dijous, 1 de maig del 2014

61 Butlletí Memòria Democràtica




 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
#61

Butlletí
Memòria Democràtica
Memorial Democràtic
Dimecres, 30 d'abril de 2014

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

Sumari
·        :: Destaquem
·        :: Exposicions
·        :: Commemoracions
·        :: Homenatges
·        :: Jornades
·        :: Premis
·        :: Publicacions
·        :: Seminaris
·        :: Mume


·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        Espais de la Batalla de l'Ebre
·        El Memorial al Facebook
·        El Memorial al Twitter
·        Temps i espais de memòria

:: Destaquem

L'Exili. Jornada commemorativa per a estudiants
Dijous, 16 de maig
Portbou - Coll dels Belitres

El Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l'Exili, el Departament d'Ensenyament i el Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust han organitzat, el 16 de maig, una jornada entorn l'exili del 39 i els exilis actuals adreçada a estudiants.

La jornada, organitzada amb motiu del 75è aniversari de l'exili del 39, s'adreça a estudiants d'ESO i Batxillerat que hagin treballat l'exili del 39 a les aules. L'objectiu és sensibilitzar i donar a conèixer de prop aquest episodi. Al matí tindrà lloc una xerrada a càrrec de Serge Barba, fill de refugiats espanyols a França, i un homenatge al coll dels Belitres, un dels principals punts de sortida cap a l'exili dels republicans.

L'activitat compta amb el suport d'ACNUR i l'Ajuntament de Portbou.

Programa
  • 11.00 h. Arribada a Portbou.
  • 11.15 h. Xerrada de Serge Barba, fill de refugiats i investigador de l'exili del 39.
  • 11.45 h. Pujada al coll dels Belitres.
  • 14.15 h. Inici de l'acte al teatre de Portbou. Participació de Lluïsa Miralles, testimoni de l'exili. Posteriorment, un representat de l'ACNUR i un testimoni parlaran dels exilis en l'actualitat. Per últim, els estudiants presentaran els seus treballs.
  • 16.00 h. Cloenda.

Més informació:
Servei Educatiu del Memorial Democràtic (gsimon@gencat.cat)
Llums enmig de la barbàrie. Memòries sobre el salvament de vides durant la Guerra Civil a Catalunya
Dimarts, 20 de maig, a les 19 h
Museu d'Història de Catalunya
Plaça Pau Vila, 3
Barcelona

El director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, presentarà el 20 de maig, al Museu d'Història de Catalunya, el tercer volum de la col·lecció 'Documents del Memorial Democràtic'. Es tracta de Llums enmig la barbàrie. Memòries sobre el salvament de vides durant la Guerra Civil. El llibre recull les aportacions dels especialistes i testimonis que han participat a les jornades 'El salvament de vides durant la Guerra Civil', organitzades pel Memorial Democràtic. Les jornades han tingut com a objectiu divulgar les actuacions de persones i institucions que van actuar desinteressadament, en un context de guerra, per ajudar als altres, encara que aquesta actitud íntegra posés en perill, de vegades, la pròpia vida.

El llibre recull els testimonis de Mireia Vives, Jordi Vila-Abadal, Alessandro Benuzzi i Isabella Terzi; Magdalena Julián, Patricia Langdon-Davies, Amèlia Trueta i articles de Queralt Solé, Teresa Abelló, Arnau González, Jordi Finestres, Carles Hervàs, Anna Ramió i Carme Torres.

La presentació anirà a càrrec del periodista Enric Calpena i comptarà amb la presència dels especialistes i testimonis que han participat en les jornades.
Amunt

:: Exposicions

Catalunya en transició
Del 8 de maig al 8 de juny
Inauguració: 8 de maig, a les 19 h
Museu d'Història de Sabadell
Sant Antoni, 13
Sabadell
Horari: de dimarts a dissabte de 17 a 20 h; diumenges i festius d'11 a 14 h

Activitats paral·leles:
28 de maig
: Taula rodona "Sabadell 1974, ara fa 40 anys: els fets, els testimonis, la lluita, i la fundació de l'Assemblea de Sabadell" Moderador: Jordi Serrano  historiador i director del projecte "Memòria del futur".
1 de juny: Visita guiada a l'exposició.

