divendres, 29 de gener de 2016

80 Butlletí Memòria Democràtica Memorial Democràtic. Generalitat de Catalunya - gencat.cat
# 
Memorial Democràtic
Dijous, 28 de gener de 2016

Memorial Democràtic
Una institució de la Generalitat de Catalunya que treballa per a recuperar i fomentar la memòria democràtica entre 1931 i 1980.

·        :: Destaquem
·        :: Audiovisuals i espectacles
·        :: Espais de memòria
·        :: Exposicions
·        :: Publicacions
·        :: MUME

·        Memorial Democràtic
·        Museu Memorial de l'Exili
·        http://www.batallaebre.org/
·        https://www.facebook.com/memorialcat
·        twitter.com/memorialcat
·        'Temps i espais de memòria'

::Destaquem

II Edició del Premi de Recerca en Memòria Democràtica
El Premi de Recerca en Memòria Democràtica s'ha fet públic mitjançant una resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
El termini per presentar les sol·licituds comença l'1 de febrer i finalitza el 26 de febrer de 2016.
Es tracta d'un premi anual que distingeix treballs de recerca d'estudiants de batxillerat al voltant del foment de la memòria democràtica als països catalans del 1931 al 1980. Els destinataris són alumnes matriculats a batxillerat en centres educatius de Catalunya. El premi consisteix en un diploma de reconeixement, la publicació del treball de recerca i una dotació econòmica d'acord amb la disponibilitat corresponent a l'any de la convocatòria. Els treballs han d'haver estat duts a terme durant el curs acadèmic corresponent a l'any de la convocatòria.
El jurat estarà format per sis persones nomenades pel president o presidenta del Memorial Democràtic: el director o directora del Memorial Democràtic, una persona al servei de la direcció general competent en matèria de memòria democràtica, una persona al servei del departament competent en matèria d'Ensenyament, un expert o professor amb reconeguda experiència en matèria de memòria democràtica, una persona experta i/o amb reconeguda experiència en el camp de la didàctica de les ciències socials i una persona al servei del Memorial Democràtic.
Amunt

::Audiovisuals i espectacles

Obra teatral 'Ligeros de equipaje'
Del 3 al 7 de febrer. De dimecres a dissabte a les 21 h, diumenge a les 19 h
Col·loqui: dijous, 4 de febrer, després de la funció
Teatre Tantarantana
Carrer de les Flors, 22
Barcelona

Ligeros de equipaje és una obra sobre l'oblit, el passat, l'absència, la mort, la vida... I de l'home, capaç del millor i del pitjor. A través d'un profund i seriós treball actoral, al qual se sumen uns pocs elements evocadors i la força de les projeccions, l'espectacle uneix els fragments trencats de la memòria. Ho fa de manera sòbria i impactant per traslladar l'espectador més de cinquanta anys enrere.
El 4 de febrer, després de la representació, es farà un col·loqui amb el públic en el qual participaran Jesús Arbúes, director de l'obra; Julio Álvarez, director del Teatre Tantarantana, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic. 
Presentació del documental 'Éramos vecinos'
Dijous, 18 de febrer, a les 19.30 h
Seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

La infantesa de Carlota Leret i Josefina Lamberto va tenir el denominador comú de trencar-se per la Guerra Civil. L'assassinat dels seus éssers més estimats ha marcat les seves vides. Mentre en altres països les víctimes tenen un paper protagonista a l'espai públic i al paisatge urbà, a l'Estat espanyol l'estratègia de l'oblit s'ha imposat.
Què volem recordar? Com volem fer-ho? Qui ha de prendre el protagonisme de la memòria històrica; les víctimes o els perpetradors? De la mà d'experts, víctimes i protagonistes de la tragèdia, el documental del periodista Mikel Donazar intenta respondre aquestes qüestions
Presentació del documental 'Memorias'
Dimecres, 24 de febrer, a les 19 h
Centre Cívic Ca l'Herrero
Méndez Núñez, 2
Portbou

Dijous, 25 de febrer, a les 11.30 h (estudiants i públic general)
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera

Dijous, 25 de febrer, a les 19 h
Seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona

Divendres, 26 de febrer
Universitat Rovira i Virgili
Carrer de l`Escorxador, s/n,
Campus Catalunya (Aula 425), a les 10 h per als alumnes de la Universitat i a les 19 h per al públic general
Tarragona 

Memorias segueix les traces de tres antifeixistes italians que van participar en la Guerra Civil: Leo, Orazio i Giordano Bruno. El documental proposa un viatge a través d'Espanya i Itàlia cap al front i a territoris encara marcats per les ferides de guerra en una recerca de les veus dels testimonis i de les traces de la memòria.
La presentació a Barcelona anirà a càrrec del director del documental, Francesco Corsi, i del director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.
Amunt

::Espais de memòria

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà
Diumenge, 7 de febrer, a les 11 h
Inici al Museu de Gavà
Plaça de Dolors Clua, 13
Gavà
Preu: 4 €. Entrada reduïda: 2,50 €

