dijous, 28 de gener del 2016

L’investigador Jordi Amigó Barbeta aconsegueix fixar l’hora de les fotos de Robert Capa a l’Arboç.


http://guerraciviltarragona.blogspot.com.es/2016/01/linvestigadorjordi-amigo-barbeta.html


miércoles, 27 de enero de 2016

A quina hora va passar Robert Capa per l'Arboç el 15 de gener de 1939?


L’investigador Jordi Amigó Barbeta aconsegueix fixar l’hora de les fotos de Robert Capa a l’Arboç.

Jordi Amigo Barbeta.
Fotografies de Montserrat Farreny Agràs

Al desembre de 2006 es va presentar la publicació: Robert Capa. Tragèdia republicana al final de la Guerra Civil Espanyola. El reportatge foTogràfic del 15 de gener de 1939 a les comarques del Garraf, l’Alt Penedès i el Tarragonès, catàleg de l’exposició Capa, aquí realitzada entre el 15 de desembre de 2006 i el 16 de gener de 2007 a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès a Vilafranca del Penedès. Oriol Querol i Carles Querol van ser-ne els promotors principals i els autors de la majoria de textos i de la localització de molts dels llocs on es van realitzar les imatges de Robert Capa el gener de 1939. Van comptar amb la cooperació de l’International Center of Photografy de New York. La majoria d’imatges actuals dels llocs on Capa va realitzar les seves van ser realitzades pel fotògraf Francesc Bedmar, per Anna M. Nadal i per Oriol i Carles Querol.
Arran d’aquesta magnífica publicació i de la visita comentada a l’exposició per Oriol Querol em vaig començar a apassionar per aquest reportatge, i per l’horari en el que s’havien realitzat les imatges. Durant diversos anys vaig intentar determinar l’horari a partir de l’estudi el mateix dia de gener en el que Capa havia realitzat la fotografia. Però no hi havia sort hi havia anys que no feia sol i no hi havia ombres, d’altres que per motius laborals no era possible ser a l’Arboç i d’altres en els quals l’ombra no coincidia amb les que poden observar-se a la fotos de Capa publicades al catàleg esmentat a les pàgines 68 i 69. Finalment aquest 2016 un dissabte amb molt de sol, el 16, em va permetre poder veure que la imatge no va poder ser realitzada abans de les 4 de la tarda, possiblement entorn d’un quart de cinc de la tarda de l’horari actual, el que serien les 3 de la tarda de l’hora solar.


Si ens fixem en les fotografies les ombres s’inclinen cap a la dreta de la carretera i son allargades, el sol era a l’esquerra de les persones que camines en direcció a Vilafranca. La senyora asseguda sembla gaudir de l’escalf d’aquest sol de tarda, gairebé amb els ulls tancats en actitud relaxada. Esperem que aquesta petita concreció horari ajudi a matissar l’horari de les fotografies posteriors i d’algunes precedents. A la pàg. 11 del catàleg ja s’avança que “Pels voltants de les dues de la tarda Capa ja havia captat la major part de les fotografies del seu reportatge.” Les fotos de l’Arboç formarien part de la minoria que encara no havia captat.



Robert Capa. 15 de gener de 1939

16 de gener de 2016 - 16:07 hores

3 de gener de 2016 - 13:26 hores