dilluns, 25 de gener del 2016

Entrevista a Xavier Tolosana, president Fòrum de Tarragona per la Memòria: "La repressió franquista fou un genocidi"


http://www.diaridetarragona.com/contraportada/55916/francesc-xavier-tolosana-la-repressio-franquista-fou-un-genocidi


Entrevista a l'historiador tarragoní

 Publicado: 16:54 - 24/01/2016

- Quan i com neix el Fòrum de Tarragona per la Memòria?
- Oficialment el 25 de novembre del 2015, però ja feia temps que rodava a través de la CUP. La idea va sorgir a partir de les visites guiades pels indrets tarragonins de la repressió franquista. Va ser llavors quan vam decidir que havíem de crear una entitat per difondre el tema. Però no va ser fins ara fa aproximadament dues setmanes que vam presentar-nos a la ciutat.


- Quin és la finalitat que dóna peu a la creació de l’entitat?
- La recuperació de la memòria històrica de totes aquelles persones que van morir durant el franquisme.

- Però no sou els primers a fer-ho, oi?
- No. Abans que nosaltres iniciéssim les visites guiades, l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarrago-na ja batallava amb l’Ajunta-
ment.

-I van aconseguir alguna cosa?
- Sí, documentar tots els noms dels republicans enterrats al Cementiri de Tarragona durant el franquisme i fer un monument commemoratiu a la Muntanya de l’Oliva, indret on s’afusellaven els qui no eren adeptes al règim.

- Quines són les activitats que porta a terme el Fòrum de Tarragona per la Memòria?
- Bàsicament organitzem les visites guiades per tots aquells indrets protagonistes durant la repressió franquista.

- Quins són?
- La presó dels Pilats, situada a la Torre del Pretori, la presó habilitada de la Punxa, que va ser utilitzada com a camp de concentració dels presos republicans, la presó habilitada per a dones, coneguda com les Oblates, l’Antiga Audiència, on es duien a terme els judicis sumaríssims, la Muntanya de l’Oliva, el Cementiri de Tarragona, la Comissaria, on actualment hi ha edificada la Cambra de Comerç, entre d’altres.

-Algun objectiu concret a curt termini?
- Des del Fòrum per la Memòria tenim l’objectiu, a curt termini, de senyalitzar adequadament tots els indrets de la repressió franquista per tal de ser localitzats.

- Això és feina de l’Ajuntament.
- Sí, creiem que han de ser les administracions les que dignifiquin els llocs de la repressió, no ha de sorgir de la iniciativa privada. Nosaltres, com a entitat, hem fet i seguirem fent propostes, i protestarem i denunciarem tot allò que creiem oportú.

-De què consta el projecte de senyalització?
- Es tracta de posar uns plafons informatius en tots aquests punts de la ciutat. S’ha de fer de manera global i unificada.

-Per què és tan important recuperar la memòria històrica?
- Perquè no es poden igualar les víctimes dels dos bàndols. Des de l’any 1939 al 1978 vam viure una dictadura ferotge causada per un cop d’estat de militars. Es van carregar la democràcia. Cal saber-ho perquè no es torni a repetir.

-Les administracions tarragonines treballen per recuperar aquesta memòria?
- Sembla que sí. Així es va demostrar quan l’Ajuntament va instal·lar a l’antiga presó dels Pilats un DVD, on tres persones expliquen en 12 minuts el seu pas per aquell infern. Desgraciadament, però, es va perdre el comandament i ja no s’emet.

-Com defineix els 40 anys de repressió?
- Va ser un genocidi, no només per part dels militars, també per part dels partits de dretes i de l’església.

Perfil

Francesc-Xavier Tolosana (Tarragona, 1957) és el president del Fòrum de Tarragona per la Memòria. Va estudiar al Col·legi Sant Pau i al Seminari. L’any 2008 es va llicenciar en Història a la URV. Treballa a l’Ajuntament de Tarragona com a funcionari. L’any 1992 va ser detingut i empresonat per haver format part de Terra Lliure.