de conferències sobre la fi de la Guerra Civil i l'exili que es complementen amb una visita guiada a l'exposició permanent del Museu Memorial de l'Exili i una visita comentada, amb la participació de testimonis, al camp d'internament de Ribesaltes.
75 anys de la fi de la guerra i de l'inici de l'exili republicà
Inauguració: dijous, 13 de març, a les 19 h
UNED Barcelona Nou Barris
Av. Rio de Janeiro, 56-58
Barcelona

La UNED de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya organitzen un seguit d'activitats relacionades amb el final de la Guerra Civil i l'inici de l'exili republicà. La inauguració anirà a càrrec d'Alícia Alted, responsable del cicle d'activitats, Jordi Montserrat, director del centre de la UNED a Barcelona, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Durant els mesos de març, abril i maig es portaran a terme més activitats d'aquest cicle.
La Retirada. Exilis de José María Guerrero Medina
Del 8 de febrer a l'11 de maig
MUME
Major, 43-47
La Jonquera
Associació PopulArt
Plaça del Fort, 5
Capmany

Exposició de les pintures i els dibuixos del pintor Guerrero Medina, organitzada en col·laboració entre el Museu Memorial de l'Exili -que n'exposarà l'obra pictòrica- i l'associació cultural PopulArt -que mostrarà els dibuixos de l'artista a la vila de Capmany.
Amunt

:: Conferències i seminaris

Recuperem la memòria històrica
Dimarts, 18 de març, a les 19 h
Golferichs Centre Cívic
Gran Via, 491
Barcelona

Conferència a càrrec de Maria Campillo, professora titular de Literatura Catalana a la UAB, en els 75 anys de l'exili republicà.

L'hivern del 39, amb l'ocupació de Catalunya per les tropes franquistes, centenars de milers de persones es van veure forçades a emprendre l'incert camí de l'exili en unes condicions molt dures. Llarg en el temps i en l'espai (es va estendre per tot Europa i Amèrica), aquest exili va suposar una desfeta social, política i cultural per al país i la seva gent. Golferichs Centre Cívic, en col·laboració amb el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera, vol commemorar el 75è aniversari de l'exili del 39 amb actes de formats diversos durant els mesos de gener, febrer i març.

Entrada gratuïta. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada quinze minuts abans de la conferència. Recollida per ordre d'arribada.
II Seminari Holocaust i educació
Dijous, 20 de març, a les 18.30 h
Sala Laya
Filmoteca de Catalunya
Plaça de Salvador Seguí, 1-9
Barcelona

11a sessió del II Seminari de formació per al professorat i altres agents educatius
Projecció de la pel·lícula La solución final (Conspiracy), presentada per Josep Calvet, historiador i tècnic del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

El seminari vol donar a conèixer l'Holocaust de la població jueva durant la Segona Guerra Mundial des d'un punt de vista històric, el context preliminar que el va originar i les conseqüències per a la humanitat.
Jornada Batalla de l'Ebre
Dimecres, 26 de març, de 9 h a 18 h
Sala d'actes de l'Institut d'Estudis Mèdics
Sant Antoni M. Claret, 282
Barcelona

El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya col·labora en la realització d'aquesta jornada d'anàlisi sobre la batalla, en la qual es tractaran les causes i les conseqüències, la connexió entre la Batalla de l'Ebre i la posterior ocupació de Catalunya per les tropes franquistes i el final de la Guerra Civil, la recuperació del patrimoni militar i el turisme de memòria, la seva anàlisi històrica i militar, els mites i interrogants. A la sèrie de ponents que hi participen (David Odalric de Caixal, David Tormo, Laura Lara, Francisco José Berenguer i Josep Pallarès-Personat) se'ls sumarà la presència de l'historiador i tècnic del Memorial Democràtic, Gerard Corbella, el qual donarà una visió sobre la història oral del conflicte i els testimonis que es conserven al Banc Audiovisual del Memorial Democràtic amb la seva Conferència "Memòries de la Batalla de l'Ebre i la Guerra Civil: els testimonis dels soldats dins el Banc Audiovisual del Memorial Democràtic".
Amunt

:: Exposicions

Catalunya en transició
Del 6 al 17 de març
Inauguració: dijous, 6 de març, a les 18 h
Sala d'exposicions de les dependències municipals
Sant Pere, 29
Calafell platja
Horari: de dilluns a divendres, de 18 a 20 h; dissabte, de 12 a 14 h i de 18 a 20 h; diumenge, de 12 a 14 h

La mostra, que està produïda pel Memorial Democràtic i itinera per Catalunya, pretén oferir una mirada catalana sobre la transició. L'exposició vol retre homenatge a totes aquelles persones i organitzacions inspiradores de drets i llibertats.

