diumenge, 17 de juliol del 2016

Diverses entitats reclamen obrir fosses per identificar els 4.700 desapareguts


http://www.mon.cat/cat/notices/2016/07/diverses_entitats_reclamen_obrir_fosses_per_identificar_els_4.700_desapareguts_80_anys_despres_de_la_166605.php



També demanen anul·lar els consells de guerra als represaliats de la dictadura vuit dècades després del cop d'estat de Franco


En l'aniversari dels 80 anys de l'inici de la Guerra Civil -que es commemora aquest dilluns- encara queden per localitzar 4.700 desapareguts i anul·lar els consells de guerra a civils represaliats de la dictadura de Franco. Són dues de les reclamacions que fan les entitats que treballen en la recuperació de la memòria històrica.
Destaquen com a prioritari l'obertura de les 373 fosses comunes a Catalunya i les exhumacions dels cadàvers per poder donar-los sepultura digna. "Espanya continua sent el segon país del món, després de Cambotja, amb més persones víctimes de desaparicions forçoses les restes de les quals encara no han estat recuperades ni identificades", ha recordat Begoña López, portaveu de Jutges per la Democràcia.

Per al president de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, Manel Perona, "la prioritat" són les fosses, l'exhumació dels cossos i la identificació dels cadàvers amb l'ADN dels familiars, una "urgència latent" davant les 373 fosses comunes que hi ha a Catalunya, "159 confirmades i la resta encara per determinar" i els 4.700 desapareguts, segons el cens oficial.

A aquesta demanda s'hi suma la directora del Banc d'ADN de la Universitat de Barcelona, l'entitat que des de fa quatre anys està recopilant mostres de sang dels familiars dels desapareguts per poder iniciar la identificació dels cadàvers. En aquest sentit, Carme Barrot ha reclamat "canviar la llei de fosses", una llei "aparador" que s'ha fet per "evitar obrir-ne". També ha demanat revisar el mapa de fosses. "Està mal fet perquè en trobem a faltar més de les 373 que diuen que hi ha", ha reblat. En aquest sentit, ha demanat que la Generalitat assumeixi els costos de tota la feina que està fent l'entitat i decideixi els protocols per començar la identificació. "Extraure la sang costa 150 euros als familiars. Tant el cost com la tutela de les mostres les hauria d'assumir el Govern", ha apuntat.

A nivell espanyol, Begoña López, de Jutges per la Democràcia, ha exigit a l'Estat "una investigació oficial" per poder concretar el número de víctimes. "El govern espanyol té l'obligació legal de fer-ho, després de signar la convenció de les Nacions Unides. Un estat democràtic no es pot permetre que tingui aquest nombre de desapareguts", ha reblat.