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils, i les noves tàctiques no discriminaven entre objectius militars i població civil. Una de les respostes davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Un itinerari per Gavà i la visita al refugi antiaeri us permetrà conèixer aquells fets.
Amunt

::Exposicions

Voluntariat per la pau, memòria i presen
Del 19 de febrer al 9 de març
Seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Inauguració: divendres, 19 de febrer, a les 19 h
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure

El Memorial Democràtic acollirà, del 19 de febrer al 9 de març, l'exposició "Voluntariat per la pau, memòria i present". Aquesta mostra explica, amb fotografies i textos, la historia del Servei Civil Internacional (SCI) des de la seva fundació, el 1920, en el context postbèl·lic de la I Guerra Mundial fins als nostres dies.
L'exposició ha estat produïda pel Servei Civil Internacional de Catalunya. La inauguració tindrà lloc divendres, 19 de febrer, a les 19 h, amb una visita guiada a càrrec de Gianni Orsini, membre de l'entitat i comissari de l'exposició.
'Cinema en temps de guerra, exili i repressió 1936-1975' a Santa Coloma de Gramenet
Fins al 28 de febrer
Museu Torre Balldovina
Pau Casals, s/n
Santa Coloma de Gramenet
Horari:
De dimarts a dissabte de 18 a 20.30 h
Dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 h
Dilluns tancat
Entrada lliure

Aquesta exposició, produïda pel Memorial Democràtic, dóna a conèixer l'efervescència cinematogràfica que va viure Catalunya durant la Guerra Civil, així com l'alt preu que van haver de pagar molts dels seus professionals durant la dictadura franquista o a l'exili.
Catalunya va viure entre el 1936 i el 1975 gairebé quatre dècades de convulsió que van afectar diversos àmbits del país, un d'ells, el cinematogràfic. L'exposició mostra alguns fets coneguts, com ara la col·lectivització de les sales de cinema pels sindicats.
'Vencedors i vençuts'
Fins al 29 de febrer 
Seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari:
De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16.30 a 18.30 h
Entrada lliure
La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, està dividida en 5 àmbits: "Ocupació militar a Catalunya", "Retirada i exili", "Els vencedors", "Els vençuts" i "Esperances enfrontades". "Vencedors i vençuts" ha estat concebuda per itinerar per Catalunya i consta de 20 rollers expositius que reprodueixen 90 fotografies.
Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. La derrota portaria desenes de milers de catalans a marxar l'exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. A més, el franquisme va suprimir l'autonomia catalana i va perseguir la nostra seva llengua i cultura. Així es va iniciar la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.
'Pau Casals i el compromís amb la pau' a la seu del Memorial Democràtic
Fins a l'1 d'abril
Seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Horari: de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 18.30 h
Entrada lliure

L'exposició, produïda pel Memorial Democràtic amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu, el Conservatori del Liceu i la Fundació Pau Casals, vol revalorar tota l'activitat solidària i en pro del salvament de vides que féu el cèlebre músic del Vendrell. A través de fotografies, objectes i records vol posar en relleu una de les facetes més destacades i inèdites del compositor i músic català, el seu anhel de pau i harmonia entre els éssers humans del món.
Amunt

::Publicacions

El Memorial Democràtic publica el setè volum de la col·lecció Eines de Memòria: 'Tractar la memòria a l'aula a través del cinema'
'Tractar la memòria a l'aula a través del cinema' és el títol del setè volum de la col·lecció Eines de Memòria, una eina pedagògica impulsada des del Servei Educatiu de la institució i dedicada a posar a l'abast del professorat publicacions didàctiques sobre la memòria democràtica.
Aquest volum està dedicat al setè art i té com a objectius aprofundir en la memòria democràtica a les aules i exposar algunes síntesis sobre la necessitat d'ensenyar memòria històrica, sobre el cinema de la Guerra Civil i sobre el cinema de ficció i de no-ficció de memòria històrica.
Ofereix al professorat 15 propostes didàctiques al voltant de 15 produccions audiovisuals. Es pot adquirir en línia a la Llibreria de la Generalitat.
Presentació del llibre 'Els de pic i pala. Diari i memòries d'un biberó durant la Guerra Civil'
Dimecres, 3 de febrer, a les 19 h
Seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Activitat gratuïta

El llibre Els de pic i pala. Diari i memòries d'un biberó durant la Guerra Civil recull el diari que el jove Salvador Gomis i Monfort va escriure del 17 d'octubre del 1936 al 8 de març del 1938, així com les seves memòries, redactades als anys vuitanta, i cartes personals.
Salvador Gomis i Montfort fou un ciutadà compromès amb la pau, la llibertat i la defensa republicana de Catalunya. Els seus escrits mostren tant situacions quotidianes de la Barcelona en guerra com fets curiosos i sorprenents de la vida d'un soldat ras que es va lliurar en cos i ànima a derrotar el feixisme.
La presentació del volum tindrà lloc dimecres 3 de febrer a la seu del Memorial Democràtic. Anirà a càrrec del director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos; l'advocat i historiador Josep Cruanyes, autor del pròleg; l'editor de l'obra, Salvador Domènech, i la filla de l'autor, Maria Teresa Gomis. El volum ha estat publicat per Pagès editors.
'Mirar hacia atrás'
Dimarts, 9 de febrer, 19 h
Seu del Memorial Democràtic
Peu de la Creu, 4
Barcelona
Activitat gratuïta

