divendres, 1 de març del 2013

48 Butlletí Memòria Democràtica.


 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
Si no veieu correctament aquest butlletí, cliqueu aquí
#48

Butlletí
Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Divendres, 01 de març de 2013

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

Sumari
·        :: Destaquem
·        :: Espais de Memòria
·        :: Exposicions
·        :: Homenatges
·        :: Jornades
·        :: Publicacions
·        :: Serveis educatius
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        Espais de la Batalla de l'Ebre
·        El Memorial al Facebook
·        El Memorial al Twitter

:: Destaquem

Commemoriació del 75 aniversari dels bombardeigs a Barcelona
El Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) i el Memorial Democràtic han programat conjuntament un seguit d'actes, rutes i activitats pedagògiques amb motiu de la commemoració del 75è aniversari dels bombardeigs a Barcelona. L'acte central tindrà lloc dimarts, 12 de març, amb una conferència a càrrec de l'historiador Xavier Domènech i la presentació de la Guia d'història urbana: Defensa 1936-39/BCN

Programa d'activitats:

La Barcelona de la guerra i la postguerra. Perspectives des del Turó de la Rovira.
Diumenge, 3 de març, de 12 a 13 h. (2,55 €).
MUHBA Turó de la Rovira. Marià Labèrnia s/n, Barcelona.

La defensa de la ciutat moderna
Diumenge, 10 de març, d'11 a 13 h. (3,67 €).
MUHBA Turó de la Rovira. Marià Labèrnia s/n, Barcelona.

Impactes! Art i vida quotidiana en temps de guerra. Joan Miró i el Refugi 307. La influència de la guerra en l'obra de J. Miró i l'organització de la ciutadania per sobreviure. (Activitat en col·laboració amb la Fundació Miró).
Dissabte 9 i diumenge 10 de març, de 10.30 a 13 h (5 €).
Punt d'inici: Fundació Miró, Barcelona.

Commemoració del 75è aniversari dels bombardejos de Barcelona.
Conferència a càrrec de l'historiador Xavier Domènech; presentació de la Guia d'història urbana: Defensa 1936-39/BCN; intervenció de Pilar Llopart, testimoni dels bombardeigs a Barcelona, i lectura dramatitzada d'un fragment de l'obra Barcelona, de Pere Riera, que s'estrenarà al maig al Teatre Nacional de Catalunya, a càrrec d'Emma Vilarasau i Míriam Iscla.
MUHBA Plaça del Rei. Sala Martí l'Humà, dimarts 12 de març, a les 18.30 h (gratuït).

La Guerra Civil a Barcelona. Revolució i bombardeigs (itinerari).
Dissabte, 16 de març, de 10.15 a 13.45 h (4,22 €).
Punt d'inici MUHBA Plaça del Rei, Barcelona.

Solidaritat per sobreviure. El Refugi 307 (visites comentades).
Dissabte 16 i diumenge 17 de març, a les 17 i 19 h (1,70 €).
MUHBA Refugi 307. Nou de la Rambla, 169, Barcelona.

Música en temps de guerra. Un concert que evoca el ric panorama musical de la Barcelona dels anys de la República. A càrrec d'Oriol Romaní, clarinet i comentaris, i Federicco Mazzanti, teclat.
Diumenge, 17 de març, 18 h h (gratuït). Inclou la visita al Refugi 307 a les 17 h i 19 h
MUHBA Refugi 307. Nou de la Rambla, 169, Barcelona. (acte pendent de confirmació)

La defensa activa i passiva de la ciutat. El Refugi 307 i les bateries del Turó de la Rovira. Visita comentada als dos centres. Trasllat amb autocar.
Diumenge, 24, de 10 a 13 h (4,22 €). 
Punt d'inici: MUHBA Refugi 307. Nou de la Rambla, 169, Barcelona.
Salvament de vides durant la guerra civil
Dijous, 7 de març, a les 19 h
Sala Petita
Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison
Sant Pere Més Baix, 7
Barcelona