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, ofereix una mirada catalana sobre la Transició partint de dues singularitats. Una és el procés que condueix a les eleccions generals de l'any 1977, basat en la unitat d'oposició a la dictadura franquista dels moviments socials, entitats, personalitats i les forces polítiques entorn de l'Assemblea de Catalunya. El segon tret diferenciador és el procés polític des de les eleccions del 15 de juny de 1977 fins a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980, que comporta un mapa polític diferenciat del que es constitueix a la resta de l'Estat. L'exposició vol retre homenatge a totes aquelles persones i organitzacions inspiradores de drets i llibertats.
La Maternitat d'Elna, bressol de l'exili.
Fins al 18 de maig
Inauguració: dijous 8 de maig, a les 19 h
Auditori Municipal
Pl. de l'Església, 12
Montcada i Reixac
Horari: de dimarts a dissabte de 17 a 21 h. Diumenge, d'11 a 14 h

La mostra explica com al final de la Guerra Civil, quan centenars de milers de republicans es van veure obligats a exiliar-se al sud de França, van improvisar-se "camps d'acolliment" deficitaris en condicions sanitàries i de supervivència. En aquestes condicions, les vides de les exiliades embarassades i dels nadons estaven en perill. La infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Castell d'en Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat on acollir parteres procedents dels diferents camps de la zona. Uns sis-cents infants van néixer a la maternitat, que va tancar les portes el 1944.
Manuel Carrasco i Formiguera
Del 9 al 31 de maig
Sala de la Catequística (la Cate)
Ronda Rector Aroles, 4
Figueres
Horari: divendres i dissabtes, de 18 a 20 h; diumenges, d'11:30 a 13:30 h
La mostra, produïda pel Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Barcelona, és un homenatge a la figura del polític i advocat català afusellat a Burgos l'any 1938 per les forces franquistes.

A través d'objectes, fotografies i filmacions particulars, dóna a conèixer la dimensió humana i més personal del polític, fent palesa la importància de la seva esposa i la seva família en el seu itinerari vital.
Plànol del refugi antiaeri del carrer Trinquet Nou de Tarragona. © Arxiu Històric de
Del 15 de maig al 15 de juny
Museu del Ter
Passeig del Ter, 2
Manlleu
Horari: de dimarts a diumenge, de 10 a 14 h
Activitats paral·leles:
Dijous, 15 de maig, a les 20 h
Conferència "Els bombardeigs a Catalunya durant la Guerra Civil", per Joan Villarroya, catedràtic d'història contemporània de la UB.
Dijous, 12 de juny, a les 20 h
Conferència  'El final de la Guerra Civil i la repressió franquista a Manlleu", per Imma Domènech i Assumpta Tort, historiadores.

Manlleu acull l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes". Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
Maternitat Elna a Palau de Plegamans
Del 22 de maig al 8 de juny
Inauguració: dijous, 22 de maig, a les 19.30 h
Centre cívic Mas Lluí
Estelí, 10
Sant Feliu del Llobregat
Horari: de dilluns a divendres 16 a 20 h; dissabtes, de 18 a 20 h. Diumenges i festius, d'11 a 14 h

La mostra explica com al final de la Guerra Civil, quan centenars de milers de republicans es van veure obligats a exiliar-se al sud de França, van improvisar-se "camps d'acolliment" deficitaris en condicions sanitàries i de supervivència. En aquestes condicions, les vides de les exiliades embarassades i dels nadons estaven en perill. La infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Castell d'en Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat on acollir parteres procedents dels diferents camps de la zona. Uns sis-cents infants van néixer a la maternitat, que va tancar les portes el 1944.
'Silencis'
Fins al 14 de setembre
Crida als testimonis dels bombardeigs: diumenge, 25 de maig d'11 a 18 h
Museu de l'Empordà
Rambla, 2
Figueres

Amb el títol de 'Jo hi vaig ser', el 16 de juny de 2013 l'Ajuntament de Figueres va convocar una trobada de testimonis dels bombardeigs a Figueres i l'Alt Empordà. El fotògraf Jordi Puig els va fotografiar. L'exposició 'Silencis', amb els retrats dels testimonis, és un reconeixement a persones que ens envolten i que han viscut el drama d'una guerra en el mateix escenari del nostre dia a dia.

Una part de la mostra es pot visitar en el Museu Memorial de l'Exili. A més, durant  el maig i el juny es faran diverses activitats paral·leles a la mostra. Una d'elles és 'Jo també vaig ser-hi'. Es tracta de la segona convocatòria de testimonis dels bombardeigs, i tindrà lloc diumenge, 25 de maig.
Cinema en temps de guerra
Fins al 31 de maig
Sala d'exposicions de Vielha
Espaci Joen
Avinguda Pas d'Arró, 7
Vielha
Horari: de dimarts a diumenge de 18 a 20 h

