dimecres, 30 de novembre del 2016

89 Butlletí Memòria Democràtica Memorial Democràtic



Memorial Democràtic
Dimarts, 29 de novembre de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors
Memorial Democràtic

Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

  • Memorial Democràtic
  • https://www.facebook.com/memorialcat
  • twitter.com/memorialcat
  • 'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

Simposi
1, 2 i 3 de desembre
Institut d'Estudis Catalans
Carme, 47
BarcelonaActivitat gratuïta
Una vintena d'historiadors participaran al simposi "A 80 anys del cop d'Estat de Franco. La Generalitat de Catalunya i la Guerra Civil (1936-1939)", que tindrà lloc els dies 1, 2 i 3 de desembre a l'Institut d'Estudis Catalans.
Aquest simposi té per objecte analitzar, a la llum dels més recents i innovadors treballs de recerca, l'acció política i econòmica de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil des de diferents angles. Ha estat organitzat per la Generalitat de Catalunya (Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència), el Centre d'Història Contemporània de Catalunya i la Societat Catalana d'Estudis Històrics, amb la col·laboració del Memorial Democràtic.
Es lliurarà certificat d'assistència als inscrits que ho sol·licitin i que acreditin una assistència continuada a les sessions del simposi
Amunt

::Espais de memòria

Activitats del Museu Memorial de l'Exili (MUME) al juliol
El MUME proposa visitar al novembre l'exposició "De Badostáin a Berlín Oriental. Història i compromís de les germanes Úriz", que es podrà veure fins al 26 de febrer de 2017, i la instal·lació del projecte de l'artista Domènec "Arquitectura espanyola 1939-1975", a l'espai Art i memòria, oberta fins al 31 de desembre. A més, a partir del 17 de desembre es podrà visitar l'exposició "100 anys de Ressorgiment". La revista, que va ser creada a Buenos Aires, es va publicar, en català i de forma mensual i ininterrompuda, al llarg de cinquanta-sis anys. De fet, es tracta de la revista de més durada en català publicada a l'exili.
Fem memòria a l'Hospitalet
El Museu de l'Hospitalet-L'Harmonia. Espai d'Art exposarà, fins al 18 de desembre, la mostra "Fugint de l'Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial". L'exposició recupera la història desconeguda de milers jueus i jueves que escaparen de la política d'extermini duta a terme pel nazisme travessant el Pirineu; alguns ho aconseguiren, d'altres s'hi deixaren la vida. Ho fa a partir de la història de vida d'alguns dels seus protagonistes.
D'altra banda, dijous, 1 de desembre, David Serrano presentarà a Can Riera el documental "Giza, la niña de la maleta". Explica la història de Giza Alterwajn, nascuda al gueto de Varsòvia l'any 1940, del qual la van treure d'amagades en una maleta, abans de complir el seu primer aniversari. Després de 65 anys sense cap mena de contacte, Giza i la seva germana adoptiva polonesa, Danusia Galkowa, es van retrobar a Polònia.
Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 4 de desembre, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà 
Plaça de Dolors Clua, 13
GavàPreu: 4 €. Entrada reduïda: 2,50 €
Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Amunt