L'inici de la Guerra Civil va donar pas a una revolució social que desencadenaria una severa violència en contra dels sectors socials més poderosos i conservadors, alhora que envers persones vinculades a l'Església catòlica. Molts catalans i estrangers demanaren als cossos consulars destacats a Barcelona que els ajudessin a fugir de la ciutat. Aquesta circumstància mobilitzà el gruix dels governs europeus i les respectives marines de guerra. Tot i així, si algú destacà per la seva humanitat, van ser el cònsol italià Carlo Bossi i diversos representants diplomàtics francesos, com ara Jean Tremoulet o Jacques Pingaud, que van facilitar la sortida de milers de persones sense demanar res a canvi. Diverses representacions diplomàtiques van mantenir la seva activitat d'ajuda a les persones que ho van demanar durant la Guerra i fins que va acabar.

La jornada comptarà amb la participació d'Arnau Gonzàlez i Vilalta, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, que oferirà la ponència "La tasca humanitària de la diplomàcia europea a la Catalunya en guerra (1936-1939)", i d'Alessandro Benuzzi, testimoni i fill d'un dirigent de la fàbrica de Pirelli a Vilanova i la Geltrú. Ell i la seva família van ser evacuats pel Consolat italià de Barcelona pocs dies després de l'esclat de la Guerra Civil. També hi intervindran Francesc de Paula Gambús i Millet, director general de Relacions Exteriors, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
IV jornada Salvament de Vides a Catalunya durant la Guerra Civil: el Xalet de Puigcerdà
Dijous, 14 de març, a les 19 h
Sala petita
Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison
Sant Pere més baix, 7
Barcelona

L'any 1937, el periodista britànic John Langdon-Davies, va endegar un projecte solidari internacional - que es va conèixer amb el nom de PLAN - per salvar centenars de nens i nenes víctimes de la Guerra Civil. Langdon-Davies va involucrar  ciutadans britànics, nord-americans i australians per apadrinar infants en una acció sense precedents. La seva tasca se centrà en l'organització d'unes colònies amb nens i nenes procedents de totes les regions espanyoles en guerra. Cada infant  tenia el seu padrí que aportava un xíling al dia. D'aquesta manera nasqueren les colònies infantils de Puigcerdà, Caldetes, Torrentbó, Sitges i Barcelona. Les colònies acolliren centenars d'infants durant la Guerra Civil.

A la jornada, hi participaran Magdalena Julian, que fou una de les nenes que visqué a la colònia infantil de Sitges, i Patricia Langdon-Davies, vídua de John Langdon-Davies. També hi intervindran:  Jordi Finestres, autor del llibre El xalet de Puigcerdà; Miquel Puig, director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Amunt

:: Espais de Memòria

Quico Sabaté
Dijous, 14 de març, a les 18 h
Punt de sortida: Can Riera - espai de memòria de l'Hospitalet
Riera de l'Escorxador, 17
L'Hospitalet de Llobregat

Can Riera - espai de memòria de l'Hospitalet proposa un itinerari a peu pels barris del centre i de Sant Josep, que recorre els principals escenaris de la vida i les accions del cèlebre guerriller antifranquista, l'anarquista hospitalenc Quico Sabaté.
Activitat gratuïta amb places limitades. Cal fer inscripció prèvia (tel. 934 032 997, a/e cultura.memoria@l-h.cat).
Amunt

:: Exposicions

La maternitat d'Elna
Fins al 20 de març
Inauguració: dimarts 5 de març, a les 18 h
Oficina de turisme
Can Rovira (plaça del Dr. Robert, s/n)
Sant Hilari Sacalm

De l'1 al 20 de març, es podrà visitar a Sant Hilari Sacalm l'exposició "La Maternitat d'Elna". La Maternitat va ser fundada per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz l'any 1939 al castell d'en Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna. Eidenbenz, voluntària del Servei Civil Internacional, va fixar-se com a objectiu acollir les exiliades embarassades que vivien en condicions sanitàries molt deficients als camps improvisats per les autoritats franceses. Uns 600 nens van néixer a la Maternitat, que va tancar les portes el 1944.