La mostra produïda pel Memorial Democràtic i que comissarien els historiadors Josep M. Caparrós i Magí Crusells, vol exposar l'efervescència cultural del cinema que es visqué a Catalunya en plena Guerra Civil i com el va afectar l'exili i la repressió franquista.
La maternitat d'Elna
Fins al 17 de maig 
Centre Cultural la Marineta
Pl. de l'Església, 7
Mollet del Vallès
Horari:
De dilluns a divendres, de 15.15 a 21.30 h
Dissabtes, de 10 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h
 
La infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va llogar el Castell d'en Bardou, un palauet abandonat als afores de la localitat rossellonesa d'Elna, i hi va instal·lar una maternitat on acollir parteres procedents dels diferents camps de la zona. Uns sis-cents nens van néixer a la Maternitat, que va tancar les portes el 1944.
Catalunya Bombardejada
Fins a l'11 de maig 
Museu de la Pell d'Igualada
Dr. Joan Mercader s/n
Igualada
Horari:
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h
Dijous i divendres, de 16 a 20 h
Dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 h
 
Igualada acull l'exposició "Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes". Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
Catalunya Bombardejada
Fins a l'11 de maig
Castell del Paborde
Plaça de les Pletes
La Selva del Camp
Horari exposició:
Diumenges, d'11.30 a 13.30 h
Visites concertades: 977 844 630

Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs feixistes durant la Guerra Civil. L'exposició destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans allunyats en aquell moment del front de guerra.
La lluita per la oportunitat de viure
Fins al 16 de maig
Vestíbul de la seu de CCOO a Barcelona
Via Laietana, 16
Barcelona
Horari:
De dilluns a divendres, de 8 a 21 h
 
L'exposició ens apropa als canvis socials de 1931 fins a 1978, des de la perspectiva de les dones. La dècada dels anys trenta del segle XX va ser una època de transformacions que se succeïen a una velocitat de vertigen. Canvis que reconeixien les voluntats de diversos col·lectius de dones i d'homes, que exigien transformar les relacions entre la ciutadania i les institucions públiques, i també les relacions entre els sexes.
Amunt

:: Commemoracions

Ruta records de l'exili_Museu Història
Dissabte, 10 de maig, a les 8 h (hora aproximada de retorn a l'Hospitalet: 21 h)
Lloc de sortida: Av. Carrilet, cruïlla Rbla. Marina, Hospitalet del Llobregat (davant del monument Pont de la Llibertat)
Preu: 30 €  (25 € socis del Memorial Democràtic Treballadors SEAT).
Cal inscripció prèvia. Places limitades. El preu inclou el viatge en autocar, les visites guiades i el dinar (bufet lliure).

El Museu de l'Hospitalet, a través de Can Riera - espai de memòria, organitza la ruta 'Records de l'exili'. Es tracta d'una visita a un conjunt d'espais i indrets històrics, emmarcats dins la desfeta de la Guerra Civil i l'èxode que varen patir milers de persones cap els camps de refugiats a les platges del sud de França.
L'activitat comença amb una visita al MUME (La Jonquera) i tot seguit s'emprèn la ruta de l'exili en direcció a França, a la Maternitat d'Elna i després Argelers.
Aquesta visita s'emmarca en el conjunt d'activitats entorn de la commemoració del 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil i de l'exili.
Acte commemoració bombardejos a Granollers
Dissabte, 31 de maig a les 9 h
Cementiri  de Granollers

El 31 de maig de 1938, Granollers va ser bombardejada per l'aviació italiana a les ordres del general Franco, deixant un rastre d'almenys 224 persones mortes i 165 ferits. Com cada any, a les 9 del matí i cinc minuts es recordarà a les víctimes en un acte al cementiri, al costat del monument en record a les persones que van patir el bombardeig.

L'acte comptarà amb la participació de Josep Mayoral, alcalde de Granollers, i Jordi Palou-Loverdos, director Memorial Democràtic.
Prop de 250 persones participen en la Jornada commemorativa del 75è aniversari de l'exili
La Jornada, organitzada pel Memorial Democràtic i el Museu Memorial de l'Exili, va ser un homenatge als centenars de milers de persones que es van haver d'exiliar després de l'entrada de l'exèrcit franquista a Barcelona, l'any 1939. Hi van participar unes 250 persones que van arribar des de diferents indrets de Catalunya. Moltes d'elles eren exiliats i familiars, representants d'entitats memorials, estudiants i professors i representants institucionals de municipis de la zona.

