dimarts, 13 de gener del 2015

68 Butlletí Memòria Democràtica. Memorial Democràtic.


 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
# 68
Memorial DemocràticButlletí Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Dilluns, 12 de gener de 2015

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals i espectacles
·        :: Exposicions
·        :: Formació
·        :: Participa
·        :: Premis
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

:: Destaquem

Acte per a estudiants amb motiu del Dia Internacional de commemoració a les víctimes de l'Holocaust i la prevenció de crims contra la humanitat.
Barcelona
Dimarts, 27 de gener, de 10.30 h a 13.30 h
Centre de Cultura Contemporània (CCCB)
Montalegre, 5
La Jonquera
Dimecres, 28 de gener, de 10 h a 14 h
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Major, 43
Sala La Fraternal
Les Nacions Unides van designar el 27 de gener com a a Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat. Enguany, a més, coincideix amb el 70è aniversari de l'alliberament dels camps i de la fi de la II Guerra Mundial, el 40è aniversari de l'inici del règim de Cambodja i el primer centenari de l'inici del genocidi armeni.
El Memorial Democràtic, el Departament d'Ensenyament, el Museu Memorial de l'Exili (MUME), el Servei Educatiu de l'Alt Empordà, el Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust i quinze instituts catalans han organitzat dos actes commemoratius adreçats a estudiants de 4t d'ESO i Batxillerat, un a Barcelona i un altre a La Jonquera. El lema és 'Mantenir viva la memòria'. Els actes commemoratius comptaran amb la participació de 650 alumnes.
Tant a Barcelona com a la Jonquera es proposarà els estudiants que canviïn la seva imatge de perfil a les xarxes socials per una que proposarà un grup d'estudiants a la qual es llegirà 'Mantenim viva la memòria'. També se'ls animarà a fer servir l'etiqueta #MemòriaViva a Twitter i Facebook al llarg del dia.
Trasllat de les oficines del Memorial Democràtic
El Memorial Democràtic ha traslladat les seves oficines al carrer de Peu de la Creu, 4, de Barcelona.
Telèfon: 935 671 700
Accés:
  • Metro: línies 1, 2 i 3 (Catalunya, Liceu i Universitat)
  • Bus: 7, 9, 13, 14, 16, 17, 20, 24, 37, 41, 42, 50, 54, 55, 58, 59, 62, 63, 64, 66, 67, 68, 91, 120, 121, 141, H12, Aerobús
  • Tren: FGC: L6, L7, S1, S2, S5, SS5 - Renfe: Catalunya
  • Bicing
Pàrquings:
Pl. Castella, Carrer dels Àngels, Pl. Catalunya
Amunt

:: Audiovisuals i espectacles

Concert per una bandera
Dissabte, 24 de gener, a les 19 h
Centre de Lectura
Major, 15
Reus
El  Centre de Lectura de Reus ha organitzat un concert  en homenatge als deportats republicans internats a Mauthausen.
El títol, 'Concert per a una bandera' es refereix a la bandera de la Segona República signada pel comando de presos que treballava en secret a Mauthausen per preparar-ne l'alliberament.
Un d'aquests presos era Francisco Ortiz, un supervivent que va custiodar la bandera fins a la seva mort. El seu fill, Francisco Ortiz, ofereix un cicle de concerts en record i homenatge als republicans espanyols com el seu pare.

Francisco Ortiz és concertista de guitarra i catedràtic del Conservatori de Perpinyà. 
'El meu poble i jo'
'El meu poble i jo. Homenatge a Salvador Espriu'
Diumenge, 25 de gener, a les 18 h
Teatre Kursaal
Passeig Pere III, 35
Manresa
Taula rodona sobre Salvador Espriu
Dimecres, 21 de gener, a les 11 h
Auditori de l'Espai Plana de l'Om
Plana de l'Om, 5
Manresa
L'obra teatral 'El meu poble i jo' es representarà al teatre Kursaal de Manresa el 25 de gener. Com a activitat paral·lela, Òmnium Cultural del Bages ha organitzat, el 21 de gener, una taula rodona adreçada a estudiants de batxillerat i cicles formatius. Hi participaran el director teatral Lluís Danés, el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, i l'escriptor i periodista Pep Quintana. Finalment, Dídac Rocher cantarà poemes d'Espriu musicats.
'El meu poble i jo' és una producció del Memorial Democràtic dirigida per Lluís Danés. Es tracta d'un muntatge multimèdia i, alhora, d'un esdeveniment memorial altament poètic. El moviment, la música i les imatges s'uneixen per ajudar l'espectador a entendre per què Espriu va escriure obres tan profundes i doloroses com La Pell de Brau o El caminant i el mur i a recordar-lo com el poeta que es va mantenir sempre fidel al seu poble. 
Amunt

:: Exposicions

'La Maternitat d'Elna' al Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials
Fins al 6 de març
Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
Tecnoespai
Bailèn 68
Barcelona
La infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Castell d'en Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat per acollir parteres procedents dels diferents camps de de concentració de la zona. Uns sis-cents infants van néixer a la maternitat, que va tancar les portes el 1944. Van ser, majoritàriament, fills d'exiliades republicanes. La mostra ha estat produïda pel Memorial Democràtic.
Amunt