Elisabeth Eidenbenz va morir a Zuric el 23 de maig de 2011. L'any 2002 havia estat distingida per l'Institut Yad Vashem de Jerusalem amb la Medalla dels Justos entre les Nacions; el 2006, amb la medalla de l'Orde Civil de la Solidaritat, atorgada per la reina Sofia, i amb la Creu de Sant Jordi. El 2007 fou condecorada amb la Legió d'Honor per la República Francesa.
Els símbols de Franco
Exposició 'Símbols de Franco'
Fins a l'1 d'abril de 2013
Inauguració: 7 de març  de 2013, a les 19.30 h
Museu de l'Hospitalet. Casa Espanya
Joan Pallarés, 38
L'Hospitalet de Llobregat

Taula rodona: 'L'Estat i la simbologia feixista: l'Espanya de Franco i l'Alemanya de Hitler'
21 de març  de 2013, a les 19 h
Can Riera - Espai de memòria de l'Hospitalet
Riera de l'Escorxador, 17
L'Hospitalet de Llobregat

'Símbols de Franco' té per objecte reflexionar sobre el paper dels símbols que el règim franquista va emprar per vehicular la seva ideologia i propiciar una identificació més estreta del poble espanyol amb els conceptes 'España' i 'caudillo'. En bona part, l'exposició neix de la voluntat de presentar al públic el Cens de simbologia franquista de Catalunya, que té com a objectiu  localitzar, identificar i catalogar els vestigis simbòlics del franquisme que encara es conserven a l'espai públic de Catalunya.

El 21 de març tindrà lloc la taula rodona 'L'Estat i la simbologia feixista: l'Espanya de Franco i l'Alemanya de Hitler'. Hi Intervindran Rosa Sala Rose, llicenciada en Filologia Alemanya i doctora en Filologia Romànica, i Jordi Guixé i Corominas i Ricard Conesa, historiadors i tècnics del Memorial Democràtic.
Catalunya Bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes.
Exposició 'Catalunya Bombardejada'
La Cate
Ronda Rector Aroles, 4
Figueres

Els bombardeigs sobre la població civil: passat i present
Diàleg entre l'historiador Joan Villarroya i Alejandro Pozo, especialista en pau
Dijous, 7 de març, a les 19 h
La Cate
Figueres

'Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes' recorda les més de 5.000 víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs durant la Guerra Civil. La mostra destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic de nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra. Aquesta exposició itinerant és una producció del Memorial Democràtic.

El 7 de març tindrà lloc, a La Cate, l'activitat 'Els bombardeigs sobre la població civil: passat i present'. Es tracta d'un diàleg obert entre Joan Villarroya, catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i especialista en història militar, guerra civil i franquisme, i Alejandro Pozo, especialista en pau, conflictes armats i desarmament.
Vivimos en Bellvitge
Fins al 18 de març
Museu de l'Hospitalet - L'Harmonia-espai d'art
Pl. Josep Bordonau i Balaguer, 6
L'Hospitalet de Llobregat

Aquesta exposició es presenta com un diàleg obert amb la ciutat i  algunes experiències del barri de Bellvitge. La mostra es vertebra en dos eixos: "¡Vivimos en Bellvitge!" i "¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!"
"Vivimos en Bellvitge" mostra un arxiu d'imatges serigràfiques. El procés de treball ha volgut revisar l'imaginari consensuat al voltant de la memòria històrica del barri de Bellvitge. L'Institut d'Ensenyament Secundari  Bellvitge va fer unes cartografies que representen les diferents manifestacions culturals que han arrelat, s'han insinuat,  s'han frustrat o que s'han negat dins el territori.

'¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!' és una iniciativa de Sitesize que itinera per diversos espais expositius de de Barcelona. Tracta de connectar el fons fotogràfic i documental del projecte amb realitats i comunitats locals. Aquest projecte neix el 2011 amb el propòsit de revisitar alguns dels llocs de la regió metropolitana en diferents èpoques i circumstàncies, on es manifesten formes d'autoaprenentatge popular que van fer de la cultura un mitjà d'emancipació.
Desenterrant el silenci
Fins al 25 de març de 2013
Castell de Montjuïc
Pati d'armes (Sales 18 i 19)
Ctra. de Montjuïc, 66
Barcelona

L'exposició fotogràfica de Sergi Bernal tracta la repressió dels mestres de la República posant el focus en l'Antoni Benaiges, mestre de Mont-roig del Camp assassinat l'any 36 a Burgos i amagat a una fossa comuna durant 75 anys.

A una escola rural republicana de principis dels anys '30, un mestre català innovador llança un experiment inèdit en aquelles terres de premsa escolar. Els quaderns publicats per aquella impremta pels alumnes d'aquell perdut llogarret viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina i Cuba. El mestre en canvi acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna en els primers dies de la Guerra Civil.

Setanta cinc anys després d'aquell assassinat, el relat d'una utopia truncada per la dictadura es recupera a peu de fossa tenint com a testimoni un fotògraf.
Catalunya Bombardejada
Fins a l'1 d'abril
Centre Cultural de Cortazar
Avinguda Ingeniero Antonio Madrazo, 602
Cortazar (Guanajato)
Mèxic

L'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes" del Memorial Democràtic, itinera a Mèxic, amb la col·laboració de l'Associació Mexcat. Fins a l'1 d'abril es podrà visitar a Cortazar, en el marc de la XVI Feria del Libro del municipi. Durant la Fira, s'han programat diverses activitats relacionades amb Catalunya.

La mostra "Catalunya bombardejada" recorda les més de 5.000 víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs durant la Guerra Civil. La mostra destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic de nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra. Aquesta exposició itinerant és una producció del Memorial Democràtic.
'El CEC. De la Segona República al franquisme', a Bòssost
Fins al 21 de març
Centre Sociau de Jubilats de Bossòst
Grauèr d'Eduard Aunós, 36
Bòssost

La mostra 'El Centre Excursionista de Catalunya. De la Segona República al  franquisme. Esplendor, lluita i supervivència' fa present el període de 1931 a 1955, durant el qual el Centre Excursionista de Catalunya (CEC  visqué moments d'esplendor, de compromís amb el país durant els anys de guerra i de lluita i de supervivència per superar les dificultats.

La mostra recull una seixantena de reproduccions fotogràfiques que permeten conèixer de prop el dia a dia de l'entitat durant aquells anys, així com documentació original del fons del CEC, entre la qual destaquen diversos mapes de la divisió comarcal proposada per Pau Vila, president de l'entitat i vicepresident de la Comissió d'Estudi d'Estructura Comarcal de Catalunya l'any 1931.

L'exposició ha estat produïda pel Memorial Democràtic i pel CEC, i comissariada per Josep Calvet, historiador i tècnic del Memorial Democràtic, i Rosa Anna Felip, geògrafa i responsable de la cartoteca del CEC.
Amunt

:: Homenatges

Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar
Dijous, 21 de març, a les 19 h
Escola Jacint Verdaguer
Lleida, 32
Barcelona

El Memorial Democràtic i l'Associació de veïns i veïnes Peremàs-Esmandies han organitzat un homenatge al mestre republicà Antoni Benaiges.

'Antoni Benaiges, un mestre de Mont-roig del Camp a una fossa comuna de Burgos' és un treball del fotògraf Sergi Bernal, que ha volgut recuperar la memòria d'aquest mestre afusellat i enterrat a la fossa comuna de La Pedraja (Burgos). El projecte que es presenta amb motiu de l'homenatge és triple. L'editorial Blume, Ventall Edicions i la Associació Mirmanda han coeditat  [Desenterrant el silenci]. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar. Aquesta obra és fruit d'una investigació en profunditat i hi han col·laborat el periodista Francesc Escribano, amb el relat de la biografia del mestre; el fotògraf Sergi Bernal, amb la documentació gràfica i la recollida de testimonis; l'antropòleg Francisco Ferrándiz, amb la narració de la seva experiència a peu de fossa, i la historiadora Queralt Solé, amb la contextualització del moment històric i amb la direcció de l'obra. També es donarà a conèixer el documental que el fotògraf ha realitzat amb el director Alberto Borgleaux, i l'exposició 'Desenterrant el Silenci', que es pot visitar, fins al 25 de març, al Castell de Montjuïc. L'homenatge comptarà amb la participació de Sergi Bernal, Queralt Solé, Francesc Escribano, Alberto Borgleaux i del director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos, així com familiars d'Antoni Benaiges.