La inauguració comptarà amb la participació de Joan Olivella i Ricart, alcalde de Calafell i president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Ramon Arnabat, president de l'Institut d'Estudis Penedesencs, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
La lluita per la oportunitat de viure
Del 7 al 23 de març
Inauguració: divendres, 7 de març, a les 20 h
Centre Cultural la Unió
Passeig de la Riera, 116
Teià
Horari de visita: dijous i divendres de 18 a 20 h, dissabtes d'11 a 14 h i de 18 a 20.30 h, diumenges d'11 a 14 h

La mostra arriba a Teià de la mà de la col·laboració entre l'Ajuntament de Teià i el Memorial Democràtic. L'acte d'inauguració comptarà amb la presència de Josep Botey, alcalde de Teià; Francesc Ribas, regidor de Cultura, i les integrants del col·lectiu Dones21, que llegiran el manifest del Dia de la Dona.
Catalunya Bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes.
Del 13 de març a l'11 d'abril
Centre de Formació Edèlia Hernández
Santiago Rusiñol, 2
Viladecans
Inauguració de l'exposició: diumenge 16 de març a les 11.30 h
Acte d'homenatge a les víctimes: diumenge 16 de març a les 12.30 h a Can Sellarès (avinguda de Gavà, 90)
Horari de l'exposició: de dilluns a divendres de 10 h a 13 h i de 16 h a 19 h

Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs feixistes durant la Guerra Civil. És en aquest marc de commemoracions i homenatges que s'ha organitzat una sèrie d'actes al municipi de Viladecans que és desenvoluparan en els mesos de març i abril.

L'acte d'inauguració de l'exposició comptarà amb la presència de Carles Ruiz i Novella, alcalde de Viladecans, Encarna García Jiménez, regidora de Patrimoni Cultural, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. A les 12:30 h, a Can Sellarès (avinguda de Gavà, 90), es farà un acte d'homenatge a les víctimes dels bombardeigs i la descoberta d'una placa recordatori.
Catalunya en transició
Del 21 al 31 de març 
Inauguració i conferències: divendres, 21 de març del 2014, a les 20 h
Capella de Sant Joan
Plaça de Sant Joan, s/n
Vilafranca del Penedès
Horari de l'exposició:
De dimecres a dissabte de 17 a 20 h
Diumenges i festius de 12 a 14 h i de 16 a 20 h

La mostra, que està produïda pel Memorial Democràtic i itinera per Catalunya, pretén oferir una mirada catalana sobre la transició. L'exposició i els actes que l'acompanyen volen retre homenatge a totes aquelles persones i organitzacions inspiradores de drets i llibertats.

La inauguració serà el divendres 21 de març a les 20 h i comptarà amb la participació de Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic, Raimon Gusi, representant del Consell Comarcal de l'Alt Penedès i regidor de Cultura de Vilafranca del Penedès, i Ramon Arnabat, president de l'Institut d'Estudis Penedesencs. Acte seguit es faran les conferències "Les dones catalanes i la transició" per la Dra. Montserrat Duch (Universitat Rovira i Virgili) i "Les dones penedesenques a la Transició" per la Dra. Helena Saavedra (Universitat Autònoma de Barcelona).
La lluita per l'oportunitat de viure
Del 25 de març al 17 d'abril
Inauguració: dimarts 25 de març, a les 18 h
CAP de Sant Quirze del Vallés
Avinguda Egara, s/n
Sant Quirze del Vallès
Horari: de dilluns a divendres, de 8 a 21 h

L'exposició ens apropa als canvis socials de 1931 a 1978 des de la perspectiva de les dones. La dècada dels anys trenta del segle XX va ser una època de transformacions que se succeïen a una velocitat de vertigen. Canvis que reconeixien les voluntats de diversos col·lectius de dones i d'homes, que exigien transformar les relacions entre la ciutadania i les institucions públiques, i també les relacions entre els sexes.
La Maternitat d'Elna, bressol de l'exili.
Del 2 al 30 de març
Museu Arxiu de Vilassar de Dalt
Marquès de Barberà, 9
Vilassar de Dalt
Inauguració: diumenge 2 de març del 2014, a les 12 h
Horari: dissabte de 12 h a 14 h i de 18 h a 20.30 h, diumenge de 12 h a 14 h