:: Formació

Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripcions fins al 20 de gener.
'Holocaust I Educació. III Seminari de formació per a professorat i altres agents educatius' oferirà ponències d'experts per tal de potenciar la reflexió al voltant de com donar a conèixer als joves l'Holocaust i les seves conseqüències.
El seminari, de 13 sessions, començarà el 27 de gener i finalitzarà el 24 de març.
Es tracta d'un programa formatiu gratuït adreçat a docents, educadors i tècnics especialitzats en memòria i educació. Les places són limitades i el termini d'inscripció finalitza el 20 de gener.
Ha estar organitzat per l'Ajuntament de Barcelona, B'nai B'rith Barcelona i el Centre Sefarad Israel amb la col·laboració del Museu d'Història de Barcelona i del Memorial Democràtic.
Amunt

:: Participa

Manifest contra la impunitat
La Coordinadora estatal de suport a la querella argentina contra els crims del franquisme (CEAQUA) ha llençat un manifest que té com a objectiu mostrar el suport ciutadà a la 'querella argentina'.
Els signants manifesten el seu suport a la querella en exercici del principi de justícia universal i la solidaritat amb els ciutadans que cerquen la veritat, la justícia i la reparació contra la impunitat dels crims del franquisme. També denuncia les institucions que promouen la impunitat dels criminals i la manca de tutela judicial per a les víctimes. A més, explicita el compromís de difondre els objectius de la querella. D'altra banda, exigeix a les autoritats espanyoles que detinguin i extradeixin els responsables dels crims del franquisme, o bé que siguin jutjats per la justícia estatal.
El manifest es presentarà al Parlament Europeu, al Ministeri de Justícia de l'Estat espanyol i a altres institucions.
El Memorial Democràtic us anima a adherir-vos a aquesta iniciativa.
Amunt

:: Premis

Oberta la convocatòria del Premi de Recerca en Memòria Democràtica
La Generalitat de Catalunya ha obert la convocatoria per participar al Premi de Recerca en Memòria Democràtica per al curs 2014/2015. La convocatoria ha estat publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 30 de desembre de 2014.
Es tracta d'un premi anual que distingeix treballs de recerca d'estudiants de batxillerat al voltant del foment de la memòria democrática, entre els anys 1931 i 1980,  als països catalans. Consta d'un primer premi dotat amb 1.000 euros, així com la publicació del treball i de dues mencions especials, de 500 euros cadascuna, a treballs finalistes que destaquin pel seu interès i qualitat.
El termini de presentació de treballs finalitzarà el 6 de març de 2015. Per a més informació, contacteu amb el Memorial Democràtic (memorialdemocratic@gencat.cat o bé  al telèfon 93 63473 71).
Amunt

:: MUME

'De la caiguda a la retirada. Report of Wide World Photo for The New York Times'
Del 24 de gener al 22 de març
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Major, 43
La Jonquera
Inauguració: dissabte, 24 de gener, a les 11 h
Del 27 de gener al 10 de febrer de 1939, la Retirada és portada de la premsa internacional. A partir del 28 de gener de 1939, un gruix de més de 135 periodistes arriba al Rosselló per informar els lectors d'aquest esdeveniment major de la política internacional. Molts fotoperiodistes són presents a la frontera catalana i realitzen reportatges per agències fotogràfiques com Fulgur, Keystone o Wide World Photo for The New York Times.
L'exposició 'De la caiguda de Barcelona a la Retirada. Report of Wide World Photo for The New York Times', amb imatges de Robert Capa, David Seymour 'Chim' i Auguste Chauvin, permet redescobrir un patrimoni visual essencial de la història del segle XX. 
II Premi Internacional Walter Benjamin
El Museu Memorial de l'Exili (MUME) ha publicat les bases del II Premi Internacional Walter Benjamin. El MUME el convocarà enguany, amb el patrocini de la Diputació de Girona.
El premi, biennal i de 4500 euros, parteix del caràcter transversal de l'obra de Walter Benjamin. Vol donar suport a la tasca que desenvolupen professionals vinculats amb estudis sobre art, fotografia, arquitectura, urbanisme, cinema, filosofia, història, literatura, sociologia, entre d'altres. Es consideraran prioritaris els projectes que tinguin presents qüestions relacionades amb la història i la memòria del s.XX. Els treballs es poden presentar en català, castellà, anglès o francès. El període d'admissió serà de l'1 al 30 de juny de 2015 (ambdós inclosos).
'Josep Narro. Dibuixar la veritat nua dels camps del Rosselló (1939-1941)'
Fins al 29 de març de 2015
Museu Memorial de l'Exili (MUME)
Major , 43
La Jonquera
L'exposició, feta a partir d'un fons propi del MUME, mostra més de 100 dibuixos sobre l'estada en diferents camps de concentració del dibuixant català Josep Narro.
El 7 de febrer de 1939, després de passar la frontera, Josep Narro fou internat al Camp d'Argelers. Aquest camp, obert per les autoritats militars amb presses a la platja per fer front a l'afluència massiva de refugiats republicans espanyols, estava desproveït de qualsevol instal·lació.
Els retrats, d'una gran noblesa acadèmica, resten com a testimoniatge del seu compromís de mantenir la dignitat dels homes i les dones marginats però plens d'una gran humanitat.
L'exposició ha estat organitzada amb la col·laboració amb l'Ajuntament d'Elna, i el curador és Eric Forcada, historiador de l'art.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 25 de gener
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h
El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili (MUME) obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat anomenat Trameses d'informació i inscripcions del Gencat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3 r, 08003 Barcelona.
ISSN 2013-309X