D'altra banda, el 6 de març, a les 19 h, tindrà lloc al Pati Manning (Montalegre, 6, Barcelona) la primera presentació del llibre sobre el mestre Benaiges. Hi participaran Francesc Escribano, Sergi Bernal, Queralt Solé, Núria Egido (Ventall Edicions) i Leopoldo Blume (Editorial Blume).
Amunt

:: Jornades

Els símbols de Franco
Exposició 'Símbols de Franco'
Fins a l'1 d'abril de 2013
Inauguració: 7 de març  de 2013, a les 19.30 h
Museu de l'Hospitalet. Casa Espanya
Joan Pallarés, 38
L'Hospitalet de Llobregat

Taula rodona: 'L'Estat i la simbologia feixista: l'Espanya de Franco i l'Alemanya de Hitler'
21 de març  de 2013, a les 19 h
Can Riera - Espai de memòria de l'Hospitalet
Riera de l'Escorxador, 17
L'Hospitalet de Llobregat

'Símbols de Franco' té per objecte reflexionar sobre el paper dels símbols que el règim franquista va emprar per vehicular la seva ideologia i propiciar una identificació més estreta del poble espanyol amb els conceptes 'España' i 'caudillo'. En bona part, l'exposició neix de la voluntat de presentar al públic el Cens de simbologia franquista de Catalunya, que té com a objectiu  localitzar, identificar i catalogar els vestigis simbòlics del franquisme que encara es conserven a l'espai públic de Catalunya.

El 21 de març tindrà lloc la taula rodona 'L'Estat i la simbologia feixista: l'Espanya de Franco i l'Alemanya de Hitler'. Hi Intervindran Rosa Sala Rose, llicenciada en Filologia Alemanya i doctora en Filologia Romànica, i Jordi Guixé i Corominas i Ricard Conesa, historiadors i tècnics del Memorial Democràtic.
Jornada Tècnica Dédalo
El 12 de febrer va tenir lloc a Sevilla la jornada tècnica Gestión de patrimonio cultural inmaterial e historia  oral, organitzada  per l'Instituto Andaluz del Patrimonio Cultural.

L'objectiu de la jornada era apropar als professionals del sector del patrimoni cultural bones pràctiques en la gestió d'aquest tipus de patrimoni. Es van fer tres presentacions: Enrique Pérez Cañamare, exdirector del Museu Valencià d'Etnologia (MuVE), va parlar del projecte Museu de la Paraula del (MuVE). Gerard Corbella, historiador i tècnic del Memorial Democràtic, va presentar el projecte Banc audiovisual del Memorial Democràtic, i Alex Peña, de l'empresa Render, va donar a conèixer l'aplicació Dédalo,  feta en codi lliure i que permet la gestió específica d'aquest tipus de patrimoni. La jornada va comptar amb l'assistència de prop de 80 professionals.