La mostra explica com al final de la Guerra Civil, quan centenars de milers de republicans es van veure obligats a exiliar-se al sud de França, van improvisar-se "camps d'acolliment" deficitaris en condicions sanitàries i de supervivència. En aquestes condicions, les vides de les exiliades embarassades i dels nadons estaven en perill. La infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Castell d'en Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat on acollir parteres procedents dels diferents camps de la zona. Uns sis-cents nens van néixer a la Maternitat, que va tancar les portes el 1944.
Exposició:
Fins al 30 de març
Museu d'Història de L'Hospitalet
Joan Pallarès, 38
L'Hospitalet
Horari:
De dimarts a divendres, de 17 de 20 h
Dissabte i diumenge d'11 a 14 h
Dilluns i festius tancat
 
Aquesta exposició fa un recorregut -sintètic, però acurat- de l'activitat clandestina dels homes i les dones que des de diferents perspectives i diverses dinàmiques es van oposar a la dictadura franquista.
Expo KL Reich Biblioteca Andreu Nin
Del 13 de febrer al 7 de març
Fundació Universitària del Bages (Vestíbul de l'edifici principal)
Avinguda Universitària, 4-6
Manresa
Horari:
De dilluns a divendres, de 9 a 21 h

El Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Manresa han produït una exposició itinerant sobre l'obra de l'escriptor i deportat manresà Joaquim Amat-Piniella.
Amunt

:: Premis

Convocatòria Premi Romà Planas i Miró
Oberta la convocatòria de la 17a edició del Premi Romà Planas i Miró. El termini de presentació de les obres és el 31 de maig del 2014.

Totes les persones que vulguin demanar informació per participar-hi poden fer-ho
trucant al 938 422 016 extensió 2 o al correu electrònic: arxiumemoria@laroca.cat.
Premi Compromís Democràtic 2014
El Departament de Governació i Relacions Institucionals ha obert la segona convocatòria del Premi Compromís Democràtic per a l'any 2014. Les sol·licituds es poden presentar fins al 5 d'abril.

L'objecte del Premi és reconèixer experiències reeixides del món local i de les entitats sense afany de lucre que contribueixen a l'enriquiment i a la millora de la qualitat democràtica del municipi o de l'entitat, a través de la participació ciutadana, la transparència i la rendició de comptes. Consulteu les bases.
Amunt

:: Publicacions

Llums enmig de la barbàrie. Memòries sobre el salvament de vides durant la Guerra Civil a Catalunya
Aquesta publicació recull les ponències i testimonis de les 'Jornades sobre el salvament de vides durant la Guerra Civil a Catalunya', organitzades pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, al llarg dels anys 2012 i 2013. A través dels experts i, especialment, dels testimonis, el llibre vol mostrar les accions desinteressades que molts homes i dones portaren a terme per salvar les vides que es trobaven en perill durant la guerra.
PVP: 10,00 €. Llibreria de la Generalitat.
Catalunya en transició
Catàleg de l'exposició "Catalunya en transició", inaugurada al Castell de Montjuïc de Barcelona el 19 de juliol de 2013. Produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, pretén oferir una mirada catalana del període que culminà amb el restabliment de la democràcia a l'Estat espanyol, després de quatre dècades d'una fèrria dictadura.
PVP: 20,00 €. Llibreria de la Generalitat.
Eines de Memòria 6
Proposta didàctica que el Memorial Democràtic posa a l'abast de la comunitat educativa amb la finalitat d'explicar aquest període clau de la història més recent de Catalunya. El llibre, escrit per un equip especialista en la temàtica, ofereix diversos recursos per endinsar-se en aquest període històric: des de la imatge, els documents escrits, el cinema, els enllaços en els webs o les propostes d'investigació en els treballs de recerca. A partir d'aquí, es promou la reflexió, l'anàlisi i l'intercanvi raonat d'idees per tal que els joves puguin extreure les seves pròpies conclusions i descobreixin les potencialitats, les limitacions i els condicionants d'aquest període i les seves conseqüències en l'actualitat.
PVP: 20,00 € Llibreria de la Generalitat
Amunt

:: Mume

Mume
Diumenge, 23 de febrer, a les 10 h
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

Continuant amb la programació de tots els diumenges de final de mes, el diumenge 23 de febrer el Museu Memorial de l'Exili oferirà una Jornada de Portes Obertes i una visita guiada gratuïta per a particulars.

Es prega confirmació de l'assistència a la visita guiada al 972 55 65 33.
Manuel Carrasco i Formiguera
Fins al 30 de març
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, és un homenatge a la figura del polític i advocat català afusellat a Burgos l'any 1938 per les forces franquistes.
Amunt