dissabte, 30 de gener del 2016

PRESENTACIÓ DE LA DENÚNCIA VIA QUERELLA ARGENTINA PERQUÈ ES CREUIN LES DADES GENÈTIQUES.


http://xarxaquerellarcontrafranquismo.blogspot.com.es/2016/01/presentacio-de-la-denuncia-via-querella.html


viernes, 29 de enero de 2016



 


Ahir la tarda es va convocar als mitjans de comunicació  davant l'entrada històrica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (carrer Casanova, 143) [ 0 ], per a fer difusió de l'acte de signatura i entrega d'una denúncia judicial en relació a la identificació de persones desaparegudes durant el període 1936-1977, que es tramitarà via Jutjat Federal número 1 de Buenos Aires (República Argentina), amb l'assessorament i suport dels advocats de la Querella Argentina, Ana Messuti i Máximo Castex.



Es tracta d'una petició singular que reclama un dret bàsic de la JustíciaUniversal: creuar les dades genètiques (i d'altre tipus), entre vius i morts. És a dir: entre les del Banc d'ADN públic, existent a Catalunya des del juliol de 2012, que fixa el testimoni genètic familiar dels desapareguts 1936-1977, i les de desenes de restes de persones, sense identificar, que ja han estat exhumades sota la custòdia del Govern de la Generalitat, des de fa ben bé 30 anys.

Emparada per l'estatus de la Desaparició Forçada de Nacions Unides i amb tota la força i suport que ens donen alguns companys d'entitats i professionals adherits a la Querella Argentina, de la mà de la jutgessa Maria Romilda Servini de Cubría, demanarem li exhorti al Govern de la Generalitat de Catalunya la immediata engegada de la roda d'identificació de persones que tenim a l'abast, seguint els protocols internacionals.

Lamentem que aquest tràmit no pugui fer-se encara amb garanties al nostre país, doncs faria inútil una reclamació d'aquesta mena, amb un més que probable poc recorregut dins el sistema judicial Català i òbviament també a la resta de l'Estat Espanyol.

S'ha convocat davant de la Facultat de Medicina de la UB, pel fet que és la seu del Banc d'ADN pels desapareguts, que també rep el suport de la Fundació Bosch i Gimpera. Recordem que aquest banc genètic fou ratificat pel Parlament de Catalunya amb la moció 69/X de 19 de desembre de 2013 [ 1 ], resolució 776/X de 17 de setembre de 2014 [ 2 ], compareixença dels seus impulsors davant la CAI el 15.01.2015 [ 3 ], i que el Síndic de Greuges n'emeté una contundent resolució el febrer de 2015 [ 4 ]reclamant al Govern inútilment els reiterats incompliments de difusió acordats al Parlament. Aquest iniciativa compta també amb una trentena de mocions aprovades en ajuntaments
catalans, tres Consells Comarcals i dues Diputacions [ 5 ].


localització del Banc d'ADN
[ 1 ]
Moció del Parlament 69/X
[ 2 ]
Resolució del Parlament 776/X
[ 3 ]
Compareixença CAI al Parlament
[ 4 ]
Resolució del Síndic Q-05077/2014
[ 5 ]
Primera moció aprovada a Navàs


Marc Antoni Malagarriga impulsor d'aquesta denuncia.


Máximo Castex advocat de querellants a l'Argentina vingut des de Buenos Aires per a l'obertura de la fossa de Guadalajara gràcies a l'exhort de la jutgessa María Servini de Cubria.


Marc Antoni Malagarriga i els altres dos signants d'aquesta denúncia a la seva dreta Felipe Moreno pel Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat i Joan Ruana de l'Associació Lo Riu