El Banc audiovisual és un projecte de recerca a través de la història oral i un arxiu de testimonis sobre el període de referència del Memorial Democràtic (1931-1980). La gestió d'aquest projecte ha estat considerada  pel Ministeri de Cultura com una bona pràctica en el marc del Plan nacional de salvaguarda del patrimonio cultural inmaterial.
Amunt

:: Publicacions

Guerra Aèria a Catalunya - David Gesalí i David Íñiguez
Dimecres, 6 de març, a les 19 h
Museu d'Història de Sabadell
Sant Antoni, 13
Sabadell

Dimecres, 13 de març, a les 19 h
Departament de Governació i Relacions Institucionals
Via Laietana, 26
Barcelona

Durant la Guerra Civil, Catalunya fou l'escenari d'una guerra sense treva, on s'experimentaren noves tàctiques i estratègies. La guerra aèria a Catalunya (1936-1939) constitueix una crònica visual que proporciona una acurada selecció d'imatges inèdites, representatives i de qualitat.  Aquesta investigació històrica recupera episodis i fets relacionats amb l'aviació a la guerra d'Espanya rescatats de l'oblit. Emmarca la guerra antiaèria en una perspectiva global i presenta les estratègies existents en el rerefons dels bombardeigs, la defensa del territori, la fabricació i adquisició d'armes, etc.

La presentació del llibre al Museu d'Història de Sabadell serà a càrrec de David Gesalí i David Íñiguez, autors, i de l'editor, Rafael Dalmau. Amb motiu d'aquesta presentació, s'instal·larà al vestíbul del Museu una mostra de llibres sobre els atacs i les defenses aèries durant la Guerra Civil procedents de l'Arxiu Històric de Sabadell. Els volums formen part del fons de la biblioteca particular de l'historiador i arxiver Andreu Castells i Peig. La presentació a Barcelona serà al Departament de Governació i Relacions Institucionals. Hi participaran els autors; Eulàlia Barrasetas, editora, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.
El passat ens empaita, de Gentil Puig Moreno
Dijous, 14 de març, a les 19.30 h
Ateneu Barcelonès. Sala Verdaguer
Canuda, 6
Barcelona

L'autor narra uns records que el van marcar durant la infància i adolescència a Tolosa de Llenguadoc primer, i després a París. Descobreix la militància molt jove dins la Joventut Socialista Unificada i reforça la seva catalanitat als casals catalans de Tolosa i París. El 1962 descobreix la seva terra d'origen, Catalunya, en ocasió d'uns viatges carregats de perills, però trigarà 6 anys a instal·lar-s'hi. En viure-hi va descobrir la Catalunya de la transició democràtica, que el dugué a desmitificar la idealització que havia cultivat durant el llarg exili; en compensació, descobreix un país i una gent que l'entusiasma i que el fa renéixer, sempre dins d'una esquerra exigent, democràtica i humanista.

La presentació del llibre a l'Ateneu Barcelonès anirà a càrrec de Gentil Puig, autor del llibre; Enric Larreula, escriptor, i Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans.
Catalunya i itàlia. Memòries creuades, experiències comunes
Dimecres, 20 de març, a les 19 h
Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona
Mallorca, 283
Barcelona

La col·lecció "Documents del Memorial Democràtic" ha publicat el segon volum amb el títol Catalunya i Itàlia. Memòries creuades, experiències comunes / Catalogna e Italia. Memorie incrociate, esperienze comuni. El llibre es presentarà el dimecres 20 de març a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona.

La publicació recull les ponències de les jornades Catalunya i Itàlia. Memòries creuades, experiències comunes. Feixisme i antifeixisme des de la Guerra Civil fins a la transició (1936-1977), que van tenir lloc al Museu d'Història de Catalunya el novembre de 2011. Les jornades, organitzades pel Memorial Democràtic i AltraItalia, tenien com a objectiu contribuir a la construcció de les memòries democràtiques de Catalunya i Itàlia i enfortir-les des de l'articulació de totes dues.

Hi participaren Joan Villarroya, Marco Puppini, Claudio Venza, Andy Durgan, Lucia Ceci, Saverio Ferrari, Andrea Tappi, Alberto Tridente, Paola Lo Cascio, Josep Cruanyes, Jaume Asens, Filippo Focardi, Laura Zenobi, Xavier Domènech i Giuseppe Aragno.