Els assistents van visitar el Mémorial du Camp de Rivesaltes, un dels camps on milers d'exiliats es van trobar concentrats en condicions d'extrema precarietat. Els va acompanyar Antoine de la Fuente, un exiliat que va sobreviure després d'estar concentrat un temps en aquest camp.
Amunt

:: Homenatges

Acte homenatge Oradour sur Glane
7, 8 i 9 de juny
Oradour-sur-Glane

El 10 de juny de 1944, Oradour-sur-Glane, una petita població del departament francès de l'Alta Viena, de la regió de Llemosí, va ser arrasada per la 3a Companyia del 1er Batalló del Regiment 'Der Führer'.  Aquell dia, 642 persones que hi vivien van ser assassinades, 21 d'elles de nacionalitat espanyola. Només hi van haver sis supervivents. Les 328 cases van ser destruïdes. El poble s'ha preservat intacte des de llavors, com a exemple d'allò que no es pot tornar a repetir ni oblidar.

El 10 de juny de 2014 es complirà el 70è aniversari d'aquella barbàrie. Per aquest motiu, des de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de l'Exili Republicà (ARMHER) estan organitzant un viatge els dies: 7, 8 i 9 de juny, amb la voluntat de fer un acte commemoratiu en record de les víctimes. Hi participaran Philippe Lacroix, alcalde d'Oradour-sur-Glane; Isabel Milor, adjunta a l'Alcalde d'Oradour-sur-Glane; Michel Pailler, conseller delegat d'antics combatents de l'Ajuntament d'Oradour-sur-Glane; Claude Milord, president de l'Associació nacional de les famílies dels màrtirs; Enric Urraca, president d'ARMHER i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.

Termini d'inscripció per participar al viatge a Oradur-sur-Glane: fins el 10 de maig (armher.exili@gmail.com. Tel. 659 567 360)
Amunt

:: Jornades

Una formació de mossos passa revista el segle XIX
Dijous, 29 de maig, a les 19 h
Seu del Departament d'Interior
Diputació, 355
Barcelona

La sessió versarà sobre el paper destacat dels Mossos d'Esquadra en el salvament de vides de civils en situació de risc i indefensió. L'acte comptarà amb la participació de Fèlix González, sotsinspector del Grup del Servei Històric dels Mossos d'Esquadra i de dos testimonis. Serà presentat pel director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.

Les Jornades de Salvaments de Vides, organitzades pel Memorial Democràtic, tenen com a objectiu divulgar les actuacions de persones i institucions que van actuar desinteressadament, en un context de guerra, per ajudar, encara que aquesta actitud íntegra posés en perill, de vegades, la pròpia vida. El Memorial Democràtic ha publicat recentment Llums enmig la barbàrie. Memòries sobre el salvament de vides durant la Guerra Civil, amb les aportacions dels especialistes i testimonis que han participat en les Jornades anteriorment organitzades.
Amunt

:: Premis

Convocatòria Premi Romà Planas i Miró
Oberta la convocatòria de la 17a edició del Premi Romà Planas i Miró. El termini de presentació de les obres és el 31 de maig del 2014.

Totes les persones que vulguin demanar informació per participar-hi poden fer-ho
trucant al 938 422 016 extensió 2 o al correu electrònic: arxiumemoria@laroca.cat.
Amunt

:: Publicacions

Presentació llibre Rua de captius
Dimecres, 7 de maig a les 19 h
Seu de la UNED a Barcelona
Avinguda Rio de Janeiro, 56
Barcelona

Francesc Grau i Viader tenia divuit anys el 1938, quan es va incorporar a l'exèrcit amb la 'Quinta del Biberó', primer al front del Segre i després a la batalla de l'Ebre. El seu batalló va caure presoner de les tropes franquistes a Cubells l'1 de gener de 1939. Fou  empresonat a la plaça de braus de Logronyo, i d'allà traslladat al camp de concentració de Miranda de Ebro. Va patir quatre anys de captiveri. Després el van obligar a fer el servei militar durant tres anys més. 'Rua de captius' (Club Editor) recull memòries del seu internament al camp de concentració franquista de Miranda de Ebro, l'any 1939.

La presentació s'emmarca en el cicle d'activitats relacionades amb el final de la Guerra Civil i l'inici de l'exili republicà organitzades pel Memorial Democràtic i la UNED. Anirà a càrrec de Jordi Montserrat, director del centre UNED a Barcelona; Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic; Maria Bohigas, directora Club Editor, i Anna Grau Gimeno, filla de l'autor.
Isaac Borojovich i la memòria uruguaya de la Shoá
Dimecres, 28 de maig a les 19 h
Seu del Departament de Governació i Relacions Institucionals
Via Laietana, 26
Barcelona

L'autor, David Serrano, parla de la vida d'un adolescent, Isaac Borojovich, sobrevivent de tres guetos i sis camps de concentració. Recull també testimonis de sobrevivents dels exiliats a l'Uruguai.