::Exposicions

'Catalunya Bombardejada' a Terrassa
De l'1 al 30 de desembre
De dilluns a dissabte, de 16 h a 21 h
Centre Cultural de Terrassa
Rambla d' Egara 340
Terrassa
Entrada lliure
El Centre Cultural de Terrassa acull, de l'1 al 30 de desembre, l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes".
Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
Montserrat Roig, cronista d'un temps i d'un país
Fins al 31 de gener de 2017
Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya, 10
Barcelona
Horari: de dilluns a dijous de 9 a 14 h i de 15 a 19 h; divendres de 9 a 14 h
Entrada lliure
El Memorial Memorial Democràtic i l'Associació de Dones Periodistes han organitzat una exposició amb fotografies de Pilar Aymerich dedicada a la figura de Montserrat Roig.
L'exposició ofereix una mirada de la trajectòria de la periodista i escriptora 25 anys després de la seva mort. La mostra posa especial atenció en la seva tasca de recuperar la memòria dels republicans deportats als camps nazis.
L'acte inaugural comptarà amb la participació del director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, i de la doctora en Filologia Catalana i professora de la Universitat d'Alacant, M. Àngels Francés Díez, que pronunciarà la conferència "Montserrat Roig: cultura i revolució?".
'Records Desplaçats'
Fins al 31 de gener de 2017
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
BarcelonaHorari: de dimarts a divendres (laborables), de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure
No és tan llunyana l'època en què els nostres avis i pares buscaven refugi de la guerra o emigraven a Barcelona a la recerca d'una vida millor. "Records desplaçats" enllaça algunes de les primeres imatges que, en el seu moment i fins ara mateix, van servir per encunyar la icona del refugiat/emigrant en el context de la Barcelona de la Guerra Civil i de la postguerra.
Ricard Martínez es basa en imatges de fotògrafs coneguts i desconeguts per elaborar una instal·lació de reproduccions de gran format. Per realitzar aquest projecte s'empra la tècnica de la refotografia, un gènere meticulós que consisteix a tornar a fotografiar des del mateix lloc una escena prèviament enregistrada.
L'exposició és una producció d'EGM per a DOCfield> 16 i ha estat organitzada per Arqueologia del Punt de Vista i el Memorial Memorial Democràtic.
'Franco, neutral?'
Fins al 13 de gener de 2017
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de dimarts a divendres (laborables), de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure
Va ser neutral l'Espanya franquista durant la Segona Mundial? Sens dubte, la creença que, gràcies a Franco, Espanya no va entrar en guerra encara és molt estesa. Però la historiografia ha demostrat que aquesta neutralitat, de fet, no va existir mai.
Aquesta exposició ens proposa que reflexionem sobre la suposada neutralitat del règim franquista a través d'imatges, mapes i llibres i publicacions de l'època. 
'Catalunya Bombardejada' a Itàlia
Fins a desembre de 2016, diverses ciutats 
'Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes' és una exposició produïda pel Memorial Democràtic.
Amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil, la mostra itinera per Itàlia aquest any i continuarà el seu recorregut al 2017. Properament es podrà veure a Roma, Como, Verona í i més de vint ciutats més del país.
L'exposició recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
Amunt

::Premis

V Mostra de Curtmetratges per la Identitat
30 de novembre, 1 i 2 de desembre de 2016
Cinemes Girona (Girona, 175. Barcelona)
Preu: 3 € per sessió
La V Mostra de Curtmetratges per la Identitat tindrà lloc a Barcelona el 30 de novembre i l'1 i el 2 de desembre de 2016 als cinemes Girona. Projectarà curtmetratges al voltant del robatori de la identitat. Participaran en concurs una vintena de documentals de diferents països, com ara Argentina, Brasil, Sèrbia, Turquia o Iran.
Ha estat organitzada per l'Associació Crear per la Identitat i la Memòria (ACIM), que té com a objectiu sensibilitzar la societat al voltant del robatori d'identitats i difondre les causes i les conseqüències que se'n deriven.
Amunt

::Publicacions

Presentació del llibre 'Live Souls'
Dimarts, 15 de desembre, a les 19 h
Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Entrada lliure
El Memorial Democràtic acull la presentació del llibre Live Souls ("ànimes vives"), amb 210 fotografies de la Guerra Civil  inèdites al nostre país fins al moment. L'autor de les fotografies és Alec Wainman, un voluntari de la British Medical Union que va recórrer els territoris on el conflicte era més accentuat -sobretot va estar a Catalunya- amb l'ambulància que ell mateix conduïa.
El llibre, amb prefaci de Paul Preston,  és un arxiu fotogràfic de gran valor que mostra el dia a dia de ciutadans, voluntaris i combatents, així com alguns espais del país que avui poden semblar difícils de reconèixer.
La presentació anirà a càrrec del director del Memorial Democràtic i prologuista del llibre, Plàcid Garcia-Planas, l'editor de Comanegra, Joan Sala, i el periodista d'El Periódico de Catalunya Ernest Alòs.