Carme Gambín guanyar la 17a edició del Premi Romà Planas i Miró de memorials populars amb el llibre Mirar hacia atrás. L'autora presentarà la seva obra dimarts 9 de febrer al Memorial Democràtic.
Nascuda en un poble de Múrcia el 1930, en esclatar la Guerra Civil Carme Gambín va haver de créixer per força i aprendre no solament a conviure amb la por, sinó també amb la gana, el treball i la persecució política. El 1942 va emigrar amb el seu germà a Catalunya, on ja vivien els seus oncles. A Barcelona va conèixer la duresa del treball fabril, però també la solidaritat entre els obrers.
La presentació del llibre anirà a càrrec de l'autora i del director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos. També hi intervindran Albert Gil, alcalde de la Roca del Vallès, i Víctor Méndez, prologuista del llibre i professor de Filosofia del Dret a la Universitat de Barcelona.
Amunt

::MUME

'Vencedors i vençuts'
Del 6 de febrer al 24 d'abril
MUME
Major, 43
La Jonquera
Exposició temporal gratuïta
Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges i festius, de 10 a 14 h 

Després de quasi tres anys de guerra, Catalunya va ser ocupada per les tropes franquistes. Així es va iniciar la llarga nit del franquisme, una dictadura que separaria la societat, fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.
La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, està dividida en 5 àmbits: "Ocupació militar a Catalunya", "Retirada i exili", "Els vencedors", "Els vençuts" i "Esperances enfrontades".
Sortida cultural
Dissabtes 6 de febrer i 5 de març
Mina Canta de la Vajol i a diversos espais d'Argelers (sortida des de Girona)

El Museu d'Història de Girona ha organitzat, amb la col·laboració del Museu Memorial de l'Exili (MUME), una sortida cultural amb motiu del 80è aniversari de l'inici de la guerra. Tindrà lloc els dissabte 6 de febrer i dissabte 5 de març de 2016. Els participants visitaran la Mina Canta de la Vajol i diversos espais d'Argelers.
Preu: 30 euros / 25 euros socis del Club Girona Cultura i socis de l'Associació d'Amics del MUME  (inclou els desplaçaments amb autocar i el dinar).
Exposició 'La Jonquera, porta de l'exili'
Del 13 de febrer al 26 de juny
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera

Al voltant de la meitat del gairebé mig milió de refugiats -població civil i militars de l'Exèrcit republicà- que van creuar la frontera el febrer de 1939 van passar per La Jonquera i El Portús.
Un cop travessada la frontera, els refugiats dispersats van ser, d'una banda, dispersats i acollits en diversos departaments francesos; de l'altra, en un nombre molt important, van ser reclosos en camps de concentració.
L'exposició consta de 15 panells informatius, una vitrina amb objectes i documents i un audiovisual amb una selecció de testimonis orals sobre l'exili i el pas de frontera de la Jonquera.
Concert de Jaume Arnella
Dijous, 18 de febrer, a les 21 h
Sala d'exposicions temporals del MUME
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Preu: 10 euros

Jaume Arnella oferirà un concert commemoratiu de la Retirada i presentarà les cançons del disc 'Les sabates d'en Jaume', realitzat a partir dels poemes de l'escriptor badaloní Josep Gual i Lloberas.
El concert ha estat organitzat pel MUME, per l'Ajuntament d'Argelers i per l'Associació FFREEE (Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l'Exode) amb motiu de la commemoració del 77è aniversari de la Retirada i en el marc de les jornades 'Camins- Chemins de la Retirada 2016'.
Visita guiada i jornada de portes obertes al Museu Memorial de l'Exili
Diumenge, 28 de febrer
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera
Visita guiada: 11 h
Jornada de portes obertes: de 10 a 14 h

El darrer diumenge de cada mes el Museu Memorial de l'Exili (MUME) obre les portes gratuïtament al públic de 10 a 14 h. El mateix dia, a les 11 h, ofereix una visita guiada de franc per a particulars. Cal confirmació prèvia al telèfon 972 556 533.
Instal·lació de Rafael Segovia-Winglet 'El tiempo se acaba'
Fins al 5 de juny
Espai Hall del MUME
Museu Memorial de l'Exili
Major, 43
La Jonquera

L'artista Rafael Segovia Winglet continua amb la seva investigació centrada en la memòria de l'exili republicà a partir del seu propi àlbum familiar. L'articulació de pintura, documents d'arxiu, objectes i fotografia d'època genera un relat enriquidor. La transposició del temps històric i del temps de la memòria familiar en un temps plàstic permet que l'espectador s'aproximi de manera poètica a la Guerra Civil i a l'exili republicà.