L'acte comptarà amb la participació d'Isaac Borojovich, que pronunciarà una conferència. Hi participaran també l'autor, David Serrano, professor de la Universitat de Comunicació Blanquerna i membre del Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic. La presentació anirà del a càrrec del periodista Francesc-Marc Álvaro.
Amunt

:: Seminaris

Seminari ICIP, Escenaris Postconflicte a Colòmbia
Del 5 al 7 de maig
Seminari 'Escenaris postconflicte a Colòmbia. Agenda, oportunitats i full de ruta'
Dimarts, 6 de maig a les 16 h
Taula rodona 'Políticas de memoria y de pasado: la reconciliación como horizonte futuro'
Casa de la Convalescència
Sant Antoni Maria Claret, 171
Barcelona

L'Institut Català Internacional per la Pau, en el marc del programa d'investigació 'Seguretat humana, transformació de conflictes i investigació per la pau' organitza el seminari internacional 'Escenaris postconflicte a Colòmbia. Agenda, oportunitats i full de ruta', que tindrà lloc a Barcelona del 5 al 7 de maig de 2014.

El seminari reunirà una trentena de representants de diferents àmbits de la societat colombiana (polítics i de l'administració, acadèmics, membres de la societat civil i de les comunitats originàries, etc.) acompanyats d'experts internacionals i de representants de la societat catalana. El director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos, participarà el 6 de maig, a les 16 h, a la taula rodona 'Políticas de memoria y de pasado: la reconciliación como horizonte futuro', acompanyat de Farid Benavides (Universidad de los Andes), Gonzalo Sánchez i Martha Nubia Bello (Centro Nacional de Memoria Histórica) i Natalia Casij (CITpax-Colombia).
Amunt

:: Mume

La Retirada. Exilis de José María Guerrero Medina
Exposició: del 8 de febrer a l'11 de maig

MUME, Major, 43-47, La Jonquera
Horaris: de dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, diumenges i festius, de 10 a 14 h

Associació PopulArt, Plaça del Fort, 5, Capmany
Horaris: dissabte de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, diumenge de 10 a 14 h

Visita guiada per l'artista Guerrero Medina a la seva exposició "La Retirada - Exilis", començant per la Jonquera i acabant a Capmany. L'exposició es basa en pintures i dibuixos del pintor Guerrero Medina, organitzada en col·laboració amb el Museu Memorial de l'Exili (MUME) -que n'exposarà l'obra pictòrica- i l'associació cultural PopulArt -que mostrarà els dibuixos de l'artista a la vila de Capmany.
Catalunya Bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes.
Del 24 de maig al 6 de juliol
Inauguració: 24 de maig a les 18 h
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Horari:
De dimarts a dissabte, de 10 a 18 h; diumenges i festius, de 10 a 14 h

El Museu Memorial de l'Exili acull l'exposició 'Catalunya bombardejada. 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes'.
Aquesta exposició itinerant, produïda pel Memorial Democràtic, recorda les més de cinc mil víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardeigs feixistes durant la Guerra Civil. El segon apartat de l'exposició està dedicat a un episodi poc conegut, però de gran transcendència: els bombardejos sobre les centrals hidroelèctriques amb l'objectiu de paralitzar la indústria catalana.

L'exposició es complementa amb una mostra l'exposició "(Silencis) Figueres sota les bombes 1938-1939". Aquest projecte del fotògraf Jordi Puig recull retrats de testimonis dels bombardejos i un documental amb testimonis de supervivents.

L'exposició '(Silencis)...' es podrà veure completa al Museu de l'Empordà de Figueres.
Mume
Diumenge, 25 de maig
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43-47
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h

El darrer diumenge de cada mes el MUME obre les portes al seu públic oferint l'entrada gratuïta de 10 a 14 h. A més, el mateix dia, ofereix una visita guiada gratuïta per a particulars, a les 11h.

Cal la confirmació prèvia per email o telèfon (972 55 65 33) amb uns dies d'antelació.
En el cas que no hi hagi un mínim de 10 persones inscrites, la visita s'ajornarà per al proper mes.
Presentació llibre L'art dorment. El tresor artístic a l'Alt Empordà
Dissabte, 31 de maig, d'11 a 14 h
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera

L'obra és fruit d'una investigació sobre el trasllat del tresor artístic de la República, des de Figueres a Ginebra. La presentació anirà a càrrec del director del Museu Memorial de l'Exili, Jordi Font, i de l'autor, Alfons Martínez. Posteriorment, els visitants podran participar en una visita guiada a la Mina Canta de la Vajol, un dels dipòsits d'obres d'art a la comarca durant la Retirada.
Amunt