dilluns, 18 de gener del 2016

El Síndic insta l'Ajuntament de Tortosa a retirar el monument franquista sense fer la consulta popular prèvia.


http://www.naciodigital.cat/delcamp/ebrediari/noticia/5625/sindic/insta/ajuntament/tortosa/retirar/monument/franquista/sense/fer/consulta/popular/previa



El defensor dels drets i de les llibertats dels ciutadans considera que fer opinar la ciutadania pot fer aflorar les divisions i l'odi del passat, en la línia del que apunta un informe de les Nacions Unides

 , Tortosa | Actualitzat el 18/01/2016 a les 11:20h

El Síndic de Greuges de Catalunya ha emès una resolució en què recomana a l'Ajuntament de Tortosa que retire el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre sense fer una consulta popular prèvia, tal com té previst el govern municipal amb el suport d'ERC, PSC i Movem Tortosa.  Rafael Ribó destaca que l'anomenada Llei de la memòria històrica obliga les administracions a adoptar les mesures oportunes perquè es retiren els símbols commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura.

Per tant, considera, la retirada del monument "és una obligació legal que l'Ajuntament ha de promoure, i  que no es pot sotmetre a consulta popular com si fos una opció  d'actuació pública entre diferents alternatives", subratlla. El Síndic considera que la vinculació de l'escultura amb el franquisme continua sent evident, tot i que s'han retirat els símbols d'expressió que més directament n'expressaven una exaltació.

El Síndic també destaca que el fet que el monument figure a l'inventari del patrimoni cultural català no n'impedeix la retirada, ja que, com ha indicat el Departament de Cultura al Síndic, la seua catalogació respon a una decisió municipal, de manera que correspon al mateix Ajuntament la iniciativa de sol·licitar que siga descatalogat.

Ribó alerta de l'assignatura pendent de l'Estat espanyol per afrontar el passat i fer justícia, tal com destaca un informe del relator especial de les Nacions Unides sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no-repetició, Pablo de Greiff.

Pel que fa a les garanties perquè no es repetisquen determinats fets i conductes, el Síndic demana respecte, polítiques pedagògiques i un compromís ferm de les autoritats perquè adopten mesures concretes. En este sentit, adverteix que fer una consulta popular pot fer aflorar les divisions i les actituds de confrontació del passat.