El llibre estarà a la venda a partir del mes de març, al preu de 10 €.
Amunt

:: Serveis educatius

Efectes dels bombardejos a la Barceloneta
Dimecres, 6 de març, a les 18.30 h
Departament d'Ensenyament
Sala d'actes del Departament d'Ensenyament
Via Augusta, 202
Barcelona

Dimecres 6 de març, la seu del Departament d'Ensenyament acollirà la presentació de vuit propostes educatives sobre els bombardeigs de Barcelona. L'activitat s'ha programat amb motiu del 75è aniversari dels bombardeigs sobre la ciutat. La presentació, en format breu Petxa-kutxa, anirà a càrrec de professors de diferents escoles de Catalunya.

Les propostes que es presentaran són: 'Donar veu a la memòria' (Institut Lluís Vives), 'La Guerra Civil a Barcelona. Revolució i bombardeigs. Itinerari en anglès'(MUHBA), 'Treball de recerca sobre el refugi 307' (Escola Jacint Verdaguer), 'El turó de la Rovira' (Institut Sentmenat), 'Barcelona sota les bombes. La defensa activa i passiva de la ciutat'(MUHBA), 'Impactes! L'exili de Miró i el refugi 307 del Poble-sec' (Fundació Miró), 'Els bombardeigs de Sant Felip Neri' (Escola Solc), i 'Anem al refugi 307 de Poble-Sec' (Institut municipal Bosc de  Montjuïc).

L'activitat ha estat organitzada pel Memorial Democràtic, el MUHBA, i Cesire-Ceres (Departament d'Ensenyament).
Cicle cinefòrum 'El documental històric a l'aula'
Dimecres, 20 de març
Sala d'actes del Departament d'Ensenyament
Via Augusta, 202
Barcelona

Transició. La transició democràtica.
Les propostes didàctiques que es presentaran en aquestes sessions aniran a càrrec de Ramon Breu. El curs ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i CESIRE CERES (Departament d'Ensenyament), amb el suport de Cinescola.

'El documental històric a l'aula' s'adreça al professorat de secundària interessat en l'ús didàctic dels documentals històrics i té com a objectiu donar a conèixer aquests documentals com una eina per treballar a l'aula.

El curs, que va començar a l'octubre, posa a l'abast del professorat cinc documentals històrics explicats pels seus directors. Se'ls lliurarà també una proposta didàctica per treballar-los a l'aula. Els documentals es presenten per ordre cronològic: la Guerra Civil, la repressió, l'exili i la deportació, el franquisme i la transició. A més dels continguts històrics, els docents treballen altres qüestions, com ara el vessant investigador del professional en ciències socials (la recerca històrica, les entrevistes i la memòria oral). En paral·lel, es tracten aspectes relacionats amb el llenguatge audiovisual.
Amunt

:: MUME

'Memorial Retirada' InstalIlació fotogràfica de Philippe Domergue
Fins al 9 de juny
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera

'Memorial retirada' és una reapropiació que Philippe Domergue ha fet de les fotografies de  Manuel Moros. Aquest pintor i fotògraf francocolombià instal·lat a Cotlliure als anys trenta va retratar la Retirada de 1939.

En una primera fase, Philippe Domergue va escanejar les fotografies, les va tractar digitalment i les va imprimir. Posteriorment, les va encolar sobre taulons de fusta sense polir que recorden els que es feien servir per als barracons dels camps de concentració.

Per a cadascuna de les obres, l'alternança dels retalls de dues imatges diferents remetem al caràcter sovint fragmentari i confús de la memòria. Domergue ha volgut plasmar la dimensió psíquica del drama de la Retirada i el patiment físic a què van ser sotmeses les persones.
Mume
Diumenge, 31 de març, a les 11 h
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Major, 43
La Jonquera

L'últim diumenge de cada mes, el Museu Memorial de l'Exili ofereix als visitants una jornada de portes obertes de 10 a 14 h. A més, a les 11 h organitza una visita guiada que permet als visitants endinsar-se en el drama que suposà l'exili provocat per la Guerra civil.

Cal reservar plaça per correu electrònic (info@museuexili.cat) o per telèfon (972 55 65 33). En el cas que no hi hagi un mínim de 10 persones inscrites, la visita s'ajornarà al mes següent.
Amunt